Bli din egen løgndetektor

Glem de gamle rådene om flakkende blikk og urolig sittestilling.

FALSK FALSETT: Løgnere går opp en oktav eller to når de tar en spansk en.
FALSK FALSETT: Løgnere går opp en oktav eller to når de tar en spansk en. Foto: FOTO: IStockphoto
Publisert Oppdatert
TAR PAUSER: Løgnhalser må tenke seg mer om for ikke å plumpe uti det med begge beina.
TAR PAUSER: Løgnhalser må tenke seg mer om for ikke å plumpe uti det med begge beina. Foto: FOTO: iStockphoto

Det finnes mange kjerringråd og myter om hvordan man avslører løgnere. Stamming, bryte øyekontakten, stirre opp og til siden eller for mange detaljer i sin bortforklaring, er alle klassiske eksempler.

Villedende

Faktum er at de fleste av disse holdepunktene er villedende. For eksempel finnes det ikke fnugg av vitenskapelig bevis for at det å bryte øyekontakten betyr at noen juger. Det samme gjelder stamming og det å sitte urolig.

Har du mistanke om at håndverkeren din forteller en (litt for) tilforlatelig historie, sjefen oppholder deg med godprat når det gjelder en lovet lønnsforhøyelse eller kjæresten skjuler et sidesprang, men hvordan kan du være sikker?

Enkelte er notoriske løgnhalser som lyver deg rett opp i ansiktet uten å blunke. Likevel er det mulig å ta dem på fersken.

Her får du fem råd som avslører en løgner:

1: Lys stemme

Stemmeleie er trolig den mest pålitelige indikatoren. Løgnere går opp en oktav eller to. Når de tar en skikkelig spansk en, vil stemmeleiet stige for så å falle tilbake til normalen når de igjen snakker sant. Hvis en kompis hardnakket benekter at han har lagt an på dama di eller en kollega på det sterkeste benekter at han gikk bak ryggen din for å få akkurat den forfremmelsen du siklet på, lytt til stemmen deres. Hever den seg straks de bedyrer sin uskyld, er muligheten stor for at de juger så det renner av dem.

2: Innviklet forklaring

Studier viser at det å holde tungen rett i munnen når man prøver å dekke over noe, er blant de sikreste tegnene på uærlighet.Løgnere må tenke seg ekstra godt om fordi de må huske en oppdiktet historie eller finne på en underveis.

Dette punktet kan brukes i mange situasjoner. Mener du for eksempel at håndverkeren har gitt deg en tvilsom faktura, be ham om å spesifisere den. Lyver han, blir det langt vanskeligere for ham å vri seg unna med utenomsnakk og sleipe forklaringer.

3: Dødt kroppsspråk

Mange tror at du sitter mer urolig og fikler med noe når du lyver, men faktum er stikk motsatt. Å dingle med foten eller tvinne fingrene minsker faktisk når du juger. Trolig for at løgnhalser tenker så hardt når de konstruer sine løgner at kroppen "stenger" og beveger seg mindre.

Løgnhalser tenker så hardt når de konstruer sine løgner at kroppen beveger seg mindre

Så blir kjæresten uvanlig stille når hun forklarer hvordan en ukjent bilist sneiet borti bakskjermen på din nylakkerte doning, kan det være grunn til å undersøke saken nærmere.

4: Endring i oppførselen

Privatdetektiver har sine knep når det gjelder å avsløre utro partnere. Har noen en affære på gang, blir atferdsmønsteret endret. De gjemmer unna mobilen, pynter og steller seg mer og sjefen krever stadig overtidsarbeid. Eller oppdaterer garderoben (særlig undertøyet).

Selvsagt betyr ikke en ny bh eller et par mansjettknapper at utroskap står på timeplanen. Men viser partnerens oppførsel store avvik, er det på tide med en dypere samtale.

5: Lengre pauser

Løgnere har tendens til å ta flere pauser - både før de besvarer spørsmål eller mens de prater. Ganske enkelt for at løgnhalser må tenke seg mer om for ikke å plumpe uti det med begge beina.

Tar bilmekanikeren seg stadig små pauser mens han forklarer hvorfor regningen ble dobbelt så dyr som først antatt, er han trolig på kant med sannheten.

Å oppdage løgner er en finurlig business som krever en kombinasjon av intuisjon (magefølelse), skarpe sanser og ekspertteknikker. Samle dem sammen og jugefanter på din vei ligger dårlig an.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning