Fakta om klitoris

Dette har ingen fortalt deg om klitoris

Visste du at klitoris er et like stort organ som en gjennomsnittlig penis?

UNDERKJENT: Helt frem til 1998 trodde legevitenskapen at klitoris var et lite organ. Men nå er det dokumentert å være like stort som en penis.
UNDERKJENT: Helt frem til 1998 trodde legevitenskapen at klitoris var et lite organ. Men nå er det dokumentert å være like stort som en penis. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Klitoris er den eneste kroppsdelen som kun eksisterer for seksuell opphisselse og nytelse. Dens eneste formål er å gi kvinnen orgasme.

Men var du klar over at klitoris er et stort organ? Mye større enn den utvendige delen som du kan se.

Dobbel størrelse

Rent anatomisk er klitoris et lite føleorgan som befinner seg i øvre del av vulva der kjønnsleppene møtes. Den utvendige delen av klitoris består av hodet, og hetten som dekker den.

Les også: Vaginakuler har ingen effekt

Trekker du hetten opp og deler kjønnsleppene med fingrene, kan du se hodet på klitoris, som kan svulme opp til dobbel størrelse når du blir opphisset.

Les mer om kvinnelige kjønnsorganer i Pasienthåndboka

Utover hodet har klitoris to "ben" (curva på latin) med svampaktig materiale som strekker seg ned på hver side av skjeden, omtrent som bena på en ønskekvist. Hver av disse er cirka 9-15 centimeter lange, og de svulmer opp på samme måte som mannens penis når kvinner blir seksuelt opphisset.

Klitoris er sentrum for 6.000 til 8.000 nervetråder, noe som er langt flere enn i mannens penis.

I tillegg er det kuler med erogent vev rundt vaginalåpningen, direkte knyttet til klitoris, som gjør at penetrering og vaginal aktivitet også er direkte forbundet med nervesenteret i klitoris.

Les også: - Jenters orgasme er en kampsak

Å se for seg underlivet sitt som et stort sammenhengende kjønnsorgan som går 10-15 centimeter inn i kroppen er altså mer korrekt enn å tenke på klitoris som en liten "knapp" eller ert.

Tusenvis av nervetråder

Klitoris er faktisk like stor som en gjennomsnittlig penis.

I tillegg er klitoris sentrum for en hel mengde nervetråder, 6 000 til 8 000, noe som er langt flere enn som finnes i mannens penis.

Les også: Likestilling gir bedre sex

Av den grunn kan enkelte kvinner oppleve det overfølsomt eller ubehagelig å være nær klitoris når de ikke er seksuelt opphisset.

Feil om kvinners underliv

Det er den australske professoren i medisin, Helen O'Connel, som skal ha en stor del av æren for sannheten om klitoris ble oppdaget.

I 1998 publiserte hun en artikkel i "Journal of urology" hvor hun dokumenterte legevitenskapen frem til da hadde hatt et unøyaktig bilde av kvinners underliv, og at klitoris henger sammen med urinrør, kjønnslepper, og vagina.

Les også: Kvinnens skjulte underliv

Et faktum som gir god grunn til å advare mot plastiske operasjoner i underlivet, påpeker jentene bak sexhåndboka " Jenter som kommer".

Vil du lese mer om kvinners underliv, sjekk ut sexhåndboka "Jenter som kommer"

Her kan du lese mer om kvinners anatomi

Kilder: Jenter som kommer, Pasienthåndboka, Klitoris.no

Les også:

Fem myter om kvinnekroppen

Sexstillinger verden over

Les mer om sex på Klikk Samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning