Advarer mot rask onanering

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Sexolog Ian Kerner mener den raske håndjageren er skyld i for tidlig sædavgang.

FORT OG GÆLI': Unge menn som onanerer i smug programmerer seg til å komme tidlig, mener sexolog Ian Kerner.
FORT OG GÆLI': Unge menn som onanerer i smug programmerer seg til å komme tidlig, mener sexolog Ian Kerner. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.no
Publisert Oppdatert

Rådgiver Andreas Perssons tips:

1.Tøm urinblæren før du har sex.

2. Bli kjent med kroppen din. Onaner.

3. Bruk sex som lek - ikke krav.

4. Du kan prøve med tykt kondom, ikke flere utenpå hverandre som det står i Men's Health. Da kan de sprekke.

5. Finn riktig stilling, en der du ikke kommer så langt inn og kan trekke deg ut, stoppe, og begynne igjen.

6.Noen klienter har forsøkt bedøvende midler som gel eller spray, og erfart at det kan hjelpe. Husk å tørke godt av deg så det ikke smitter over på henne.

7.Dersom man kjenner seg helt fastlåst, kan man trenge sensualitetstrening. Da trenger man profesjonell rådgiver.

For tidlig sædavgang, eller prematur ejakulasjon, er et av de problemene nordmenn oftest søker hjelp for hos sexologiske rådgivere i Norge.

I en kronikk i Men' s Health drøfter sexolog Ian Kerner muligheten for at for tidlig utløsning ikke er en forbannelse, men en kombinasjon av tidligere tiders nødvendigheter - både historisk og nåtidig.

2 minutter i snitt

De fleste unge menn onanerer raskt og i hemmelighet, uvitende om at de utnytter - og samtidig koder inn - sin naturlige hang til rask tilfredsstillelse. Vektløftere snakker om muskulær hukommelse. Kerner mener at de som kommer for tidlig opplever "penishukommelse". Ikke rart sexforskeren Alfred Kinsey kunne observere at gjennomsnittsmannen klarer penetrerende støt i bare to minutter i snitt, skriver Kerner.

- Mange som kommer til meg med disse problemene beskriver at onani har vært tabubelagt. De har hatt en oppvekst der man ikke har pratet om sex og onani har vært forent med følelser av skam, sier Andreas Persson, spesialist i sexologisk rådgivning ved Agora Psykologkontor i Bergen.

Les også: Hold igjen med penisspray

Programmert problem

De seks teknikkene:

Mestre onani

Onaner med tanke på kvinnens orgasme. Ikke din egen. Med andre ord: Bruk tid. Jobb opptil 15 minutter. Du kan la deg komme til punktet eller platået der du finner "point of no return", men du får ikke komme før tiden er ute.

Klem

Hvis du går varm under samleie eller onani, stopp opp og klem rundt penis like under penishodet. Bruk tommel og pekefinger til å legge et fast trykk på urinrøret, som ligger langs undersiden av penis.

Når er ejakulasjon uunngåelig?

Seksuell respons kan deles i fire: Spenning, platå, orgasme og avspenning. Platået og orgasmen - de fleste menn snubler over det ene og inn i det andre. Trikset er å roe seg ned såpass at du kjenner det er et spekter av følelser i hele den seksuelle responsen. Vurder også hvor opphisset du er på en skala fra 1-10 og prøv å holde deg på en 7-er.

"Sexercise"

Gjør Kegel-øvelsene: Kegel er en øvelse der du trener bekkenbunnsmusklaturen (dem du bruker for å starte og stoppe å tisse). Når du lærer deg øvelsen kan du gjøre den hvor som helst - ved pulten og imens du kjører.

Press, ikke støt

Ert henne, press penishodet mot klitoris, legg penis i vaginalåpningen der hun har flest nerveender. Under samleiet fokuserer du på små, korte bevegelser der du ikke går lenger enn to til tre centimeter inn i henne. Du varer lenger om du ikke støter energisk under hele samleiet.

Vær høflig

Damene først, gutter. Og jeg snakker ikke bare om å holde opp døren for henne, gjør henne glad. Bruk fingrene og munnen.

Se hele listen med fullstendig tekst her (ekstern link, på engelsk).

- Eller de har opplevd at onani kombineres med hemmelighold, det har vært fort unnagjort i frykt for å bli oppdaget av foreldre eller søsken som kommer inn på badet eller rommet. Noen har kanskje ikke engang hatt et eget rom. Det kan godt bidra til at det blir et mønster, tror Persson.

- Vi har øvd oss på å få tidlig sædavgang, og vi må lære hele prosessen med seksuell respons på nytt hvis vi vil holde lenger, skriver Kerner, som også publiserer seks triks for større utholdenhet (se ramme til høyre).

Les også: Antidepressiva kan ødelegge sæd

"Survival of the fastest"?

Doktor Mark Jeffrey Noble, konsulent ved urologisk institutt i Cleveland, har tidligere lansert teorien om at det rett og slett dreier seg om "survival of the fastest": Sett i et evolusjonsperspektiv er det logisk at menn som får utløsning fort, har større sjanse for å befrukte en kvinne, enn menn som trenger mer stimulans for å nå klimaks.

- Sett på den måten er prematur ejakulasjon ikke en seksuell dysfunksjon, men snarere en fullstendig normal funksjon i tråd med mannens fysikk. Derfor bør vi slutte å kalle det "prematur" utløsning, og finne et mer passende begrep: Umoden utløsning, skriver Kerner, som åpenhjertig forteller at forholdet til dama tok slutt etter at han hadde slitt med problemet over lenger tid.

Fruktbar prat

Sexologisk rådgiver Andreas Persson har lest Ian Kerners artikkel og omtaler den som "veldig heteronormativ".

- Og den har stort fokus på at han er aktiv giver og kvinnen passiv mottaker. Det pleier å være fruktbart å tilkjennegi dette som et felles problem, og ikke som i dette eksempelet. Det kan for eksempel være at hun ikke er komfortabel med å bli berørt eller ikke vil forsøke andre former for sex enn penetrasjon, sier han.

Persson vet ikke om det stemmer at to minutter er gjennomsnittstiden en mann holder før utløsning ved penetrasjon.

- Det kan være fire eller fem minutter også. Men det kan virke kort hvis man bare har sex ved penetrasjon. Selve sexakten kan forsåvidt vare så lenge man vil hvis man bruker hender, munn og tunge i tillegg.

Les også: Romantisk middag

Kommunikasjon er alfa og omega

Persson er enig i noen av Kerners seks triks, men uenig i andre. For eksempel mener han det blir feil at trinn én dreier seg om å onanere med tanke på kvinnens orgasme.

- Først og fremst må man snakke sammen. Noen ganger ringer kvinner og vil bestille time for seg og mannen sin, men så har de ikke snakket med mannen om det. Så snakk sammen, forsøk å løse opp situasjonen og begynn heller med å utforske din egen kropp og med å leke med hverandre. Berøring og forspill er viktig, sier Persson.

- Klemmegrepet har noe for seg, så det kan hjelpe. Og start-stopp-teknikker er det samme som rådgivere jobber mye med. Her finnes det mye info på nett. Dette hjelper deg også til å bli kjent med din egen kropp. Mange forteller at det hjelper.

- Og det er viktig å trene bekkenbunnsmusklaturen. Da får man bedre kontroll på både orgasme og ejakulasjon. Men det er viktig å huske på at alle er forskjellige, både fysisk og psykisk, og det kan virke inn på seksuallivet også, sier Persson.

Les også: Slik skal en penis se ut

Krantene

- Det hender rådgivere anbefaler par en selvpålagt karantene?

- Ja, i noen tilfeller kan det være bra å gå bort fra det tradisjonelle samleiet i en periode. Dette er ofte det første steget i sensualitetstrening som man gjør sammen med en rådgiver. Ved å se bort fra sameiet kan man gå tilbake til den kravløse måten å være sammen på, i og med at man heller fokuserer på sånt man gjorde på forelskelsesstadiet - som å klemme, kysse og ta på hverandre.

Andreas Persson har gjennom mange års erfaring også gjort seg opp en egen mening om hva som fungerer og ikke. Hans tips ser du i faktarammen øverst til høyre.

Les også: Penisens krokete liv

Klikk.no - forsiden

Helseleksikon: Ejakulasjonsproblemer

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Ejakulasjonsproblemer

Menn kan ha mange ulike plager knyttet til utstøtingen av sæd og sædvæske i forbindelse med orgasme.

Årsaker

De tørre fakta i forbindelse med en sædavgang er som følger: Sæd utsondres i testiklene og blander seg med sædvæske fra prostatakjertelen og sædblæren. Videre sørger refleksmessige muskelsammentrekninger nederst i penis for at omkring 2-5 ml av denne blandingen pumpes ut. En intern klaff bidrar til å forhindre at sæden renner tilbake inn i blæren. Alle disse refleksene er ubevisste og underlagt nervesystemet. Samtidig med dette fysiske orgasmeforløpet, har man en opplevelse av intens, seksuell art. En orgasme utløser også andre refleksmessige reaksjoner, som raskere puls og pust og økt blodtrykk.

Etter en orgasme blir penis slapp, samtidig med at en føler seg avslappet i den påfølgende halvtimen eller lenger. En stund etter at en har hatt uløsning er det ikke mulig å få full ereksjon eller nye orgasmer. Hvor lenge denne perioden varer, avhenger til en stor grad av mannens alder. Mens unge menn ofte kan være i stand til å få ny ereksjon og en orgasme til etter bare noen minutter, trenger eldre menn noen ganger et døgn eller mer for igjen å kunne få ereksjon og påfølgende sædavgang.

De mest utbredte problemene menn har knyttet til sædavgang, er for tidlig sædavgang (prematur ejakulasjon), at sædavgangen uteblir (retardert ejakulasjon) og orgasme uten sædavgang (retrograd ejakulasjon).

Når både orgasme og sædavgang uteblir, er dette vanligvis en konsekvens av at mannen har en lidelse som rammer nervesystemet. Orgasme uten sædavgang er ofte en uunngåelig konsekvens av kirurgiske inngrep i blæren eller prostatakjertelen. For tidlig sædavgang er svært vanlig, og helt naturlig hos unge menn.

Symptomer

Ved retardert ejakulasjon får mannen orgasme, men uten at den følges av noen sædavgang. Ved en retrograd ejakulasjon får mannen orgasme og har en beskjeden sædavgang, men storparten av sæden tømmes ut i urinblæren i stedet for å passere ut gjennom urinrøret. Ved prematur ejakulasjon får mannen orgasme kort tid etter at den seksuelle aktiviteten er påbegynt.

Mange menn føler seg skyldige og/eller skamfulle når de ikke klarer å bidra til at seksualakten varer lenger, eller hvis problemene gjør at partneren ikke blir seksuelt tilfredsstilt.

Behandling

Behandlingsmessig er det lite som kan gjøres for menn som er plaget av beskjeden sædavgang (retrograd ejakulasjon). Selv om orgasmeformen innebærer at mannen blir mindre fruktbar enn det som er normalt, er den helt harmløs. Det er heller ingenting som kan gjøres for menn som pga. nerveskader ikke får utløsning når de har orgasme (retardert orgasme).

Til tross for at for tidlig sædavgang (prematur ejakulasjon) er så vidt utbredt, er det få menn som vil innrømme at dette gjelder akkurat dem. Motviljen skyldes først og fremst at det er blitt så seksuelt myteomspunnet og forbundet med potens å ha for tidlig sædavgang. Første ledd i en behandling er derfor å vedkjenne seg at man har et problem.

Behandlingen som tilbys dem som er plaget av for tidlig sædavgang minner om den som gis ved ereksjonssvikt. Det essensielle er at man lærer å flytte fokus bort fra selve penetreringen og orgasmen, og i stedet konsentrerer seg om andre måter man kan tilfredsstille hverandre seksuelt på. Det er også viktig at menn som sliter med for tidlig sædavgang lærer seg å fortelle partneren når han nærmer seg orgasme, slik at partneren kan klemme hardt rundt nederste del av penis og på den måten bidra til at orgasmen refleksmessig stopper opp. Med tiden vil samleiene kunne få et annet preg, og for tidlig sædavgang til en stor grad kunne unngås.

Andre alternative behandlingsformer ved for tidlig sædavgang er beroligende medisiner, og til en viss grad alkohol. Antidepressive medisiner (SSRI-preparater) kan også bidra til at sædavgangen utsettes. Det samme gjelder det eldre antidepressive preparatet clomipramin. Det finnes imidlertid ikke pr. i dag noen enkel og effektiv ikke-psykologisk tilnærming knyttet til for tidlig sædavgang.

Se flere saker fra: Alt om penis
Våre edle deler er ikke så forskjellige som du tror

Penis-anatomi

Våre edle deler er ikke så forskjellige som du tror
Det er ikke størrelsen det kommer an på, men teknikken

Samleie:

Det er ikke størrelsen det kommer an på, men teknikken
Viagra er ikke alltid løsningen

Lyst og ereksjonssvikt:

Viagra er ikke alltid løsningen
Hva sier kølla om kjærlighet?

Sex og språk:

Hva sier kølla om kjærlighet?
Flertallet er litt skeive

Penisfasong

Flertallet er litt skeive
Sjekk hvilken stilling som passer deg best

Samleiestillingen som passer din penis

Sjekk hvilken stilling som passer deg best
- Menn tenner på «kjempepeniser»

Penisstørrelse:

- Menn tenner på «kjempepeniser»
Gladnyhet til menn med liten penis

Penisstørrelse

Gladnyhet til menn med liten penis
Potenssvikt kan være alvorlig sykdom

Sviktende potens

Potenssvikt kan være alvorlig sykdom
Impotent eller ikke?

Potensproblemer

Impotent eller ikke?
Derfor bør du sjekke sæden

Normal sæd

Derfor bør du sjekke sæden
Større penis på et øyeblikk

Sexleketøy

Større penis på et øyeblikk
Så mye betyr størrelsen

Så mye betyr størrelsen
Kan penis brekke?

Penis

Kan penis brekke?
Lydbølger kan gi ereksjon

Ereksjonssvikt

Lydbølger kan gi ereksjon
Penisens krokete liv

Sviktende ereksjon

Penisens krokete liv
Dette får fart på ereksjonen

sex og samliv

Dette får fart på ereksjonen
Slik velger du riktig kondom

Kondomguide

Slik velger du riktig kondom
Slik oppdager du kjønnssykdom

Kjønnssykdommer:

Slik oppdager du kjønnssykdom
Får den ikke opp!

Ereksjonssvikt

Får den ikke opp!
Større penis på 20 minutter

Penisførstørrelse med Macrolane

Større penis på 20 minutter
Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Advarer mot rask onanering

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang
10 overraskende sex-statistikker

Dette er normalt

10 overraskende sex-statistikker
Plagene menn tier om

Når potensen svikter

Plagene menn tier om
Gode løsninger for et godt samliv

Når han mister evnen og hun mister lysten

Gode løsninger for et godt samliv
Derfor lukter menn søtt

Overgangsalder hos menn

Derfor lukter menn søtt
Få fart på sædcellene

Sædkvalitet

Få fart på sædcellene
- Vinkelen på sykkelsetet redder deg

Sykling og genitalia

- Vinkelen på sykkelsetet redder deg
Hjelp mot impotens

Hjelp mot impotens
Superkondom gir bedre sex

Superkondom gir bedre sex
Trøbbel i tårnet?

Trøbbel i tårnet?
– Vannmelon har Viagra-effekt

Naturens potensmiddel

– Vannmelon har Viagra-effekt
Sliter med røde prikker på penis

Prikker på penis

Sliter med røde prikker på penis
– Kan skyldes kjønnssykdom

Vorter på penis

– Kan skyldes kjønnssykdom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning