One night stand:

- Sex må bli mer på kvinners premisser

Ujevn fordeling av orgasmer på one night-stands.

LIKESTILLING: Sexblogger og psykolog Tanja Suhinina ønsker seg mer likestilling på one night stands og forslår slikking på første date.
LIKESTILLING: Sexblogger og psykolog Tanja Suhinina ønsker seg mer likestilling på one night stands og forslår slikking på første date. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

I et innlegg i Ottar, RFSUs seksualpolitiske tidsskrift, skriver Ottars egen sexblogger, psykolog Tanja Suhinina, om den ujevne fordelingen av orgasmer ved tilfeldig heterosex.

Hun ønsker seg mer likestilling på one night stands og foreslår mer slikking på første date.

Rettferdige orgasmer

- Man kan nærmest ikke annet enn å støtte et forslag om «rettferdige orgasmer», dersom vi godtar premisset om at likestilling og kjønnsrettferdighet kan oppnås og måles gjennom kvantitet og kvalitet av orgasmer i heteroseksuelle relasjoner, kommenterer Synnøve Jahnsen, PhD-stipendiat ved Senter for kvinne og kjønnsforskning, Universitetet i Bergen.

Hun er imidlertid skeptisk til den empirien som ligger til grunn for allmenne påstander om vestlige seksualvaner, da vi rett og slett ikke vet nok om disse.

- Men for all del, det er vanskelig å være imot et forslag som handler om mer rettferdig sex og som feminist synes jeg dette med mer slikking er et glimrende politisk forslag. Jeg stiller meg gjerne bak parolen «Ned på kne, takk!» på 8. mars, sier Jahnsen.

Viktig forspill

Psykolog Peder Kjøs tok opp temaet i KK tidligere i år, og skriver at selv om forskning viser at kvinner er like villige til å ha tilfeldig sex som menn, så synes de (selvfølgelig!) at tilfeldig sex er bedre når sexen er god, også hvis det ikke blir noe mer.

- Det er lurt av damer å forlange et ordentlig forspill av mannen, også når dere bare er sammen en natt, lyder Kjøs råd.

- Det er også lov å instruere mannen, fortelle hva som er digg, heller enn bare å satse på flaksen. Denne slikkingen er ikke så ekstremt lett å få til, slitsomt er det også, så noen tips og vink - og oppmuntring, for eksempel i form av gjensidighet, altså 69 - blir verdsatt, sier Kjøs, som tror at det ofte kommer inn en kjønnsrolleklisjé ved tilfeldig sex, der mannen bare er ute etter «å få gjort det».

Munnsex er et poeng

Spesialist i sexologisk rådgivning Tore Holte Follestad, støtter Kjøs' råd.

- Et viktig poeng er også hvor godt en er kjent med seg selv, egen kropp og hva som skal til for å oppnå nytelse og tilfredsstillelse og hvor trygg man er på å formidle hva som skal til for at man får en god opplevelse, selv om den er tilfeldig, sier han.

Han påpeker også at en viktig nyanse her er at det selvsagt er kjønnsuavhengig om en tilfeldig seksuell opplevelse er god eller dårlig.

- Noen tror også at orgasme for kvinnen kommer av penis i skjeden, og det er dét. Sånn sett er dette med munnsex før, under eller etter sex veldig vesentlig. Så hun har absolutt et poeng, Tanja Suhinina, at det er viktig med oralsex, men igjen: Hva skal til for at en har det ålreit?, sier han.

Sex på kvinners premisser

Doktor Onlines egen sexekspert, sexolog Gro Isachsen, mener at temaet er viktig.

JA TAKK, BEGGE DELER: Doktor Onlines sexekspert Gro Isachsen ønsker seg både lengre forspill og klitorisstimulering der hun selv bidrar, både ved tilfeldig og ikke tilfeldig sex.
JA TAKK, BEGGE DELER: Doktor Onlines sexekspert Gro Isachsen ønsker seg både lengre forspill og klitorisstimulering der hun selv bidrar, både ved tilfeldig og ikke tilfeldig sex. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Sexen må bli mer på kvinners premisser, også ved one night stands, og mer oralsex og mer tid på forspill gir ofte bedre sex for kvinner. Kvinner trenger klitorisstimulering - og det gjør hun best selv. Min løsning blir derfor - ja takk begge deler, både lengre forspill og klitorisstimulering der hun selv bidrar, sier Isachsen.

Men det er ikke alle som når de store høyder likevel, påpeker hun.

- Mine forskningsresultater viser at svært mange kvinner ikke klarer å slappe av når de er mottakere for oralsex - ofte fordi de engster seg for hvordan de lukter eller smaker. Andre igjen sporer helt av siden han blir for pusete i kjærtegnene, eller han ikke kjenner hennes måte å nyte oralsex på. Kommunikasjonen blir heller ikke alltid den beste når det er snakk om nye bekjentskaper, sier hun.

Norske jenter nyter sex bedre

Isachsen påpeker også at Suhininas forslag bærer preg av at hun kommer fra Sverige.

- Jeg har intervjuet mange svenske jenter og har hatt mange som klienter. Svenskene har kommet atskillig kortere i å forstå at kvinner trenger klitorisstimulering - og det gjør hun best selv.

- Mange norske jenter kjæler selv med klitoris, både når de er i langvarige forhold og når de treffer en for første gang. Mine funn viser at gjennomsnittet av norske kvinner nyter sex bedre enn sine svenske medsøstre, og jeg er ubeskjeden nok til å tro at jeg har påvirket en slik positiv utvikling, sier Doktor Onlines sexekspert.

«Fucking as foreplay...»

Den amerikanske orgasmeeksperten Betty Dodson, Dr. Betty, er enig i at primærtipset dreier seg om å stimulere klitoris under samleiet. Dette kan likevel være lettere sagt enn gjort siden det ikke er alle menn som takler dette, ifølge Dodson.

- Det er en stor del av menns selvbilde og manndom å være en god elsker. Menn ser ofte på kvinners tilfredsstillelse som sitt ansvar og kvinner er vant til å skulle «please» og beskytte menns ego, sier hun.

- Det beste vil derfor være å onanere så fort han drar. Det kaller jeg «fucking as foreplay for masturbation», sier Dodson.

Så lenge man ikke lar det gå på sin egen selvtillit løs, at man ikke kommer under samleiet, er det ingenting galt i det scenariet, ifølge Dodson.

- Til slutt, så vet vi vel alle sammen hva som er den såkalt enkle løsningen her; faking. En kvinne trenger vanligvis å treffe en mann flere ganger for å etablere nok tillit til at hun tillater seg selv å få en orgasme med en partner, avslutter Dr. Betty.

Sexleketøy og seksualundervisning

Synnøve Jahnsen, som har lest hele Suhininas innlegg påpeker at de allmenne påstandene hennes tar utgangspunkt i amerikanske undersøkelser.

- Man må likevel må forvente at endringer i normer til seksualitet og økt tilgang til seksualundervisning, prevensjon, hjelpemidler og sexleketøy er har endret folks holdninger og praksiser utover det vi har forskning til å si noe om, sier hun.

Mer og bedre sex

Dersom man kaster et blikk på det kommersielle markedet står for eksempel den kvinnelige orgasmen «høyt i kurs».

- Sett slik snakker Ottar og markedet samme språk: Vi skal alle ha mer og bedre sex for å kalle oss frigjorte og likestilte. Spørsmålet vi bør stille oss er om dette forslaget legger enda mer press på ungdom og unge mennesker som allerede lever i et svært seksualisert samfunn?, utfordrer hun.

- Sett fra et helsepolitisk standpunkt er jo dessuten slikking ikke bare et naturlig sted å begynne før en går videre, men også en relativt tryggere form for sex. Slik sett snakker Ottar ikke bare samme språk som markedet, men også som staten, sier Jahnsen.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ:

Ja, kvinner har også ståtiss

Munnsexen menn elsker

Dette funker bedre enn porno

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning