Oralsex og hygiene:

Sjekken du bør ta før munnsex

- Prøv deg selv, oppfordrer samlivseksperten.

LUKT- OG SMAKSTEST: - Jeg vil vite om du har gjort lukte- og smakstesten av din egen vulva, skriver den internasjonalt anerkjente Betty Dodson i et leserinnlegg på Dodsoonandross.com.
LUKT- OG SMAKSTEST: - Jeg vil vite om du har gjort lukte- og smakstesten av din egen vulva, skriver den internasjonalt anerkjente Betty Dodson i et leserinnlegg på Dodsoonandross.com. Foto: Iconogenic
Publisert Oppdatert

Dersom mannen din vegrer seg for å gå ned på deg, kan det være lurt og først utelukke at det skyldes dårlig hygiene eller bakteriell ubalanse nedentil.

- Før en finger inn i vagina, beveg den rundt og hold den så opp til nesen og inhaler! Deretter, smak på deg selv! Dersom systemet ditt er i overkant syrlig eller ute av balanse, kan det være utfordrende å være der nede med munnen, skriver Dodson videre i innlegget på sine egne nettsider.

- Rådet er helt innafor

Æsj, tenker du kanskje? Men norske seksualrådgivere kan fortelle at det ukonvensjonelle rådet på alle måter er «innafor», ekkelt eller ei.

- Jada, både menn og kvinner kan godt smake på seg selv. Har man ikke sopp eller noe sånt skal det både smake og lukte friskt, sier spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland, daglig leder for Institutt for pedagogisk sexologi og terapi.

- Det rådet Dodson gir pleier jeg også å gi, men jeg ordlegger meg veldig annerledes. Det er en fordel at kvinner kjenner til egne variasjoner av duft og smak fra vulva akkurat som fra munnen. Spesielt viktig er det det når vi skal dele disse erogene sonene med andre, sier Kühle-Hansen ved Amoroteket.no.

- Hvis man reagerer med litt sånn avsky i forhold til å bli bedt om å lukte og smake på seg selv, så tenker jeg at det er rart at man skal kunne kreve at noen andre skal gjøre det på en, sier spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes, daglig leder for ressurssenteret Sex og samfunn.

- Jeg synes at hvis man vil ha noe ut av seksuallivet, er det en slags plikt å lære seg og sin egen kropp å kjenne. Smak og lukt er en del av dette, sier lege og sexolog Ellen Skjelbred ved Sexologisenteret.

- Det er helt i orden å være obs på det fordi det er en del det kan lukte mye hos, særlig hos kvinner. Men siden lukt og smak henger sammen kan det være nok å lukte, sier sexolog Thomas J. Winther ved Curasenteret.

Passerer du testen?

Passerer du lukt- og smakstesten dreier det seg ikke om din intimhygiene eller din kroppslige helse.

Passerer du ikke testen, bør du vurdere å legge om kostholdet eller ta noen dager på grønnsakskur for å rense systemet.

- Jeg liker 3-5 dager på frisk rå grønnsaksjuice sammen med masse vann, sier «Dr. Betty».Sjekk også ekspertenes oralsex-råd.

Sjekk også ekspertenes oralsex-råd.

Vond, god, rar lukt

- Det er imidlertid ikke alltid man klarer å definere om lukten er vond, god eller rar. Det er litt som med signaturparfymen, man blir så vant til sin egen duft, sier Gamnes, og råder dem som er veldig usikre til å konsultere fastlegen.

- Det vil uansett ikke smake forferdelig dersom underlivet er rent og friskt, sier J. Winther, og nevner eksempler på det motsatte som bakteriell vaginose og den seksuelt overførbare infeksjonen Trichomonas vaginilis.

Det er også vanlig å oppleve rekelukt dersom man bytter partner ofte eller dersom det går lenge mellom de gangene han får utløsning i skjeden hennes. Dette er ikke bakteriell vaginose, men derimot en bakteriepåvirkning som man vil kunne merke en periode.

- Det kan være greit å vite hvordan man vanligvis lukter, så merker man endringer. Vi får håpe at resultatet av artikkelen blir at flest mulig prøver det, sier Gamnes.

Stram lukt og smak

- Jeg anbefaler en jevnlig sekk med både speil og finger. Men hvis fingeren ikke er ren ved innføring er det å be om å få vond lukt og smak fordi du kan forstyrre den naturlige floraen av laktobaciller og ph-balansen der inne, sier Kühle-Hansen.

Slimhinnen i skjeden er også veldig ulik alt etter hvor i syklusen kvinnen er. Og ikke minst endres smak og lukt når hun er kåt fordi mengde lubrikasjon (fuktighet) også påvirker lukt og smak.

- Det gir deg altså ingen forberedende informasjon å sjekke skjeden en uke før du skal ha oralsex fordi disse fine slimhinnene i vulva endres raskt, sier hun.

- Lett og luftig undertøy er viktig ,, og det å bli skikkelig våt og kåt er faktisk den beste beskyttelse for vulva. Innestengt klima er jo det som kan gi stram lukt og smak, og slimet som dannes når kvinnen er kåt er rene balsamen for fremmede bakterier, sier Kühle-Hansen.

- Ikke homofilt å smake

- Man bør ikke ha fordommer mot sine egne naturlige kroppsfunksjoner. Å utforske seg selv gjelder utseende, følsomhet, hva som stimulerer, smak, lukt og så videre, sier Skjelbred, og oppsummerer det som synes å være poenget til seksualrådgiverne.

- Og husk at det ikke er noe homofilt ved å smake på seg selv. Men det er lov til å la være også, og siden smak og lukt henger sammen holder det kanskje å lukte, sier J. Winther, som mener at særlig kvinner bør utforske seg selv mer.

- Kvinners seksualitet har vært og er mer skjult. Menns kjønnsorgan er jo dessuten veldig fremme der, mens mange kvinner ikke har sett hvordan deres kjønnsorgan ser ut, sier han.

- Jeg blir stadig overrasket over hvor få kvinner som har sett seg i speilet. Så det å se på seg selv i speilet, og etter hvert lukte litt og smake er fint, samtykker Gamnes.

Å mislike munnsex

Med det sagt er det ikke alltid at det er smaken og lukten til partneren som er grunnen til at noen, enten en mann eller en kvinne, ikke synes og trives så godt med å utføre munnsex.

- Noen ganger kan det være smak, og lukt, men det kan godt ligge andre ting bak. Det kan være sjenanse, man kan synes det er ekkelt eller man har en sperre i forhold til det, sier Wiede Aasland.

Kommunikasjonen kommer man derfor ikke bort fra. Noen glemmer å stille det mest vesentlige spørsmålet: Synes du egentlig at det er noe ålreit?

- Dersom man likevel vil prøve å utføre munnsex på en partner er rådet å ta det gradvis uten at den mottagende parten «pusher» og presser, forklarer Wiede Aasland.

Les også:

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Dette kan skje med menn som ser porno

Forum: - Fordelen med eldre pulevenn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning