Seksuelle preferanser:

Ti ting du bør vite om den seksuelle mannen

I samråd med seksualrådgivere, her er en liste over ti «dont's».

MENNS SEKSUALITET: Hva tenner den seksuelle mannen?, spør Klikk Helse denne uken.
MENNS SEKSUALITET: Hva tenner den seksuelle mannen?, spør Klikk Helse denne uken. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Tidligere har vi skrevet om ti ting kvinnen ikke liker, nå er det mannen vi tar for oss. For hva er det som tenner eller tilfredsstiller den seksuelle mannen?

Kropp, nakenhet og preferanser

Dette er en type spørsmål en del seksualrådgivere ikke vil ta i med ildtang, men vi er ikke ute etter en «one size fits all»-liste, men noen gode, faglige innspill.

- I en alder der vi blir bombardert fra alle hold med seksualitet, så er vi fortsatt så private. Vi er mer private enn vi noen gang har vært når det gjelder til kropp, nakenhet og hva våre preferanser er, så at dette temaet blir løftet frem er veldig bra, mener sexolog Thomas J. Winther.

Å snakke seg til bedre sex

Winthers viktigste råd er å kommunisere med seksualpartneren sin om hva det er man liker.

- Det er noe med å åpne opp litt og la partner få litt innblikk i hvem det er du er. Da tror jeg begge parter vil få vesentlig mer utbytte av sexlivet sitt, sier han, og får støtte av spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes.

Mannen er jo alltid klar...

Det er derimot uheldig å sette seg fast i stereotypier, som at mannen alltid har lyst og er klar, blir vi fortalt.

- Vi ser jo at det ikke bare er jenter som føler seg presset til sex, det er gutter også. Så selv om han reagerer fysisk ved å få en erigert penis, så er det ikke sikkert han henger med psykisk, sier Gamnes, daglig leder av ressurssenteret Sex og samfunn.

Derfor er det viktig å forsikre seg om at begge vil ha sex i stedet for «å gyve løs».

Utløsning og orgasme

Da Klikk Helse for litt siden debatterte mannlig lyst og begjær, kom det også frem at en kjapp utløsning neppe er veien til maksimal nytelse for mannen.

- Mannen skal kunne prestere teknisk, få ereksjon og kunne penetrere, men han får også strålende orgasmer, sier Haakon Aars som er overlege i psykiatri og spesialist i sexologi, og har skrevet boken Menns seksualitet.

Han forteller at mannen har begynt å oppdage sine andre erogene soner med nærhet, hudkontakt og stimulering, og også sin prostata som er en kjempeerogen sone som kan forsterke orgasmefølelsen.

Nærhet, petting og kyssing

Menn må «parkeres litt», mener kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Senter for kjønnsforskning i Oslo.

- Jeg tror det må stillles noen krav til nærhet, petting og kyssing. Hvis menn hadde lagt seg ned på rygg og tatt det med ro tror jeg mange kvinner hadde blitt overrasket, sier han.

10 ting du ikke bør gjøre:

I samråd med seksualrådgiverne, har vi fått laget en liten liste over ti «dont's»:

1. Å ta lysten hans om en selvfølge

- Poenget er at det er en myte å tro at menn alltid er klar for sex, så da gjelder regelen - som motsatt - sjekk ut at han virkelig ønsker/har lyst på sex. En erigert penis betyr ikke nødvendigvis at han vil ha/har lyst på sex med deg!, sier Gamnes.

2. Å stimulere han uten «innlevelse»

Med dette menes at man ikke evner eller er opptatt av å forstå mannen og føle hvordan han har det, og tilpasser etter det. Som en mann sier det til Klikk Helse; «Det er ikke bare å dra litt i kuken så er det greit!»

3. Å ensidig fokusere på penisen hans

- Med et ensidig fokus på penisen hans, så fratar en egentlig muligheten han har til å føle på lysten sin - å bli stimulert i hele seg! En kan sikkert oppnå at han får ejakulasjon ved utelukkende å fokusere på å stimulere penis, men det er ikke sikkert han får orgasme da. Ejakulasjon og orgasme er to ulike mekanismer hos mannen, og må hos noen stimuleres fram på ulike måter, sier Gamnes.

4. Å «gå bakveien» uten samtykke

- Det er ikke alle menn som liker å bli stimulert analt, og for noen er det rett og slett utelukket å være med på det og oppleves rett og slett avtennende. Mens andre kan synes det er spennende, og for noen et must for å få orgasme. Menn er så forskjellige, så her lønner det seg å spørre seg fram på en eller annen måte, råder Gamnes.

5. Å være uforsiktig

På undersiden av hodet sitter en streng. Når forhuden trekkes frem og tilbake strekkes denne. For noen kjennes dette godt, for andre kan det være ubehagelig. Merk også at ballene tåler mye, men kun gjort riktig. Det er også lett å komme borti med tennene når man utfører oralsex på mannen.

Gennerelt uforsiktige hoftebevegelser som ikke tar hensyn til at staken faktisk sitter fast på mannen på et punkt, er også uheldig. Men husk, hver mann er forskjellig så her gjelder det å finne ut hvordan akkurat din partner liker det.

6. Å fortelle om tidligere partnere

Å snakke om tidligere partnere, hva de klarte å prestere og hvordan utstyret var bør ikke gjøres med mindre dette er ønsket, råder Gamnes.

7. Å gi han skyldfølelse for å onanere

ÅPENHET: - Det er noe med å åpne opp litt og la partner få litt innblikk i hvem det er du er. Da tror jeg begge parter vil få vesentlig mer utbytte av sexlivet sitt, mener sexolog Thomas J. Winther
ÅPENHET: - Det er noe med å åpne opp litt og la partner få litt innblikk i hvem det er du er. Da tror jeg begge parter vil få vesentlig mer utbytte av sexlivet sitt, mener sexolog Thomas J. Winther Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Mange gutter liker å «rive han av» på egenhånd uten at dette betyr at han ikke har lyst på partneren sin, får for lite sex eller at det er noe annen årsak til det enn at han faktisk liker det! Onanering er forpliktelsesløst og uten prestasjonspress, og gir en avslappende følelse akkurat når det passer han. Han tar rett og slett ansvar for sin egen seksualitet!, sier Gamnes.

8. Å tro at det eneste han vil er å «komme»

- Noen jenter tror at det eneste gutten vil, er å «komme». Men for mange gutter er det sånn at ejakulasjon er en kortvarig nytelse, og fører oftest til at penis ikke beholder ereksjonen og dermed muligheten til å fortsette samleie. Og kanskje henger ikke orgasmen hans sammen med ejakulasjonen. Det betyr at han ikke oppnår orgasme om alt stopper ved den. Så ber han om å stoppe for å klare å vente med ejakulasjonen for eksempel, så gjør det!, råder Gamnes.

9. Å stresse om han mister ereksjonen

Sånt skjer, og stress er dessuten ofte grunnen til at han mister ereksjonen. Stresser man med dette, kan det sende signaler til penis neste gang om at her er det noen ereksjonsproblemer i emning, og dette blir en ond sirkel. Vedvarer problemet, er det viktig å finne årsaken til ereksjonsproblemene, da det de også kan skyldes sykdom.

10. Å forvente at han «fikser» orgasmene

- Her tenker jeg at mange gutter kan gå noen runder med seg selv også, påpeker Gamnes.

- Veldig mange gutter tenker/snakker om at de ikke klarte å gi henne orgasme. Og siden dette er godt innarbeidet på folkemunne, så er det mange kvinner som også tenker at han skal gi meg orgasme.

- Alle, uansett kjønn, er selv ansvarlig for sin egen orgasme. I det ligger det å kjenne sin egen kropp, vite hva som tenner deg, og hva som skal til for å oppnå klimaks - og ikke minst klare å formidle dette til sin partner på en eller annen måte, så kan resultatet bli at man klarer å oppnå klimaks sammen, sier hun.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ:

Her er mannens erogene soner

Ja, kvinner har også ståtiss

Munnsexen menn elsker

Dette funker bedre enn porno

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning