Sexmyter

Sannheten bak sexmytene

Teller størrelsen? Hvor lenge varer et vanlig samleie? Her får du svar.

MYTEOMSPUNNET: Det finnes mange myter om sex. Finn ut hva som er fleip og hva som er fakta.
MYTEOMSPUNNET: Det finnes mange myter om sex. Finn ut hva som er fleip og hva som er fakta. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Vi har presentert ti sexmyter for ekspertene. Kanskje blir du overrasket over svarene.

1. Norske par har i gjennomsnitt sex to ganger i uka

Kanskje synes du det er imponerende ofte. Eller muligens patetisk sjelden. Men stemmer det at norske kjærestepar hopper til køys et par ganger i uka, slik ryktene sier?

Å ja, da, statistikken sier så, ifølge naturforsker Bongard. Et gjennomsnitts samleie varer i tre minutter.

- Gjennomsnittet for par er å ha samleie litt sjeldnere enn et par ganger i uka. Det er også store svingninger i løpet av livet. Det er forskjell på nyforelskelse og hverdag, sier Gro Isachsen, som har én oppfordring til det norske folk:

Det finnes både «for store» og «for små» peniser.

- Tenk mer kvalitet og stress mindre med kvantiteten!

2. Størrelsen teller

Nå finnes det til og med en dokumentarfilm om penisstørrelse: I "My penis and I" følger vi Lawrence Barraclough, som i løpet av to år forsøker å finne ut hva hans småvokste følgesvenn har gjort med livet hans og forholdet til kjæresten Nicole.

Men er menns frykt for å ha for liten penis rett og slett helt uten rot i virkeligheten?

- Dessverre ikke, de fleste voksne kvinner mener at det å bli «fylt» øker nytelsen, sier naturforsker Bongard, som likevel kan trøste med at det viktigste er helheten. Han mener nemlig at kvinner er selektert for å tenke annerledes enn menn, at vi ser mer på hele mennesket: Har han alle de egenskapene som samlet gjør ham attraktiv?

Morten Munkvold sier at det finnes både «for store» og «for små» peniser.

TENNER OFTERE: Det stemmer faktisk at menn har mer lyst på sex enn kvinner, skal vi tro naturforskerne.
TENNER OFTERE: Det stemmer faktisk at menn har mer lyst på sex enn kvinner, skal vi tro naturforskerne. Foto: Foto: Crestock

- Det finnes menn med så lange peniser at det ikke er mulig å «komme inn med hele». Det er også mulig at penis er for stor i omkrets. Er penis kortere enn seks cm, kan det være problematisk å gjennomføre et samleie.

Sexolog Gro Isachsen tror at noen kvinner er mer opptatt av størrelsen enn andre, men at brorparten tenker helhetlig.

- De aller fleste kvinner synes at det er viktigere hvor god elsker han er - det vil si hvor mye hensyn han tar til hennes ønsker og behov, enn hvor stor hans penis er.

3. Sæd har få kalorier

En av de mange rare påstandene som har dukket opp - og til hvilken nytte? - er at sæd er lowcarb!

Vel, ifølge naturforsker Terje Bongard er det faktisk tvert imot - sæd er svært næringsrikt.

- Dessuten er det helt ufarlig å svelge, om enn ikke så delikat, sier de jeg har snakket med, humrer naturforskeren - som i samme slengen avkrefter myten om at sæd smaker bedre hvis mannen kutter ut brokkoli.

4. Menn har oftere lyst enn kvinner

Sier vi oftere «ikke i dag, kjære» enn gutta? Ja, ifølge biolog Dag O. Hessen ved Universitetet i Oslo gjør vi det.

- For mannen er det mer naturlig med adferd som tar sikte på «å spre genene», siden han investerer færre ressurser i å bære fram og ha omsorg for barnet. Dermed kan hanner hos de fleste dyr være mindre kresne enn hunnen, som må være mer sikker på at hun velger den rette. Dette er et mønster som nok i en viss grad også kan påvises hos mennesket.

Naturforsker Terje Bongard er enig i dette noe politisk ukorrekte utsagnet - vi liker jo å tenke at vi ikke fødes som kjønn, men at vi blir det.

- Dagens menn er etterkommere av sine ivrigste forfedre, for en mann kan få mange flere barn enn en kvinne. Kvinner vil ha kvalitet både hos livspartner og elsker, menn vil ha kvalitet hos livspartner og kvantitet av elskerinner. Hvis en da ikke slår seg til ro.

Gro Isachsen er også enig i at denne påstanden stemmer, generelt sett.

- Men jeg har møtt mange par der hun har mer lyst på sex enn ham. Har han mange dårlige seksuelle erfaringer, og forbinder sex med prestasjon og en følelse av mislykkethet, er det naturlig at lysten sitter langt inne, forklarer hun.

5. Gjennomsnittspenisen er 20 cm i erigert tilstand

Hvor stor er stort nok? Langt nok? Tykt nok? Var det 30 cm i slapp tilstand som var normalen, eller hvordan var det nå igjen?

Morten Munkvold har svaret:

– Neineinei! Hvor mange ganger må jeg forklare akkurat dette til folk? 15 cm er snittet i Norge!

- Neineinei! Hvor mange ganger må jeg forklare akkurat dette til folk? 15 cm er snittet i Norge! Det er menn som lurer på dette, ikke kvinner. Mange menn har vrangforestillinger om eget utstyr.

6. Menn er seksuelt på topp når de er 18, kvinner når de er 28

Er det sånn at når vi endelig slår oss løs, blir gutta en gjeng med late drog? Nja, njo ..

- Hormonet testosteron er viktig for seksuell lyst hos menn. Menn produserer mest testosteron i slutten av tenårene, deretter faller testosteronproduksjonen. Kvinner har en mer jevn produksjon av kjønnshormoner, men får faktisk en liten ekstra dose i årene før de fyller 40, noe som fra naturens side kanskje er ment som en siste sjanse til å få barn, forklarer sexolog Gro Isachsen.

7. Menn tenker på sex hvert sjuende sekund

Dette er jo en påstand mange menn nekter å gå god for - mens vi kvinner like å tro at menn heller tenker på litteratur og opera. Hvert sjuende sekund er tross alt skremmende ofte.

- Hvert tjuende sekund er nok mer realistisk, sier Terje Bongard, og forteller at det er gjort forsøk med å gi menn tellere slik at de kan trykke hver gang de tenker på sex. - Men dette er metodisk vrient. Slikt gir jo en påminnelse om å tenke. Flere ganger i minuttet er likevel realistisk. Menn er naturlig fokusert på sex. Vi vurderer omtrent hver eneste dame vi ser, helt automatisk. Dere kvinner skulle bare prøvd å være menn en dag!

Det blir nok litt tid til overs for gutta til å tenke på litteratur og opera også, ifølge Morten Munkvold.

- Dette gjelder ikke gjennom hele dagen, og det er ekstremt individuelt og veldig situasjonsavhengig. Poenget er at menn tenker sex mye raskere enn en kvinne.

Sexolog Gro Isachsen ønsker å nyansere dette synet og mener det er store forskjeller fra mann til mann.

- Hvor ofte menn tenker på sex, kommer mye an på seksuelle erfaringer og hva slags seksualliv de har. De som har sex sjelden, føler seg ofte seksuelt understimulert og tenker derfor oftere på sex.

8. Østers og sjokolade gjør deg kåt

Får du servert østers under den romantiske middagen, forvandler du deg til et vesen osende av pur kåtskap. Sies det. Så, er det noen vits i å proppe seg med sjokkis og østers hvis du har lyst til å få lyst? Jo da, for så vidt. Endorfinproduksjon hjelper på, ifølge forsker Terje Bongard ved norsk Institutt for Naturforskning.

- Men denne virkningen er umerkelig hvis du ikke er forelsket i den utkårede sexpartneren. For kvinner sitter mye av den seksuelle gleden i hodet, og det har nøye sammenheng med hva hun føler for mannen og mindre med hva hun spiser. For menn er det enda enklere.

Lege Morten Munkvold hos Dinhelse.no utdyper:

- Vitenskapen har ikke klart å påvise dette, men placeboeffekt kan nok gjøre sitt. Spesielt gjelder dette for mat med spesielt utseende, som for eksempel asparges, bananer og østers.

LYST: Kan sjokolade virkelig øke sexlysten? - Ja, hvis du allerede er forelsket i partneren, svarer naturforskeren.
LYST: Kan sjokolade virkelig øke sexlysten? - Ja, hvis du allerede er forelsket i partneren, svarer naturforskeren. Foto: Foto: Crestock

9. Det er enkelt å få vaginalorgasme

På film når paret gjerne de store høyder samtidig - og raskt. Uten noe særlig fokus på klitoris. Hvordan er det med disse vaginalorgasmene i virkeligheten?

Ifølge den amerikanske seksualforskeren Alfred C. Kinseys berømte undersøkelse om seksualvaner, trenger over 75 prosent av alle kvinner en eller annen form for klitorisstimulering for å oppnå orgasme.

- Det er en stor overvekt som ikke kan få vaginalorgasme, bekrefter Terje Bongard og forklarer dette med evolusjon og fysiologi.

- Seleksjonen har ikke vært snill med kvinnens plassering av klitoris, som er flyttet ut på grunn av spedbarns hjernestørrelse, trang fødsel, urinrørsåpningens plassering og fare for sprekkskader.

10. Du kan bli avhengig av cybersex

Har du satt deg godt til rette foran pc-en, klar for litt cybersex, litt for ofte i det siste? Synes du det er en enkel løsning? Føler du at du bare MÅ ha det? Tenk om du er blitt avhengig! Dømt til å være limt til pc-en resten av livet? Eller ...?

- Det er fullt mulig. Går dette utover andre daglige gjøremål, bør du ta et oppgjør med deg selv og begrense bruken. Klarer du det ikke på egen hånd, bør du søke hjelp, sier Morten Munkvold.

Les også:

Alt om penis

5 trinn til økt sexlyst hos kvinner

Så lenge varer det perfekte samleie

Alt om kvinnens underliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning