Samliv og ferie:

Slik unngår du samlivskrise i sommer

Det er ikke enkelt med ferie. Her er ekspertenes råd.

HARMONI: Hvem drømmer vel ikke om en romantisk ferie med kjæresten?
HARMONI: Hvem drømmer vel ikke om en romantisk ferie med kjæresten? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Sist oppdatert

Ekspertene:

Frode Thuen jobber ved Senter for kunnskapsbasert praksis, Høyskolen i Bergen og er tilknyttet Senter for familie og samliv ved Modum Bad.

Gunvor Ek er fagkonsulent og familieterapaut ved Senter for familie og samliv ved Modum Bad.

Det er et stort steg fra hverdagsrytme til feriemodus, enten man reiser to eller mange på ferie.

Ferieidyllen kan fort få en knekk, hvis man har ulike forventninger og meninger.

- Høye ferieforventninger gir stor fallhøyde. Derfor er det alltid lurt å kartlegge den andres ønsker på forhånd og være litt realistiske når det gjelder tid, sier Frode Thuen, samlivsterapeut og professor i psykologi.

Del

Høye forventninger

Enten vi ender opp på en romantisk stillehavsøy eller en svensk campingplass med storfamilien, er det fort gjort å komprimere litt for mange ønsker, lyster og gjøremål inn på begrenset tid.

Når tidsskjemaet sprekker og planer går i vasken blir man fort skuffet og misfornøyd.

Å snakke sammen om hvilke forventninger man har til ferien, er alfa og omega. Det mener familieterapaut Gunvor Ek.

- Hvis den ene parten ønsker å treffe gamle kompiser, gå i museer og så videre, kan man på forhånd legge en plan som ivaretar begges behov og gjør ferien litt forutsigbar. Alt skal ikke planlegges, men det er viktig å snakke sammen og rydde bort kilder til misforståelser som kan skape dårlig stemning, sier Ek

Fritid på heltid

Etter Thuens mening har sommerferien potensial til å få fram både det aller beste og det aller verste i et parforhold.

Sjekkliste

Evaluer det som var: Hvordan var egentlig ferien i fjor og året før det? En liten evaluering av hva som var bra og ikke bra, uten å diskutere skyld, kan være smart.

Unngå ferietidsklemma: Et stramt ferieprogram kan fort resultere i at man er utslitt, og ikke uthvilt, etter ferien. Legg inn planløse dager med rom for spontanitet.

Vær forberedt på endringer: Mye kan skjære seg på ferie. Dårlig vær, innstilte fly, uhell og sykdom kan resultere i en helt annen tur enn det dere har planlagt. Ha en alternativ plan i bakhånd.

Hvor tilgjengelig? Feriefellesskapet kan fort bli truet av telefon og pc-er, som renner over av meldinger og jobbmail. Også sosiale medier kan ha nytte av ferie.

Vær raus og positiv: Spør deg selv: Hva kan JEG gjøre for at årets ferie skal bli mest mulig ok?

(Kilder: Kunsten å være voksen av Frode Thuen, Cappelen Damm 2011, Statistisk sentralbyrå «Reiseundersøkelser for perioden 2004-2009»)

- Mye handler om hvordan man fungerer sammen ellers i året. Par som har lite kommunikasjon og nærhet, kan fungere greit nok i en travel hverdag der begge er opptatt med sitt. Men når de plutselig skal leve fysisk tett på hverandre 24 timer i døgnet, blir det vanskelig å dekke over mangler og konflikter. Det er ikke mulig å være jukselykkelig to uker i strekk, fastslår Thuen.

I likhet med andre familieterapeuter opplever han økt pågang fra par som ønsker hjelp med samlivet etter endt sommerferie.

Årsakene kan være mange.

- Ferie er fritid på heltid der vi ønsker å komme oss vekk fra hverdagens rutiner og slit. Stadig flere har økonomisk mulighet til å velge fristende feriemål der vi kan nyte og oppleve på et nivå som var utenkelig for få tiår siden. For mange er ferie blitt rene selvrealiseringsprosjekter, og det kan nesten bli for mye av det gode, mener Thuen.

Jobben stjeler tid

En av utfordringene i dag, er at mange ikke har tid til å ta ferie. Jobben spiser seg rett og slett inn på ferietiden.

SLITER: Par som sliter kan få enda større problemer på ferie, fastslår Frode Thuen.
SLITER: Par som sliter kan få enda større problemer på ferie, fastslår Frode Thuen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

- Teknologien gjør oss lett tilgjengelige, og stjeler tid og oppmerksomhet. Stadig flere jobber også i ferien, og har problemer med å være til stede her og nå. Det er synd, for da går vi glipp av den indre roen som inntrer når alle tekniske dippedutter slås av. Alle har vi vel opplevd at vi prater bedre sammen og får en annen ro uten mobiltelefon, pc og tv i nærheten. Det enkle er ofte det beste, sier Thuen.

Han har selv erfart at stille feriedager på strømløs hytte med utedo og gamle brettspill med familien, blir de dagene han har satt mest pris på i løpet av sommeren.

- Store, flotte utenlandsferier betyr gjerne ekstra kav, logistikk og bekymringer som man ikke trenger å ha ved å feriere i kjente omgivelser, sier han.

Snu til noe positivt

Uavhengig av hvordan man har det sammen, vil mange par erfare uventede problemer og utfordringer i løpet av ferien. Men det er mulig å snu utfordringene til noe positivt.

- De som kommer best ut av dette, er par som har en felles, generell holdning til livet om at alt ikke er 100 prosent kontrollerbart. De har litt i bakhodet at uventede ting kan skje, men at ferien kan bli bra likevel. Det å være litt raus på partnerens vegne er også en god egenskap når man står midt oppi en situasjon. I stedet for å krangle om hvem som har skylden, kan vi i stedet fokusere på hva vi selv kan gjøre for å finne en god løsning, mener Thuen

Ferie er investering

Tross fokus på feriestress og samlivsproblemer, mener Thuen at mange norske par makter å gjøre ferie til det den bør være; en vitamininnsprøyting med tid til felles opplevelser, erotikk og nærhet

- Både ferie og jobb handler om investeringer, men de har motsatt fortegn. Hele resten av året investerer vi av vår tid på jobb slik at vi kan ta ut gevinsten i form av ferie. Når vi er på ferie, derimot, investerer vi i parforholdet for hele resten av året. De som klarer å komme litt nærmere innpå hverandre i løpet av sommerferien har litt ekstra «kapital» å tære på ellers i året, fastslår Thuen.

- Å satse på et godt vennskap i parforholdet med aktiviteter begge liker, gir et solid fundament, også i perioder hvor forholdet går på «sparebluss». En holdning og en vilje til å glede den andre, er kjærlighet i praksis. Det hjelper lite med fine ord hvis de ikke følges opp med kjærlige handlinger, sier Ek.

Les også:

Her er kvinnens erogene soner

Alt om utroskap

Her er tegnene på sykelig sjalusi

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også