komme over eksen

Slik kommer du deg over drittsekken

Og hvorfor faller du egentlig for såkalte "badboys" i utgangspunktet?

MOTSETNINGER TILTREKKER: Hvis du har blitt oppdratt til å være snill, søt og grei, finnes det ifølge ekspertene et utilfredsstilt behov for å være det motsatte. Foto: Gettyimages.com.
MOTSETNINGER TILTREKKER: Hvis du har blitt oppdratt til å være snill, søt og grei, finnes det ifølge ekspertene et utilfredsstilt behov for å være det motsatte. Foto: Gettyimages.com.
Publisert

Er du hodestups forelsket i en fyr du vet at er en ordentlig drittsekk, uten at det i seg selv er nok til å få ham bort fra både tanker og hjertet? Det å falle for en såkalt "badboy" er nemlig ikke uvanlig, ifølge psykolog Robert Speare.

Tiltrekkes av "badboys"

Ifølge Speare er grunnen til at en del kvinner faller for "badboys" at disse mennene representerer trekk ved dem selv som de ikke kan akseptere å få utløp for. Personligheten er summen av erfaringer bygget på et genetisk fundament; hvis vi har blitt oppdratt til å alltid være snille, søte og greie, så finnes det et utilfredsstilt behov for å være det motsatte.

Slik kommer du deg over han:

- Bygg opp selvbildet og selvtilliten din og søk støtte hos venninner og familie
- Dersom mannen ikke akspeterer bruddet vil han trolig forsøke å vinne deg tilbake. Å ha mistet deg er en krenkelse for ham, og han gjør det han er god på; flørter og kommer med unnskyldninger. Når dette skjer er det avgjørende at du vet hva du fortjener.
- Du kan vurdere å søke profesjonell hjelp slik at du vil kunne klare å motstå fristelsen på nytt.

Kilde: Spesialist i klinisk voksenpsykologi, Robert Speare.

- Først vil vi forsøke å redde forholdet. Ofte kan kvinner føle skam og dårlig samvittiget på grunn av mannens hersketeknikker. Dersom man omsider klarer å bryte ut, kan selvbildet være så nedtrykt at man sliter med sorg og frykt for evig ensomhet, selv om det er Guds lykke at man klarte å komme seg ut at et slikt parforhold, sier Speare.

Les også: "Jeg er der for deg, helt til noen bedre dukker opp"

Du er forelsket

Han er en drittsekk, det har du innsett for lengst. Enten han er kontrollerende, manipulerende, notorisk utro eller i det hele tatt en ordentlig pøbel som ser ut til å la det gå sport i å såre deg, er saken den samme. Det skulle jo være nok å vite at han er en dust for at du ikke lenger skal kunne ha følelser for ham, eller?

- Hovedgrunnen til at man ikke ser ut til å komme seg over en person som helt tydelig ikke er bra for deg, er nok antageligvis fordi du er forelsket. Verken mer eller mindre, forteller psykolog og redaktør for nettsiden hjelptilhjelp.no, Ove Heradstveit.

Han forteller at forelskelse er kjennetegnet ved en intens romantisering av den du er forelsket i.

- Forelskelsen gjør at vi kun ser det gode, og at det positive blir ekstremt positivt. Sånn sett er enhver forelskelse en slags midlertidig, og helt normal, tilstand av vrangforestillinger, sier han.

Det finnes håp

Det er heldigvis ikke umulig å komme seg over ham, til tross for at selv ikke det å vite at han ikke er bra for deg ser ut til å hjelpe stort.

- Det finnes håp. Husk at det er normalt å bli forelsket, men husk også at forelskelsen er en følelse og attpåtil en følelse som forvrenger virkeligheten. Forelskelsen kommer til å gå over, tro det eller ei, sier Heradstveit.

Han mener at det er viktig for deg å appellere til din mulighet for å ta et klokt valg, selv om du er forelsket.

- Det kan selvsagt også være slik at følelsene og fornuften er i kollisjon, men da er første steg å erkjenne dette. Det er faktisk mulig å få hjelp; kanskje har du noen relasjonelle vansker som du trenger å ta tak i, og at din tendens til å ende opp med såkalte "badboys" er et symptom på noe du ikke helt har funnet ut av?

Les også: De tre hovedårsakene til at vi krangler med partneren

Derfor faller du for "badboys"

- Det kan være at en spesielt underdanig kvinne lettere vil falle for en dominerende mann.

- Det kan føles som både trygt og spennende med menn som fremstår som dominerende.

- I starten vil kvinnen ofte kunne føle seg veldig viktig ettersom en slik "sterk" person viser interesse for nettopp deg.

- Noen har en litt martyr-aktig personlighet hvor man drømmer om å kunne forandre en "dårlig" person til å bli "god".

- En annen grunn kan være ensomhet, og at man får en opplevelse av at disse "badboyene" er de eneste man virkelig får kontakt med.

- Enda en grunn kan være dårlig selvbilde eller selvfølelse. At du har et ønske om å straffe deg selv, og at forholdene til "badboyene" blir en måte å gjøre det på. Med på kjøpet får du også alt det gode som følger med det å være forelsket.

- En siste, og mindre dramatisk, grunn til at man faller for en drittsekk kan være at du ganske enkelt har vært uheldig, og at du har forelsket deg i en person som viser seg å ha veldig dårlige sider uten at du kunne forutse dette på forhånd. Men; skulle det være slik at dette gjentar seg ofte, så er det mer sannsynlig at det handler om noen av de ovenfor nevnte psykologiske motiver du har, og som påvirker hvem du blir forelsket i.

Kilde: Psykolog Ove Heradstveit

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning