Rense hud

Lær å rense huden riktig

Har du tørr hud skal du ikke rense huden for ofte.

ANSIKTSRENS: - Du vasker jo kroppen daglig, selv om du ikke bruker sminke der?
ANSIKTSRENS: - Du vasker jo kroppen daglig, selv om du ikke bruker sminke der?
Publisert Oppdatert

- Du vasker jo kroppen daglig, selv om du ikke bruker sminke der? Rens av huden er en selvsagt del av den daglige hygienen og bidrar til å opprettholde en sunn og frisk hud.

Det sier faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt.

Det holder ikke å skylle ansiktet med litt lunkent vann.

- Vann alene fjerner kun det som er vannløselig, mens et renseprodukt har ingredienser som virker fettløselige, sier hun.

Hvor ofte skal huden renses?

Noen sier huden skal renses både morgen og kveld - det kan nesten virke som om vi ikke får renset huden ofte nok.

Men ifølge hudpleier og innehaver av Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen, stemmer ikke dette alltid.

- De lærde strides om hvor ofte du bør rense huden. Noen mener kun på kvelden, andre morgen og kveld.

Olaussen mener at all hud kan renses på kvelden, og en fet hudtilstand bør renses både morgen og kveld.

- En tørr hudtilstand bør derimot renses kun på kvelden da den kan bli enda tørrere om den renses to ganger per dag.

Hvordan skal huden renses?

- Det spiller ingen rolle om du renser ansiktet over vasken eller i dusjen, så lenge du er nøye nok, opplyser hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

- Du kan rense huden i dusjen, men det er lurt å starte renseprosessen på tørr hud med en oljebasert pre-rens som deretter emulgeres opp med vann i dusjen, legger Stokke til.

Den vanligste tabben mange gjør er å rense huden for raskt.

En av hemmelighetene med en virkelig effektiv rens, er nemlig å følge samme rutine to ganger.

Det stemmer, dobbel-rens!

- Renseprosedyren bør ta omtrent 1 minutt. Forskning fra The International Dermal Institute viser at folk flest, kun bruker 10 sekunder på å rense huden sin, opplyser Stokke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VÆR GRUNDIG: Den vanligste tabben mange gjør er å rense huden for raskt, så ro ned og ta deg litt ekstra tid ved neste ansiktsrens.
VÆR GRUNDIG: Den vanligste tabben mange gjør er å rense huden for raskt, så ro ned og ta deg litt ekstra tid ved neste ansiktsrens. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Bommulspads, renseklut eller rensebørste?

For å påføre renseproduktet, og ikke minst for å fjerne rester, er det ikke alltid lett å vite hvilke redskaper du burde bruke.

Og ofte er fingre og vann nok.

- Rensemelk, rensegel og renseskum påføres og masseres inn med fingrene før det skylles av med vann, men du kan også bruke en klut for å fjerne rensen, sier Olaussen og fortsetter:

- Bommulspads brukes ved påføring av lotion, som fjerner rester av smuss og balanserer pH-verdien i huden, og eventuelt ved bruk av rensevann av typen micellar cleansing water.

Stokke mener du fint kan bruke fingrene eller en myk ansiktsbørste til å jobbe inn renseproduktet med sirkulerende bevegelser i hele ansiktet.

Men hun opplyser også om at det er enkelte områder som får altfor lite oppmerksomhet.

- Ikke glem halsen! Bruk mer tid på områder der huden har innkapslet talg og tilstopninger. Dette gjelder som regel særlig nese, panne og hake.

Du kan enkelt lokalisere disse områdene ved å kjenne etter små klumper under huden.

- Pass på at du renser helt inn i hårfestet og bak ørene, da også dette er områder som lett rammes av sorte prikker og innkapslet talg på grunn av dårlige renserutiner, legger Stokke til.

Deretter er det viktig å få vasket vekk all spor av renseprodukt med lunkent vann.

Riktig temperatur

Pass på at du ikke bruker for varmt vann når du renser ansiktet, da dette kan strippe huden for naturlige oljer og virke nedbrytende for renseproduktet.

- Ideelt skal vannet være temperert - altså lunkent. Ikke for varmt og ikke for kaldt, begge deler anser jeg som uheldig, sier Bjerkholt.

Dette er Stokke helt enig i.

- Både veldig kaldt og veldig varmt vann vil virke dehydrerende på huden. Veldig varmt vann vil i tillegg virke direkte irriterende.

Særlig på sensitiv og eksem-disponert hud kan varmt vann gi røde nupper og utslett, legger Stokke til.

Hva slags rens burde du bruke på din hud? Klikk deg gjennom de forskjellige hudtypene for konkrete råd fra hupleie-ekspertene.

Tørr hud

- Flere typer aminosyrer fungerer som naturlige fuktgivere.

Kjennes huden din stram og tørr, og er fri for fetere områder, har du nok en tørr hudtype.

- En tørr hud har ofte godt av å bruke renseprodukter med en oljete eller kremete konsistens, eventuelt rensebalmer, forteller faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt, og fortsetter:

- Disse har gjerne mykgkjørende ingredienser.

Hudpleier og innehaver ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen, mener at rensemelk og rensevann også kan benyttes.

- Rensemelken påføres og masseres inn, skylles så av med vann. Rensevann påføres med bommulspads for å fjerne rester og for å stabilisere pH-verdien i huden.

Når huden er tørr og stram, burde du se etter renseprodukter - uansett konsistent, som inneholder rike og nærende ingredienser.

- Oljer fra saflortistel, rose, oliven, aprikos, kukuinøtt, agurkurt og riskli, samt vitamin C og E, roseolje, ekstrakter fra rosmarin og sitron er alle rike og nærende ingredienser, forteller hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

Ifølge Olaussen er det også fint å ty til aminosyrer.

- Flere typer aminosyrer, som for eksempel semin og glysin, binder vann og fungerer derfor som naturlige fuktgivere.

- Bomullsekstrakt,hyaluronsyre og allantoin er andre fuktgivende ingredienser, legger Olaussen til.

Fet hud

- Ekstra viktig om morgenen.

TØRR HUD: - Flere typer aminosyrer, som for eksempel semin og glysin, binder vann og fungerer derfor som naturlige fuktgivere, sier hudpleier og innehaver ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen
TØRR HUD: - Flere typer aminosyrer, som for eksempel semin og glysin, binder vann og fungerer derfor som naturlige fuktgivere, sier hudpleier og innehaver ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Har huden din ofte et lite lag med skinnende olje over mesteparten av ansiktet ditt, har du mest sannsynlig en fet hudtype.

- Med en fet hud er det ekstra viktig å dobbelt-rense ansiktet om morgenen, da huden skiller ut mye talg gjennom hele døgnet, forteller hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

- Denne hudtypen har best utbytte av et dyptrensende og absorberende, leirebasert renseprodukt, legger Stokke til.

Hudpleier og innehaver ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen, mener at de vanligste renseproduktene til en fet hudtilstand er rensegel, renseskum og rensemelk.

- Nyttige ingredienser til en fet hudtilstand er for eksempel Iris plantemelk, fruktsyrer eller hvit leire.

Fruktsyrer har en eksfolierende effekt, Iris plantemelk har en dypt rensende virkning, og hvit leire gjør at huden holder seg matt gjennom dagen.

Har du en del opphopet talg, altså akne, er det ifølge faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt, ekstra fint med oppfriskende ingredienser.

- Vi bruker ofte ingredienser som virker eksfolierende. Dette er spesielt fint i områder med talgopphopninger.

Er du spesielt plaget med akne, forteller faglæreren at du også kan ha god nytte av ingredienser som er betennelsesdempende

Dette er Stokke enig i.

- Kaolin- og bentonittleire, mentol, eføy og sitron er ingredienser du ønsker å finne på ingredienslista til renseproduktet for en fet hud.

Kombinert hud

- Den vanligste hudtypen.

Opplever du at huden din føles stram og tørr i enkelte områder, men samtidig fet og oljete i andre deler av ansiktet?

FET HUD: - Nyttige ingredienser til en fet hudtilstand er for eksempel Iris plantemelk, fruktsyrer eller hvit leire, sier hudpleier og innehaver ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen til Klikk Mote.
FET HUD: - Nyttige ingredienser til en fet hudtilstand er for eksempel Iris plantemelk, fruktsyrer eller hvit leire, sier hudpleier og innehaver ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen til Klikk Mote. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Da er sjansen stor for at du har en kombinert hudtype med forskjellige hudtilstander.

- Selv om dette er en av de mest vanlige hudtilstandene, er det ofte lurt å få en spesifisert hudanalyse og veiledning av en profesjonell hudpleier. Dette nettopp fordi sammensetningen av hudtypen er så individuell, råder faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt.

Men skipper du timen hos hudpleier, er ditt sikreste valg av renseprodukt en rensemelk, rensegel eller renselotion.

- Huden kan renses på samme måte som øvrige hudtyper, men rens gjerne ekstra nøye i de fetere områdene og jobb noe mildere i de tørre delene av ansiktet, sier hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke, og fortsetter:

- Gode ingredienser for en kombinert hud er Quillaja Saponaria, Sitronmelisse og Lavendel.

Innehaver og hudpleier ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen, har gode råd til ingredienser som dekker de fleste behovene til en kombinert hud.

- Grapefrukt-ekstrakt har en poresammentrekkende virkning, Irisekstrakt virker dyptrensende, og Allantoin er mykgjørende på de tørre partiene.

Sensitiv hud

- Hudbarrieren må styrkes.

Blir huden din lett rød og svir når du berører den eller bruker nye hudpleieprodukter? Da har du muligens en sensitiv hud.

- Gode renseprodukter til en sensitiv hudtilstand er ofte rensemelk og rense lotion, mener innehaver og hudpleier ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen.

KOMBINERT HUD: - Huden kan renses på samme måte som øvrige hudtyper, men rens gjerne ekstra nøye i de fetere områdene og jobb noe mildere i de tørre delene av ansiktet, sier hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.
KOMBINERT HUD: - Huden kan renses på samme måte som øvrige hudtyper, men rens gjerne ekstra nøye i de fetere områdene og jobb noe mildere i de tørre delene av ansiktet, sier hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Rensemelken påføres og masseres forsiktig inn i huden og skylles av med vann før lotion påføres med bomull, legger Olaussen til.

Men husk at selv en sensitiv hud kan ha andre hudtilstander som også trenger riktig pleie.

- Den sensitive huden kan fortsatt være enten fet eller tørr, og da er det viktig å behandle både hudtypen og hudtilstanden samtidig, sier hudpleier og faglærer ved Hudpleiakademiet, Eva Bjerkholt.

- Ellers bør produktene være milde, og gjerne inneholde ingredienser som roer huden ned i tillegg til å styrke hudbarrierren.

Dette er Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef ved Skintif, helt enig i.

- Milde, beroligende og barrierestyrkende stoffer er best, som for eksempel ekstrakter fra bringebær, lavendel og agurk, samt pantenol - altså pro-vitamin B5, sier Stokke og minner også om å se etter sulfat-frie rensestoffer.

Hvis det er vanskelig å finne ut om det er spesifikke ingredienser du reagerer allergisk på, mener Bjerkholt at det kan være fint å få hjelp av en hudterapeut som kan kartlegge nettopp det.

- Antioksidanter er ekstra viktig for en sensitiv hud, men unngå for mye syreprodukter og sterke uttørrende alkoholer, legger Bjerkholt til.

Godt voksen hud

- AHa-syrer og A-vitamin er noe av det beste en aldrende hud kan bruke.

I hvilken alder huden din begynner å endre seg er svært indivuelt. Og både gener og ekstern slitasje spiller inn.

- Huden til en aldrende person er gjerne tørr, ujevn i struktur og farge, mangler elastisitet og kollagen, forteller innehaver og hudpleier ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen.

Ingredienser som er fine for en aldrende hud mener Olaussen er A-vitamin og gjærekstrakt, som begge har en anti-rynke funksjon.

SENSITIV HUD: - Den sensitive huden kan fortsatt være enten fet eller tørr, og da er det viktig å behandle både hudtypen og hudtilstanden samtidig, sier hudpleier og faglærer ved Hudpleiakademiet, Eva Bjerkholt.
SENSITIV HUD: - Den sensitive huden kan fortsatt være enten fet eller tørr, og da er det viktig å behandle både hudtypen og hudtilstanden samtidig, sier hudpleier og faglærer ved Hudpleiakademiet, Eva Bjerkholt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Iris-ekstrakt stimulerer cellefornyelsen, biomimetiske peptider øker kollagen-produksjonen, mens fruktsyre har en eksfolierende effekt på den ujevne hudstrukturen, legger Olaussen til.

I tillegg er det viktig å huske på hvilken tilstand huden din er i, uavhengig av linjer og mindre kollagen.

- Her er det vel så viktig å ta hensyn til hudtypen. Men ofte blir huden tørrere med alderen, og det er da fint å rense den som en tørr hud, forteller hudpleier og faglærer ved Hudpleiakademiet, Eva Bjerkholt.

- Renseprodukter som inneholder AHa-syrer, samt A-vitamin, er noe av det beste en aldrende hud kan bruke. Ingredienser som gir energi og virker stimulerende på cellefornyelsen sammen med antioksidanter, gir en positiv effekt, legger Bjerkholt til.

Opplever du i tillegg pigmentforandringer kan renseproduktet ditt med hell også inneholde ingredienser som jevner eller lysner hudfargen.

For en aldrende hud mener hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke, at det er ekstra viktig å ta seg flid og bruke rikelig med tid på ansikstrensen.

-  Påfør en liten mengde av renseproduktet, på størrelsen til en kronemynt, på fuktet hud og massér med lette, oppadgående bevegelser over ansikt og hals. Massér ekstra på områder med synlige aldringstegn. Unngå øynene. Skyll med lunkent vann eller fjern med en myk klut.

Ung hud

- Gjør det enkelt.

Er du i tenårene, og ønsker å starte med en god hudpleierutine, er ansiktsrensen et smart steg å begynne med.

- Selv om ungdomshuden også drar nytte av en dobbel-rens, så er det viktig å være realistisk når det gjelder å få en tenåring i gang med en rutine som kan behandle deres vanligste problem, nemlig kviser, hudormer og sorte prikker, mener hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

- Tenåringer bør rense huden morgen og kveld med en gelebasert rens som også inneholder aktive stoffer mot kviser og talg, men som ikke tørker ut huden med sterke stoffer som såper og sprit, legger Stokke til.

Hudpleier og faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt, mener det er ekstra viktig at en ung hud etablerer gode renserutiner med enkle produkter.

VOKSEN HUD: - Ofte blir huden tørrere med alderen, og det er da fint å rense den som en tørr hud, forteller hudpleier og faglærer ved Hudpleiakademiet, Eva Bjerkholt.
VOKSEN HUD: - Ofte blir huden tørrere med alderen, og det er da fint å rense den som en tørr hud, forteller hudpleier og faglærer ved Hudpleiakademiet, Eva Bjerkholt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

- Du trenger ikke nødvendigvis bruke både rensemelk og ansiktsvann, men heller et to-i-ett-produkt som renser huden effektivt.

Bjerkholt poengterer at en ung hud burde renses med milde ingredienser som fokuserer på å etterlate huden ren for slik å forebygge hudproblemer.

- Når du begynner å bruke make-up, eller plages med pubertetsakne, vil det være viktige å ty til tilpassede renseprodukter som jobber mer i dybden.

Ung hud kan være alt fra normal til å slite med hormonell akne, og ifølge hudpleier ved Tema Hud på Nesbru, Eva Olaussen, er det derfor viktig å rådføre seg med profesjonelle slik at du får riktige produkter eller henvisning til hudlege.

- Ingredienser som passer til en ung og akneutsatt hud kan være fruktsyrer for en dypere rens, tea tree-olje eller salisylsyre ved betent akne, legger Olaussen til.

UNG HUD: - Du trenger ikke nødvendigvis bruke både rensemelk og ansiktsvann, men heller et to-i-ett-produkt som renser huden effektivt, sier hudpleier og faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt til Klikk Mote.
UNG HUD: - Du trenger ikke nødvendigvis bruke både rensemelk og ansiktsvann, men heller et to-i-ett-produkt som renser huden effektivt, sier hudpleier og faglærer ved Hudpleieakademiet, Lill Bjerkholt til Klikk Mote. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning