Gourmetsex for folk flest

- En superelsker holder igjen sin egen orgasme

Gourmetsex er ikke bare for spesielt interesserte, og mye bedre enn «pølse i lompe».

SEXGOURMET: - En superelsker er en gourmet i senga. Han gafler ikke i seg, men stopper opp, nyter, tar pauser, bruker fantasien og varierer med ulike typer stimulering.
SEXGOURMET: - En superelsker er en gourmet i senga. Han gafler ikke i seg, men stopper opp, nyter, tar pauser, bruker fantasien og varierer med ulike typer stimulering. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er snart ti år siden sexolog Gro Isachsen introduserte begrepet gourmetsex for det norske folk.

I dag brukes begrepet ofte i videste forstand, om sanselige sexmenyer bestående av tre, gjerne fem retter.

Litt tantra til forrett, to-tre ulike stillinger og en sluttspurt med snert, alt mens talglysene drypper lystig ved sengegjerdet.

Det er på høy tid å ta begrepet tilbake.

For folk flest

Erotiske helaftener for spesielt interesserte var nemlig ikke det sexologen hadde i tankene da hun luftet begrepet i boken «Mer sex, takk» i 2002.

- En superelsker er en gourmet i senga. Han gafler ikke i seg, men stopper opp, nyter, tar pauser, bruker fantasien, varierer med ulike typer stimulering og holder igjen sin egen orgasme slik at kvinnen får den tiden hun trenger. Belønningen kan være en tilfreds kvinne som får større appetitt på sex. Menn som lærer å ha gourmet-sex går ikke tilbake til pølse- og lompe-metoden, sa Isachsen til Dagbladet.no den gangen.

I dag bruker sexologen begrepene «nytelsesorientert sex» kontra «målorientert sex» om det samme.

SANSENE: Gourmetsex handler om å bruke flest mulige sanser så intenst som mulig og kjenne spenningen.
SANSENE: Gourmetsex handler om å bruke flest mulige sanser så intenst som mulig og kjenne spenningen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Og selv om begrepet ble født sammen med et aldri så lite pek til menn, er målet økt nytelse for begge.

- Det handler om å ha fokus på å gi og motta mest mulig nytelse, bruke flest mulige sanser så intenst som mulig og kjenne spenningen, den fysiske og mentale, bygge seg opp igjen og igjen, sier sexolog Gro Isachsen.

Nytelse fremfor ytelse

Den faste rammen rundt gourmetsex eksisterer nemlig ikke.

Poenget er at man med et riktig fokus nyter det som blir satt på bordet den dagen. Enten det er husmannskost eller en rett krydret med franske følelser.

- Ja, for hvem orker vel sånne sexmenyer? Det blir så mye pes med sex noen ganger, sier Margrete Wiede Aasland, daglig leder ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) og spesialist i sexologisk rådgivning.

Når seksualrådgiveren snakker om seksuell nytelse og sensualitet, snakker hun nemlig i samme åndedrag om å legge seg tidligere, være opplagt, "sunn og frisk", å ha en god relasjon og snakke om hva man liker.

- Det å bare ligge og ta imot partnerens varme hender og munn mens man passivt tar i mot på hele kroppen. Nyte, nyte, nyte, sier Aasland.

Nytelsesorientert sex er nemlig noe seksualrådgiverne vil snakke om, men som oftest drukner denne entusiasmen i havet av bastante sexoppskrifter, stillingsguider, tips og triks.

- Fokuset må vekk fra ytelse og over på nytelse! Det blir så mye prestasjonsorientering over det å skulle ha sex og det er ikke virkeligheten for folk flest, istemmer psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Dagfinn Sørensen, som har skrevet bøker som «Ditt og mitt liv - sammen» og «Elske deg, elske med deg».

10 veier til økt nytelse

Men hvordan øker man nytelsen? Her er ti viktige momenter.

1. Legg grunnlaget

Når vi snakker om kvinner og forspill er det viktigste forspillet det som finner sted før paret går til sengs.

En kvinne kan nemlig være «tent» (hun er våt og klitoris svulmer) uten at hjernen hennes får det med seg, men er hun egentlig tent da? Nei, hun er kun tent når hun føler at hun er det.

Dette kan selvsagt også gjelde for menn. Det er noe med å sette i kontakten før man skrur på bryteren, nemlig.

Forspillet starter ved frokosten om morgenen, med smilet og berøringen når man går fra hverandre, og fortsetter ved at dere gleder hverandre gjennom dagen.

2. Ta dere tid

Forspill, mellomspill, etterspill - sex er mer enn samleie og orgasme, så bruk tid på nytelsen.

For kvinner kommer vi heller ikke utenom å nevne klitorisstimulering som 75 prosent kvinner trenger for å få orgasme. Men viktigst, ved å nyte i stedet for å være ukonsentrerte fordi dere skal prestere, går det meste litt raskere. Ergo, dere "mister" ikke tid ved å ta dere tid.

3. Utforsk hverandre

Mange menn tenker på penis som sin eneste erogene sone. Ved å finne frem til flere erogene soner, kan han lære seg å ha mer variert og bedre sex som begge vil få glede av. På samme måte kan hun få mer nytelse hvis han finner frem til flere av hennes erogene soner.

Gå på oppdagelsesferd på hverandres kropper - bruk hendene, håret, silkeskjerf eller en fjærkost. Og ikke minst, snakk om hvor dere liker å bli berørt. For noen kan det være knærne, for andre halsen. Det kan til og med variere fra dag til dag.

4. Bruk sansene

Trekker vi en parallell til naturen vil det å se og nyte en blomstereng, fossefall og himmel sette oss i en tilstand av nytelse. Slik er det også med kroppen vår, den er vakker og gir oss rom til å ta innover oss inntrykk gjennom alle sansene våre. Det kan være solen som varmer, vinden som stryker eller vannet som kiler på tærne.

Sensualitet kan være å nyte smaken av et bær, å kjenne duften av en utsprunget rose eller å kjenne langs en knudrete trestamme ... du skjønner tegningen?

5. Kjenn på nærhet

Det kan være fint å prøve nye ting, men mens vi har holdt på med det har vi nesten glemt hvordan det var å bare være nær hverandre, virkelig nær. Man trenger nemlig ingen verktøykasse for å ha sex.

Det holder at det er to kropper som er nær hverandre, som berører hverandre, snuser og lukter på hverandre. Nyter hverandre.

6. Vær i kroppen

For å våge å slippe seg og virkelig nyte, er det en forutsetning at man er i kontakt med seg selv, med sansene sine, og at man fokuserer på kroppen gjennom et innenfra-perspektiv.

Tenk bare når vi sanser i naturen, vi gjør det ikke for å kritisere - vi gjør det for å nyte, føle glede og for å komme i en god tilstand. Spør deg selv hva som skal til for at du føler deg glad, trygg og fri.

7. Finn flyten

Det handler om å finne flyten. Flyt er et viktig begrep innenfor den positive psykologien og kan defineres som en tilstand der vi er ett med det vi holder på med.

Alle delene av hjernen funger helt uproblematisk i en magisk enhet, og alt går av seg selv.

Alle sansene er skjerpet og lykkefølelsen er total. Når begge er godt opphisset og i flyt vil også sexen bli en helt annen. Når flyten er der går alt av seg selv og vi kan ha sex hvor som helst, når som helst.

8. Ha rett innstilling

Dersom dere har den innstillingen at alt dere gjør sammen seksuelt, gjør dere for at dere skal nyte mer sammen, er det enkelt å få til forandringer også.

Selv mer "tekniske" prosjekter som å øve seg på å øke samleieutholdenheten får seksualrådgivernes fulle støtte dersom man har den innstillingen at sex er et felles prosjekt.

9. Vær tydelige

Snakk om lyst, hva legger grunnlaget for at den kommer snikende av seg selv, og ikke må presses frem?

Hva er sex for dere, utover samleiet?

Hvordan liker dere å bli berørt?

Hva skal til for at dere bare kan slappe av og gi dere hen til sansene, hverandre og bare være i denne flyten - sammen?

Snakk om det, vær tydelige med hverandre.

10. Gi dere hen

Som parterapeut og relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter skriver i boka «Når kjærester blir foreldre»:

«Vi er slitne når kvelden kommer, og hvis sengen også blir et sted der vi skal prestere og være dyktige, er det ikke rart om vi trekker oss.

Dette er synd, for i denne delen av samlivet kan vi hente nye krefter og energi, leke og spenne av sammen med den vi er glad i.

Forsøk heller å kose dere sammen uten å tenke på teknikker og orgasmer; gi dere hen og nyt. Husk at seksuallivet er bare deres.»

Kilder: sexolog Gro Isachsen, psykologene Dagfinn Sørensen og Peder Kjøs, spesialist i sexologisk rådgivning Margrete Wiede Aasland, parterapeut og relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter og lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ DISSE SAKENE:

Sannheten bak sexmytene

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Her er kvinnens erogene soner

Her er de ekte filmsex-scenene

SEXPRAT: Snakk om lyst, hva legger grunnlaget for at den kommer snikende av seg selv, og ikke må presses frem?
SEXPRAT: Snakk om lyst, hva legger grunnlaget for at den kommer snikende av seg selv, og ikke må presses frem? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: ScanStockPhoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning