Prevensjon

Mens vi venter på manne-p-pillen

Kvalme, ømme bryster og dårlig humør. Mange kvinner gleder seg til å slippe å ta p-piller. Så når kommer egentlig pillen for han?

MENN ER MER POSITIVE: Det ideelle er en ikke-hormonell p-pille som kun blokkerer spermiene.
MENN ER MER POSITIVE: Det ideelle er en ikke-hormonell p-pille som kun blokkerer spermiene. Foto: FOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Forskningen rundt den mannlige p-pillen har pågått i mange år, og det er først i de senere årene metodene har vært klare for klinisk utprøving.

I utgangspunktet er det ikke mer komplisert å utvikle en p-pille for menn enn det var å utvikle p-pillen for kvinner på sekstitallet. Hva er det som tar så lang tid?

Kvinnens jobb å spise piller

En sannsynlig grunn er at menn selv ikke har etterspurt pillen i noen betydelig grad. Mange menn er redde for å få ubehagelige bivirkninger av å ta p-piller. Menn er også vant med at det er "kvinnens jobb" å ta p-piller.

Siden omfattende forskning koster flesk, er det få som er villige til å investere penger i et prosjekt hvor kundegruppen sannsynligvis vil svikte. Hva skjer nå?

Trine B. Haugen, professor i biomedisinsk analyse ved Høgskolen i Oslo, mener vi må smøre oss med tålmodighet litt til.

- Klinisk utprøving tar tid. Men i dette tilfellet er det også et poeng hvem vi snakker om. Det er genetiske forskjeller mellom ulike folkeslag som gjør at det som passer for asiatiske menn, ikke passer for europeere for eksempel. Slike utfordringer var man ikke klar over tidligere, sier hun til Detnye.no.

Hormonelle bivirkninger

Tradisjonelt sett har det blitt forsket mest på mannlige p-piller som har tatt utgangspunkt i hormonenes regulering av sædcelleproduksjonen. Men disse pillene fører ofte med seg bivirkninger fordi kjønnshormoner påvirker hele kroppen, ikke bare fruktbarheten.

Sannsynligheten er stor for at menn ikke vil finne seg i like mange bivirkninger som kvinner har gjort. Professor Haugen påpeker derfor behovet for et ikke-hormonelt prevensjonsmiddel for menn.

VENTETID: Når kommer den mannlige p-pillen?
VENTETID: Når kommer den mannlige p-pillen? Foto: FOTO: iStockphoto

- Det ideelle middelet er et som blokkerer kun spermienes funksjon, det vil si et ikke-hormonelt medikament. Dette forskes det på i Norge, men bruken ligger nok lenger frem i tid, uttaler professoren.

Menn er klare

Ifølge nettsiden MaleContraceptives.org viser nyere undersøkelser at flere menn er positive til p-piller for menn nå enn tidligere.

På nettsiden kan menn melde seg som forskningskaniner for ulike prosjekter. De kan også påvirke amerikanske myndigheter i riktig retning ved å delta på en underskriftskampanje.

I mellomtiden venter kvinner over hele verden spente på at det skal bli hans tur til å huske pillen hver dag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning