Kviser på ryggen

Slik blir du kvitt kviser på ryggen

Å forebygge og behandle kviser på ryggen selv trenger ikke være så vanskelig.

KVISER PÅ RYGGEN: For mange er akne sjenerende. Særlig om det er andre steder enn i ansiktet. . FOTO: Getty Images
KVISER PÅ RYGGEN: For mange er akne sjenerende. Særlig om det er andre steder enn i ansiktet. . FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Er du plaget med kviser på ryggen? Det kan være vanskeligere å behandle dette enn kviser i ansiktet.

Huden er nemlig tykkere på ryggen, og kvisene vil i noen tilfeller spre seg fra rygg til bryst, armer og rumpe.

Forebygge kviser på ryggen

Mojgan Abdeh er kosmetisk dermatologisk sykepleier, og har flere forslag til deg som vil være føre var. Du kan unngå tettsittende klær, og heller gå for luftigere alternativer.

- Hvis man bruker trange klær kan dette irritere hårsekkene og framprovosere eller forverre problemet, forteller hun.

Hun legger til at du også kan dusje rett etter trening, og bruke produkter som er tilpasset aknehud.

- Andre tiltak er å benytte vaskemidler med salisylsyre. Denne syren er spesielt effektiv mot uren hud ettersom oppløsningen trenger ned i talgkjertlene og bidrar til å redusere overflødig talg. Salisylsyre hjelper til med å rense porene, og redusere inflammasjon, informerer sykepleieren.

Abdeh avkrefter at balsam kan fremkalle akne. Hun påpeker at fete kremer slik som solkrem kan fremprovosere akne fordi porene lukkes.

Les også: Derfor får du kviser i voksen alder

Hvorfor får man kviser på ryggen?

Hudlege Bjørn Bondevik forteller at det ikke er en spesiell årsak til at man får kviser på ryggen, men at det finnes flere teorier.

- En teori er at hvis man svetter mye, så kan dette fremprovosere økt talgproduksjon, sier han.

Bondevik legger til at det finnes andre grunner, slik som hormoner, lukkede hudporer, kosthold og gener. Du har flest talgkjertler i ansiktet, på ryggen og på brystet. Dermed er det disse områdene som er mest utsatt.

Behandling av kviser på ryggen

Kviser på ryggen behandles vanligvis med legemidler. Hudlegen forklarer at man først forsøker å bekjempe problemet med antibiotika, og deretter bruker Isotretinoin.

- Mange går nå rett på Isotretinoin, dette må imidlertid utskrives av hudlege etter konsultasjon, forteller Bondevik.

Ifølge hudlegen kan kostholdet ha innvirkning på kviser. Et usunt kosthold kan gjøre huden mer sensitiv for hormonet testosteron, som er hovedårsaken til dannelsen av kviser.

- Høyt sukkerinntak og fet mat kan påvirke kviser. Dersom du har mye og dyp akne hjelper ikke bare en kostholdsendring, men legemidler må til, tilføyer hudlegen.

Tiltak du kan gjøre hjemme

Sykepleieren gir tips til ting du kan gjøre hjemme for å bekjempe kviseproblemet.

Du kan kjøpe dusjsåpe og kremer som motvirker akne, gjerne en som inneholder salisylsyre.

Du kan også benytte deg av oljefri solkremer og kremer i geleform. Hudpleieren påpeker at kremer i geleform tilpasset problemhud er å foretrekke. Generelt bør du bruke fuktighetskrem ettersom de fleste behandlinger vil tørke ut huden din. Det er imidlertid viktig å bruke vannbasert fuktighetskrem som lar huden puste.

- Du bør heller ikke skrubbe for hardt, ettersom dette kan føre til sår og oppskrapning av allerede betente porer, sier Abdeh.

Kjerringråd mot kviser

Det finnes også en rekke kjerringråd mot kviser. Ett av disse er å bruke tannkrem som punktbehandling mot kvisene, og la det sitte på i et par timer. Dette skal angivelig tørke ut kvisen.

Andre kjerringråd er å lage maske av sitron, natron og honning som påføres på ryggen og skylles av etter 15 minutter. Eventuelt kan du legge isbiter i en klut og ha dette på huden. Det skal redusere hevelse og irritasjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning