Ta parforholdet inn til service

Dette vårkysset vekker kjærligheten

Et kyss på 6 sekunder er et fint sted å starte vårrengjøringen.

NY VÅR: Akkurat som planter trenger næring, gjør kjærligheten også det.
NY VÅR: Akkurat som planter trenger næring, gjør kjærligheten også det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
FRODE THUEN: Professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen. Parterapeut og spaltist i A-magasinets samlivsspalte. Forfatter av flere bøker om parforhold og kjærlighet.
FRODE THUEN: Professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen. Parterapeut og spaltist i A-magasinets samlivsspalte. Forfatter av flere bøker om parforhold og kjærlighet. Foto: FOTO: Privat

Det blir lysere ute, så sett også lyset på parforholdet, anbefaler to av landets etterspurte samlivsrådgivere, Bjørk Matheasdatter og Frode Thuen, som holder vårkurs for alle som har en kjæreste de vil ta vare på nå i helgen.

Vekk liv i forholdet

Vår symboliserer så mye, som «fødsel», vekst og et løfte om gode ting i vente. Nøy deg derfor ikke med å vaske hus og hjem, men frisk opp kjærligheten også.

- Våren er både bokstavelig og metaforisk en god tid for å vekke liv i forholdet. Det som er viktig for oss tar vi godt vare på. Og hvis det er noe som fortjener en liten våroppussing for å skinne sterkt igjen, så er det parforholdet, sier parterapeut og relasjonspedagog Bjørk Matheasdatter.

Det er derfor ikke tilfeldig at hun og Frode Thuen holder samlivskurs nå til helgen, mens alt rundt oss spirer.

- I løpet av vinteren, eller mange vintre, har vi kanskje kommet inn i et mønster som ikke er godt for oss som par. Spør deg hva som kan endres, og prøv å gjøre ting på en annen måte! Én liten endring kan skape store ringvirkninger, sier parterapeuten.

Men før dere setter forholdet under lupen, start med et kyss!

- John Gottmans forskning viser nemlig at det å gi hverandre et seks sekunders kyss hver dag er noe av det beste dere kan gjøre for kjærligheten, sier hun.

For noen er kyssing en heller sjelden aktivitet. En undersøkelse hvor over 1000 studenter ble spurt, viste at kvinner rangerer kyssing høyere enn menn i et langvarig forhold. Menn kysser i større grad for å øke sjansene for å få sex.

En liten vårservice

BJØRK MATHEASDATTER: Relasjonspedagog og parterapeut med praksis i Oslo. Etterspurt kursleder og foredragsholder. Mangeårig leder av Modum Bads egenarrangerte kurs.
BJØRK MATHEASDATTER: Relasjonspedagog og parterapeut med praksis i Oslo. Etterspurt kursleder og foredragsholder. Mangeårig leder av Modum Bads egenarrangerte kurs. Foto: FOTO: Privat

Man kan snakke om parforholdets «syv dødssynder» - ting som for all del bør unngås.

Psykolog Frode Thuen påpeker at en klassisk feil mange par gjør, er at man etter en stund begynner å ta hverandre for gitt.

- Det handler om å bli mer bevisst og minnet på hva man har, både de positive kvalitetene og de utfordringene og problemene man har, sier han.

Det er også dette det handler om på kurs, påpeker han, det å bli bevisst hva som er bra og mindre bra, som om man tar forholdet til service.

- Det er et poeng å ta tak i forholdet før ting blir så vanskelige at det er snakk om reparasjon. Ta tak i det på et tidspunkt der det enda ikke har fått anledning til å forgifte atmosfæren eller undergrave kjærligheten og tilliten i forholdet, sier Thuen.

Og akkurat som planter trenger næring, gjør kjærligheten også det.

- Vis dere som et par! Alt som lever trenger næring for at det skal fortsette å vokse og gro. Slik er det også med kjærlighet. Når dere viser verden at dere er et par, blir dere bekreftet som par og får næring utenfra. Når dere gjør aktiviteter sammen som dere liker får dere næring innenfra. Se hverandre med det gode øyet og lytt med det store øret, oppsummerer Bjørk Matheasdatter.

Sikre sommerkjærligheten

Siden vi går inn i en lys, lang tid med parkliv, kanskje mer fritid, stadig latere dager og etter hvert ferie er det også lurt å så kjærlighetsfrøene allerede nå.

- Det å være på ferie sammen kan for eksempel være en utfordring hvis noe er vanskelig i forholdet, hvis det ligger en del uavklarte ting der for da kommer gjerne alt det frem som man har klart å skyve under teppet når dagene går på skinner, sier psykolog Frode Thuen.

- Så det å være litt forutseende, renske opp og rydde litt før vi skal inn i ferietiden, det tror jeg er et viktig prinsipp, konkluderer han.

Bjørks beste vårtips:

1. Se «potensialet» igjen

Se godt på kjæresten din. Se hva du har og minn deg selv om alt det du falt for ved han eller henne en gang.

Spør deg selv hva du kan gjøre for å få han eller henne eller forholdet deres til å skinne igjen dersom det ikke gjør det lenger. I stedet for å legge merke til alt det som gjøres som du irriterer deg over, se om du heller kan legge merke til alt det du synes er bra.

2. Puss støv av gamle, gode minner

Noe av det som kjennetegner parforhold som er gode og varer lenge er at paret dyrker gode minner. Se på bilder og filmer, hør på musikk og oppsøk steder som minner dere om gode ting dere har opplevd i forholdet helt fra starten og fram til i dag.

KYSSEFORSKNING: Et seks sekunders kyss hver dag er noe av det beste dere kan gjøre for kjærligheten, ifølge John Gottmans forskning.
KYSSEFORSKNING: Et seks sekunders kyss hver dag er noe av det beste dere kan gjøre for kjærligheten, ifølge John Gottmans forskning. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

3. ...og de små, men viktige ordene

Sier du takk? Sier du hei? Sier du unnskyld? Hvis ikke - prøv og se hva som skjer!

4. Rist teppene og rens luften

I et forhold skyver vi ofte konflikter og problemfylte områder under teppet.

Til slutt kan teppet bli så bulkete at vi snubler. Tørre å riste teppet av og til, og snakke om det som ligger under. Husk da å lytte med interesse til det kjæresten din sier, selv om dere er uenige. Forsøk å forstå hans eller hennes perspektiv.

På helgens kurs lærer man en konkret samtaleteknikk som hindrer samtalen i å bli til krangling, og som gjør det enklere og mer ufarlig å snakke om vanskelige ting

5. Kast det du ikke har bruk for

Har du noen uvaner i kommunikasjonen med kjæresten din? Hører du virkelig etter hva han/hun sier? Later du som du lytter mens du holder på med noe annet?

Eller tror du at du kjenner han eller henne så godt at du gjetter deg til meningen? Nedvurderer du kjæresten din?

Sier du ting som: Typisk deg, alltid skal du, aldri kan du og så videre. Eller tolker du han eller henne lett negativt? Bort med det, og inn med nysgjerrighet og åpenhet. Lytt og still utdypende spørsmål, spør om du har forstått han eller henne rett.

6. Fornye med enkle grep

«Kjente jeg deg egentlig», skriver Rolf Jakobsen i sitt vakre dikt til kona etter at hun er død.

Når vi har vært sammen en stund tror vi lett at vi kjenner kjæresten vår, og vi slutter å vise interesse for hennes verden eller hvem han eller hun er.

Gjennom å stille spørsmål kan vi oppdage hverandre på nytt, og på nytt, rett og slett fornye hverandre. Still små spørsmål som: Hvordan har dagen din vært?

Fortell meg litt om den boka du leser - hva synes du om den? Den låta du spiller nå, fortell meg hvorfor du liker den så godt! Og større som: Hva drømmer du om i livet? Hvordan er det å være deg for tiden? Ta også i mot spørsmålene som du får som en gave.

7. Flytt litt rundt på ting

Bryt noen hverdagsrutiner og overrask hverandre litt!

Kan dere ta med middagen eller kaffekoppen ut i skogen, til sjøen eller parken?

Kan dere slå av TV, og finne på noe annet? Kan dere elske sammen på en annen tid på dagen enn dere pleier?

8. Finn fram det som gjør dere glade

Hva gjør dere glade? Hva gir dere energi og påfyll, og får dere til å føle dere som kjærester?

Kanskje liker dere å trene sammen, å lese høyt for hverandre, å sykle en tur, å gå på konsert, se en film, eller sette dere ned og prate.

Uansett hva som styrker dere: Finn det frem, og ta det i bruk. Koble disse gode aktivitetene med berøring,; stryk borti hverandre med hender og føtter, sitt inntil, hold hender, kyss.

9. Prioriter det viktigste, og forenkle resten

Vi har så lett for å bruke tid på alt mulig annet enn kjæresten.

Helt til vi en dag våkner opp, og ser at det fine vi hadde sammen har forsvunnet fordi vi ikke tok vare på det.

Så se litt på livet deres: Hva kan dere kutte ut, eller gjøre enklere av alt det andre dere fyller livet med?

Ta vare på den kjæresten du har! Inviter gjerne kjæresten din med på samlivskurs. Det vil gi dere ny giv i forholdet uansett om der er labert, passe eller fantastisk fra før.

10. Nyt vårforelskelsen!

Legg merke til alt det gode dere har. Dyrk det, og la det uvesentlige ligge.

Vær tilstede! Slå av tv-apparatet, legg bort mobil og data.

Så kan dere gjøre akkurat det dere vet er godt for dere to, enten det er å finne frem et pledd å sette seg ut i vårkvelden, rusle en tur hånd i hånd, eller noe helt annet.

God kjærestevår!

Kilde: Bjørk Matheasdatter/Bearbeidelse: Madeleine Ferre

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Kickstart vårforelskelsen

Det er godt dokumentert at samlivskurs bidrar til å redusere skilsmisser, konflikter og problemer i parforholdet, ikke bare ved å bedre kvaliteten, men ved å redusere faren for at ting utvikler seg i negativ retning, ifølge professor i psykologi, Frode Thuen.

I helgen holder han og Bjørk Matheasdatter kurs sammen på Grand Hotel i Oslo, og det er fremdeles mulig å slenge seg på. Her vil par få konkrete verktøy for å takle hverdagslivets små og store utfordringer, og kurset passer for par i alle aldre og faser av forholdet. Dere to arbeider sammen, og ingenting må deles med andre på kurset.

På Facebook: Kjærestekurs i Oslo med Frode Thuen og Bjørk Matheasdatter

Påmelding, info og program:

[email protected] / 480 78 135

Sovestillingen avslører forholdet

7 dødssynder i parforholdet

Slik er den kvinnelige psykopaten

Hvilken sextype er han?

Dette gjør kvinner feil i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning