Hva betyr det å være sadist

- Sadister tenner på å gi smerte

For å forstå hva sadisme handler om, må vi se det innenfra.

BDSM: Spenning og frykt, men tillit er stikkord for denne type sex. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
BDSM: Spenning og frykt, men tillit er stikkord for denne type sex. ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Sadist

Sadist er en rolle eller en posisjon i BDSM (Bondage and Discipline, Dominance and Submission, Sadism and Masochism). De som holder på med det kalles BDSMere og sadomasochister. Å være sadist betyr ikke automatisk at man er dominant, men de som er det, tenner på å ha makten over noen innenfor de rammene som er avtalt. For noen er smerteleken en del av et rollespill med dominans/underkastelse (kanskje «straff»), mens andre ikke bryr seg om roller. Smertelek kombineres ofte med «bondage».

Ordet sadist gir deg sikkert ett og annet bilde i hodet?

For å forstå «hva som er greia» for den bestemmende part i en sadomasochistisk lek, må du litt ut av ditt eget hode og inn i sadistens.

Tenner på å gi smerte

Først må det sies at et skarpt skille mellom sadisme og masochisme blir noe kunstig i praksis, fordi det alltid vil være et samspill mellom to roller. Og fordi enhver sadomasochistisk lek vil inneholde mange ulike elementer og være en unik «kombo» av smerte og dominans/underkastelse.

Med det sagt beskrives den gode sadist/dominant/topp* som den bestemmende parten som nyter å utsette en utvalgt person for handlinger og stimulans som vedkommende har reell glede av, ifølge smil-norge.no.

- Sadister tenner på å gi smerte, og vi snakker om samtykkende voksne. Men i motsetning til det mange tror er det ikke selve smerteutførelsen som tenner sadisten, men reaksjonen til masochisten, sier Aud Jektvik, styremedlem i SMil Norge - Norsk Forening for sadomasochister og fetisjister.

- Sadister liker å høre og se at smerten de gir blir satt pris på av masochisten; stønn, blikk, kroppen som trekker seg unna og beveger seg nærmere, svette, rødme, trygling om mer, stoltheten over å ha holdt ut tilmålt traff, kåtheten og så videre, sier hun.

Nytelsen for den gode sadist

- Mye av det som utgjør nytelsen for den gode sadist/dominant/topp er evnen til å la seg bevege av og kjenne i egen kropp de følelsene masochisten/suben/bunnen opplever, sier også Anita Skrautvol, psykolog og spesialist i klinisk psykologi, samt spesialist i klinisk sexologi (NACS) ved Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi.

Ifølge Skrautvol er hjernen godt utrustet for dette, og har egne «speilnevroner» (hjerneceller som er spesifisert for speiling) som gjør oss i stand til å gjøre vår egen kropp så lik den andres som mulig, idet vi «tuner» oss inn og er oppmerksomt tilstedeværende.

Vi imiterer den andre i oss selv. Dette er grunnlaget for empati, medfødt hos alle mennesker, og spedbarnets ypperste redskap i møtet med omsorgspersoner.

- Ved å speile og bli speilet, formes vi som mennesker, og veldig forenklet kan man si at opplevelsen av trygghet og samhørighet med andre, og at vi er verdt å legge merke til og bli elsket, kan spores tilbake til denne muligheten, sier Skrautvol.

Bunnens nytelse blir toppens

Psykologen forklarer at en lekesituasjon der smerte er involvert krever (iallfall hvis det er en god situasjon) oppmerksomhet og inntoning fra toppens side. For å være sikker på at opplevelsen ikke blir for intens, men heller ikke kjedelig for bunnen, følger toppen nøye med på alle aspekter av kroppsspråk og kroppsrespons, lyder og bevegelser.

- Den naturlig empatiske kropp vil kjenne et avtrykk av det den andre kjenner i denne situasjonen. Bunnens nytelse blir genuin nytelse i toppens kropp, sier Skrautvol.

Andre følelser som dukker opp gjenspeiles også. Mestringsopplevelser når smerten tåles og nye rom åpnes opp oppstår også i toppen, som igjen kan legge til egne følelser knyttet til dette som stolthet, glede og  nytelse.

Roller i BDSM

Når man holder på med BDSM er det en rekke ulike roller man kan innta. Disse har også veldig mange ulike navn. Her er noen av de vanligste:

Sadist

En person som får nytelse av å påføre andre smerte eller ubehag.

Masochist

En person som nyter å bli påført smerte eller ubehag.

Dominant

En person som liker å ta kontrollen og bestemme over andre i en BDSM-setting.

Underdanig

En person som liker å gi fra seg kontrollen og bli bestemt over i en BDSM-setting.

Switch

En person som kan bytte mellom ulike roller, for eksempel mellom å være dominant og underdanig.

Kilde: Katalogen ´BDSM - Berikende samspill´, utgitt av SMil Norge med støtte fra Helsedirektoratet

Men også opplevelsen av samhørighet, og gleden over å kunne være sammen akkurat i dette øyeblikket og gi hverandre nytelse i nettopp å gjøre noe som gleder en selv samtidig, er noe som kan kjennes veldig intimt og nært.

Å blottlegge sin indre «dritsekk»

Det er også viktig å huske at selv om den underkastende er den som mest åpenbart stiller seg sårbar, og trenger mye omsorg både underveis og etterpå, er toppen ikke mindre sårbar og eksponert.

Toppen deler sin «mørke» side, blottlegger sin indre drittsekk/mobber/slaveherre/diktator, og kan iblant få reaksjoner underveis eller i etterkant som gjør at den underkastende må ta vare på vedkommende for eksempel gjennom god samtale, kos og «pjusking», et bad, et godt måltid eller lignende.

- I og for seg er dette en god idé uansett, sier Skrautvol, og forklarer det som en fin omstilling tilbake til «virkeligheten» etter at endorfinene er ute av kroppen, bevisstheten er tilbake til normalen, og «reisen» sammen er slutt, sier Skrautvol.

I tillegg er det en god mulighet til å kommunisere hva som fungerte spesielt godt, og hva som eventuelt fungerte mindre godt kan justeres.

Spenning og frykt, men tillit

Det må også understrekes at det alltid ligger tillit i bunnen, selv hos dem som er opptatt av å bygge opp spenning, nærmest frykt i forkant.

- Mange masochister beskriver at det er svært viktig å føle seg trygg på sadisten på forhånd, men denne tilliten må gå begge veier. Den som gir smerte må også føle at masochisten er åpen og ærlig om sine grenser og preferanser. Ingen ønsker å trå feil, sier Jektvik.

Å bygge opp en slik tillit kan ta lang tid og kreve mye eksperimentering.

- Om man skal møtes bare en gang eller er nye for hverandre kan man fremskynde prosessen ved å fylle ut skjema for preferanser og grenser og sammenligne, eller ved å prøve seg fram og kommunisere tydelig om hva som fungerer og ikke. Det kan være utfordrende å lese kroppsspråket til en ny partner, sier Jektvik.

Grenser og samtykke

Jektvik forteller at det foregår sånn at man avtaler grenser på forhånd, og synes det er veldig lurt å bruke stoppord slik at samtykket kan trekkes tilbake når som helst.

- Når samtykket er fjernet, er utøvelsen av sadistisk tenning vold, og kan ikke sammenlignes med situasjoner der smerte påføres en samtykkende partner, kommenterer Skrautvol.

Sadisme var en diagnose (det er det ikke lenger), og favnet også mange veldig syke personer som tente på å påføre ikke-samtykkende personer smerte. I eldre litteratur omkring sadismediagnosen, er det først og fremst disse ekstreme tilfellene som er beskrevet.

- Den kinky leken som vanlige sunne og friske topper (og bunner) holder på med, er alltid samtykkende selv om tenningen og fantasien som ligger i bunnen iblant kan virke både heftig og skremmende, sier Skrautvol. 

*Noen foretrekker å bruke begreper som top/bottom (verb: topping/bottoming), som er paraplybegreper som favner handlingene, rollene og situasjonene uten å låse dem til kun smerte, kun bondage osv. I denne terminologien vil den dominante/den som er i kontroll være den som topper, mens den som har samtykket i å la seg dominere på et eller annet vis er bunnen. Noen identifiserer seg  sterkt som «top» eller «bottom», mens andre bytter rolle/posisjon stadig vekk, og kan identifisere seg som «switch».

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning