Mannlig seksualitet:

Får han orgasme eller utløsning?

Det er på tide å debattere mannlig lyst og begjær, mener eksperter.

VIKTIG TEMA: Hva vet vi egentlig om mannens seksualitet og orgasme?
VIKTIG TEMA: Hva vet vi egentlig om mannens seksualitet og orgasme? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Mannens seksualitet og orgasme synes stort sett å nevnes i en bisetning, som et lite apropos til kvinnens klitorisorgasme, blandings-, multi-, serie- og sprutorgasme. Kanskje på tide å sette litt fokus på hans nytelse, for begge kjønns del? Kjør debatt!

- Menn har mer og mer blitt statister i kvinners seksualitet og seksualliv og mannlig lyst og begjær er veldig lite debattisert og problematisert, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen som har skrevet boken Maskulinitet.

- Kvinnefrigjøringen har vært kjempeviktig, men i denne bølgen har kanskje mannens seksualitet blitt satt litt tilbake fordi det har vært så viktig å snakke om kvinners, sier lege Haakon Aars som har skrevet boken Menns seksualitet.

- Det er altså ikke fordi kvinner har overdøvet den, men fordi de har lettere for å snakke om den. Menn er litt sånn «loners» når det kommer til seksualitet og følelser og snakker ikke om hvordan de virkelig har det, sier han.

Vet mer om kvinners orgasmer

Lorentzen peker på to tendenser i tiden.

- Det ene er en motstand mot et mannlig regime som man kan si man hadde før, der lyst og begjær var mannens rett.

- På den andre siden ser vi en forenkling av mannlig seksualitet der menn alltid er lystne, støter ut og inn, kommer og er ferdig med det.

- Det manglende fokus på menns orgastiske potens, skyldes blant annet at i vår kultur er mannens seksuelle selvbilde ofte koblet til evnen til å prestere og ikke evnen til å nyte, sier filosof dr. art. Knut Kolnar som har skrevet Mannedyret, og viser til den fremvoksende «Viagrakulturen».

En konsekvens av alt dette, er blant annet at mange menn vet mer om kvinners orgasmer enn sine egne, ifølge Kolnar.

- Et økende antall menn er godt bevandret i den vaginale geografi, kjenner de klitorale luner, og er mentalt utrustet for ekspedisjoner i g-punktets lunefulle verden, men vet knapt at de selv ofte kun «kniper den av» i stedet for å få en omfattende orgastisk opplevelse, sier han.

- Jeg ville ikke kalle det en orgasme

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Dette er en såkalt enkel, penetrativ logikk, blir vi fortalt, som dreier seg om å få reisning, trenge inn og få en orgasme.

- Eller, jeg vil ikke en gang kalle det en orgasme, jeg vil kalle det en utløsning. Du kan ha utløsning uten orgasme, men med orgasme er det en helt, helt annen dimensjon, poengterer Lorentzen.

- Dette dreier seg mye om ærlighet i forhold til egen lyst, om hva som vekker lyst og at man noen ganger ikke har lyst. I dag blir menn latterliggjort hvis de ikke har lyst, sier han.

Aars forteller at lystproblemer dessuten er økende blant menn, også unge menn.

- Dette er ofte koblet til overskudd, sier Aars.

Andre erogene soner

- Det er klart at den mannlige orgasme kan forsterkes gjennom utsettelse. En kjapp utløsning er neppe måten å forsterke en orgasme for en mann på. Så hvordan skal man gjøre det, og framelske en sånn type orgasmisk følelse?, utfordrer Lorentzen.

- Mannen skal kunne prestere teknisk, få ereksjon og kunne penetrere, men han får også strålende orgasmer, sier Aars.

Ekspertene:

Jørgen Ludvig Lorentzen er forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo. Han har menn og maskulinitet som spesialfelt.

Haakon Aars har 30 års erfaring fra klinisk arbeid med seksualitet som lege, psykiater og sexolog. Han har erfaring fra internasjonalt faglig samarbeid, undervisning, radio- og TV-programmer og som spaltist i ulike medier. Han har skrevet boken Menns seksualitet.

Knut Kolnar er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon - kultur og språk ved BI, Bergen. Han har skrevet bøkene Mannedyret og Pornutopia.

- Etter hvert har mannen begynt å oppdage sine andre erogene soner med nærhet og hudkontakt og stimulering, og også sin prostata som er en kjempeerogen sone som kan forsterke orgasmefølelsen, sier han.

Nærhet, petting og kyssing

Lorentzen tror at «menn må parkeres litt».

- Jeg tror det må stllles noen krav til nærhet, petting og kyssing. Hvis menn hadde lagt seg ned på rygg og tatt det med ro tror jeg mange kvinner hadde vært overrasket.

Forskeren peker på det han kaller «et meget problematisk kjønnet par» i den seksuelle leken, der mannen er den aktive og kvinnen den passive.

- Det å ha et tydeligere fokus på kompleksiteten ved den mannlige seksualiteten vil også ha noen konsekvenser for et rikere seksualliv for kvinner sammen med menn. Da vil ikke menn være så utrolig fokuserte som de av og til kan være på å komme seg inn og gjøre seg ferdig, sier han.

Var det egentlig en orgasme?

Men er det så bra å tematisere mer kompliserte sider ved mannlig seksualitet, utvikle et annet språk og andre forståelseshorisonter?, utfordrer Kolnar.

- Det er ikke sikkert. Hvis menns lyst sees som minst like variable som kvinners, skimter vi nye kilder til erotisk usikkerhet. Og det stilles andre spørsmål når lysten forstås som en konsekvens av forholdet til eget selv og til den andre, sier han.

FORSTERKET ORGASME: Nærhet, kyssing, petting og stimulering av andre erogene soner kan forsinke og forsterke mannens orgasme.
FORSTERKET ORGASME: Nærhet, kyssing, petting og stimulering av andre erogene soner kan forsinke og forsterke mannens orgasme. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- For mannens vedkommende kommer det et spørsmål i tillegg til om han var en god nok elsker, nemlig om han selv virkelig fikk en orgasme eller ble stående igjen med en halvkjip utløsning.

- Og for kvinnens vedkommende kommer det et spørsmålet i tillegg til spørsmålet om hun levde opp til tidens orgastiske standarder for kvinnelighet, nemlig om relasjonen var god nok til at mannen virkelig ble tilfredsstilt eller om det dreide seg om en hydraulisk basert oppvisning hvor han bare knep den av på mekanisk vis.

En orgasme til deg, en til meg

Et nærliggende tema da, er om vi i vår frigjorte, åpne, likestillingsorienterte tid driver med nye former for erotisk hykleri.

- For er det mulig å få en demokratisk balanse i det erotiske regnskapet? Trenger vi et erotisk taxameter på sengekanten som sikrer likelig fordelt lyst, og som med metronomisk pålitelighet klokker inn en orgasme til deg og en til meg, eller er seksualiteten et lunefullt, komplisert spill uten fasit, hvor noen alltid blir sittende igjen med erotisk Svarteper?, spør Kolnar.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Det finnes to typer pupper

Se opp for pumpesexen

Er oralsex egentlig sex?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning