Rødming under sex

Det eneste en kvinne ikke kan fake

Sexflush er ukens mest sexy ord.

SEX-FENOMEN: Noen gang opplevd å rødme spesielt kraftig under sex?
SEX-FENOMEN: Noen gang opplevd å rødme spesielt kraftig under sex? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Sexrødming

Sexrødming (sexflush på engelsk) eller økt blodopphopning til huden kan forekomme under alle fire faser av den menneskelige seksuelle responssyklusen. Studier viser at rødmingen oppstår hos rundt 50-75% kvinner og 25% menn, men er ikke konsekvent. Rødmingen oppstår oftere under varme, og trolig ikke i det hele tatt ved kjøligere temperaturer. Graden av rødmingen kan si noe om intensiteten av orgasmen som følger.

Kilde: Wikipedia

«Han er den eneste mannen som har fått meg til å rødme under sex, mens jeg kom sterkere enn jeg har gjort sammen med noen annen mann. Jeg kom til og med mens han tok meg sakte, uten å være nær meg med fingrene. Gudene skal vite at det ikke er alle kvinner forunt å oppleve. Bare jeg tenker på det, kan jeg fremkalle den samme rødmen i løpet av noen få sekunder.»

Nei, dette er ikke husmorporno, det er en sann historie.

Heit sex?

Selv om sexrødming nevnes i alle sexologiske fagbøker står det ingenting om hvorfor det skjer. For etter historien å dømme er trolig rødming en indikator på hvor «heit» sexen er, eller?

- You tell me, låter svaret fra internasjonalt anerkjente sexdoktor Betty Dodson, hvorpå hun forteller at joda, hun har opplevd å sexrødme selv, på brystet som ble illrødt og brant, men det er mange år siden.

- Men jada, det er et velkjent fenomen, tilføyer hun.

Grader av opphisselse

Psykolog og spesialist i klinisk sexologi Thore Langfeldt ved Instituttt for klinisk sexologi og terapi i Oslo sier det samme, at fenomenet er kjent, men avviser at det har noe med sterke orgasmeopplevelser å gjøre.

Dette selv om vi prøver å ymte frampå at vi har hørt at amerikanske Carl Pfeiffer skal ha forsket på histamin, sexrødme og orgasmer en gang på 80-tallet.

- Det har med grader av opphisselse å gjøre, sier Langfeldt, og forteller at Gro Harlem Brundtland rødmet voldsomt på talerstolen i sin tid, av opphisselse. Men ikke seksuell opphisselse, må vite.

Men rødming er rødming, det er det samme som skjer fysiologisk, ifølge Langfeldt, nemlig at blodårene utvider seg.

Vi leser likevel i ulike artikler på nettet at kraftig rødming under sex kan si noe om intensiteten av orgasmen som følger, og en som har skrevet om dette er erotikkpedagog Ylva Franzén, i Kvinners nytelsesbibel.

- Det eneste kvinner ikke kan fake

Franzén kobler sexrødmingen til det blodåreforstørrende stoffet histamin: Altså, hvis vi ser på kvinnen, så skiller mastcellene i klitoris, og hva gjelder mannen mastcellene i glans, ut histamin ved seksuell opphisselse. Jo mer, dess mer opphisset man er.

Histaminet forstørrer blodårene, «pumper» opp organene og gjør dem mer orgasmiske, enkelt forklart.

- Jo mer opphisset man er, jo større er altså sjansen for en mer intensiv orgasme. Der har du koblingen mellom histaminet og den intensive orgasmen, forklarer erotikkpedagogen.

- Og straks før den intensive orgasme, inntreffer denne rødflammetheten hos mange kvinner som har mye histamin i kroppen, sier hun.

Erotikkpedagogen forteller at hun en gang hørte en svensk mannlig lege og gynekolog snakke om sexrødmingen, og han skal ha sagt: «Dette er det eneste kvinner ikke kan fake». 795850

Seksuelle følelser i brann

Lege Ellen Skjelbred som driver med medisinsk sexologi kan bekrefte at det er fornuft i dette. Rødming skyldes jo en utvidelse av hudens blodårer, så det kommer mer blod i dem.

Det er ulike vasoaktive stoffer som påvirker egenskapene til blodårene som sannsynligvis utløses av flere systemer i kroppen, blant annet fra noen spesialceller, mastcellene som sitter mange steder i kroppen og særlig i huden.

- Under sex er det behov for at mange blodårer utvides, særlig til menns og kvinners kjønnsorganer og brystvortene. Reaksjonen blir utløst av berøring og psykiske faktorer som gir kroppen og hjernen vår et rush av hormoner og signalstoffer. Dette trengs for å bli klar til seksuell aktivitet, forklarer Skjelbred som har praksis i Oslo.

- Histamin er et eksempel på et slikt vasoaktivt, blodåreutvidende stoff. Det er det samme stoffet som forårsaker elveblest som mange allergikere kjenner til, og som utløses når man kommer i skade for å ta på en brennesle, sier hun.

Sa noen sexy..?

Når det skilles ut mye histamin øker altså rødmingen enda mer, ifølge legen, men hvem som har tendens til å rødme er individuelt og kan variere over tid og med situasjon.

- I tillegg stiger blodtrykket og hjertefrekvensen øker. Dette bidrar også til at man lettere rødmer.

- Så når man holder på å få en veldig intens orgasme, da rødmer man naturlig nok mer, sier hun, og forteller at den samme histaminreaksjonen kan skje ved svetting og når man er veldig varm.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Ja, kvinner har også ståtiss

Sædmas gir ikke mersmak

Er oralsex egentlig sex?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning