Løgn og kroppsspråk

Lær å gjenkjenne løgnere og psykopater

Kroppsspråk, mimikk og oppførsel røper dem. Her er det du bør se etter.

LØGNERE: Lær deg hva slags kroppsspråk og mimikk som er tegn på løgn. Det kan gjøre det lettere å avsløre usannheter.
LØGNERE: Lær deg hva slags kroppsspråk og mimikk som er tegn på løgn. Det kan gjøre det lettere å avsløre usannheter. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Kroppsspråket avslører bedrageren

* Følg nøye med på signalene når du forlater det betente temaet. Blir han gladere, mer avslappet og mindre forsvarspreget da? En bedrager vil sannsynligvis være glad for et skifte av tema, mens en som er uskyldig vil holde fast i samtalen til du er overbevist om at han snakker sant.

* Det som skjer når vi lyver, er at den viljestyrte delen av hjernen må overstyre den delen av hjernen som lagrer minner.

* Det krever konsentrasjon, og derfor vil de fleste opptre litt annerledes enn når de snakker sant. Men det er veldig like signaler på stress og på løgn, så det er ikke sikkert han har vært utro selv om han viser flere tegn som tyder på det.

* Det kan hende han bare oppfatter hele situasjonen som ubehagelig.

Kilde: Live Bressendorf Lindseth

Synlige tegn på ubehag

* Det syns på oss når vi finner en situasjon, et tema eller en samtale ubehagelig.

* Vi kvinner røper oss ofte ved at vi tar oss til halsen eller stryker oss over halsgropen. Menn stryker seg gjerne over haken eller nakken når de ikke trives.

* Det som skjer når vi stryker oss på denne måten, er i prinsippet det samme som skjer når vi beroliger et barn. Vi stryker, og denne berøringen frigjør beroligende hormoner i kroppen vår.

Kilde: Live Bressendorf Lindseth

Det finnes dessverre ingen enkel formel for å avsløre løgn. Ganske enkelt fordi mennesker opptrer ulikt når de lyver, ifølge Live Bressendorf Lindseth.

Noen stryker seg frenetisk over nesen, mens andre holder hendene helt i ro. Noen tar seg til halsgropen, andre er så gode løgnere at de nesten ikke opptrer annerledes enn vanlig.

Hvis du har mistanke om at noen av dine nærmeste lyver til deg, gir vi deg her noen tegn du kan se etter. Og hvis flere av signalene på løgn er til stede, så er det grunn til å være på vakt.

Signaler på løgn:

  • Mindre gestikulering enn normalt. Ofte vil hendene da bli helt stille akkurat når løgnen blir servert.
  • Hyppigere blunking - eller mye mindre blunking enn vanlig.
  • Mange forbinder det å lyve med overdreven blunking, og er derfor veldig oppmerksom på å blunke lite.
  • Stirrer deg inn i øynene. De fleste har hørt at løgnere ser vekk, derfor vil de fleste løgnere unngå den fellen. I stedet stirrer de deg inn i øynene unaturlig mye og lenge.
  • Svetting, hvitning i ansiktet eller rødming, tørr munn, hyppigere svelging og endret pustefrekvens er alle tegn på stress.
  • Lite mimikk i ansiktet og lite, eller forsinket, kroppsspråk. Vanligvis understreker vi automatisk det vi sier med bruk av mimikk og kroppsspråk. Men når man lyver, er man mest opptatt av det man sier, og da vil ikke kroppsspråket følge naturlig sammen med ordene. Hvis man har kroppsspråk, vil det gjerne komme litt forsinket fordi det må viljestyres.
  • Reagerer med raseri hvis du stiller direkte spørsmål om det du tror er løgn. En som lyver, vil prøve å forsvare seg ved å gjøre temaet ubehagelig å nærme seg.

Norsk Ukeblads faste psykolog Anne Selvik kommenterer hvordan kroppsspråket påvirker oss i dagliglivet slik:

- Så vidt jeg vet, finnes det ingen manual på hvordan avsløre en løgn gjennom å tolke kroppsspråk. Man kan likevel oppdage at kroppsspråket ikke alltid samstemmer med det som gjøres eller sies, og av det kan man konkludere at det personen gjør eller sier ikke stemmer overens med det han eller hun synes å føle. I hvert fall ikke der og da.

Professor Svein Magnussen sier at de fleste av oss er gode løgnere, og at vi har god erfaring med å lyve. Vi lyver gjennomsnittlig en til to ganger om dagen i samtaler som varer mer enn tre til fem minutter.

Både menn og kvinner lyver om sexlivet sitt. Vi lyver om alt fra antall partnere til sexfantasier.

Psykopater har personlighetsforstyrrelse

Psykopater er kjent for å lyve og manipulere andre mennesker.

Psykopati er ingen diagnose, man skiller mellom ulike typer personlighetsforstyrrelser. Et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, er en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare.

- Mangelfull empati, dårlig selvinnsikt, ansvarsfraskrivelse og storhetstanker er typiske trekk hos en psykopat. En psykopat skylder alltid på partneren for problemer i forholdet og møter enhver diskusjon med det for øye å vinne den. Han eller hun sykeliggjør sine nærmeste med kommentarer som: «Du burde vært innlagt» og «Det er du som er gal og vanskelig», sier sosionom og familieterapeut Jan Olav Røed til Klikk.no.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

7 dødssynder i parforholdet

Utroskap skjer oftere enn du tror

Derfor er menn utro

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning