10 råd som gjør at folk liker deg med en gang

Slik gjør du et godt førsteinntrykk

Førsteinntrykket avgjøres på noen sekunder.

FØRSTEINNTRYKK: Hvis du har kontroll over signalene du sender ut, kan du påvirke hvordan andre oppfatter deg.
FØRSTEINNTRYKK: Hvis du har kontroll over signalene du sender ut, kan du påvirke hvordan andre oppfatter deg. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Du har bare noen få sekunder til å skape et førsteinntrykk .

Hvis du kommer skjevt ut, skal det hard jobbing til for å forandre folks oppfatning av deg. Derfor er disse korte øyeblikkene så viktige.

- Det krever bare at du er bevisst ditt eget kroppsspråk , sier Live Bressendorf Lindseth.

Hun er forfatter og kommunikasjonsrådgiver i firmaet Kondor. Hun har blant annet skrevet boken Kroppsspråkets makt.

Del

10 råd for å gjøre et godt førsteinntrykk

1. Vær rak i ryggen. Da blir du oppfattet som en trygg og troverdig person.

2. Hold haken parallelt med bakken. Har du haken oppover, kan du bli oppfattet som arrogant. Peker haken nedover, oppfattes du lett som engstelig, usikker og kanskje til og med tung å prate med.

3. Søk øyekontakt, og hold blikket store deler av tiden - men uten å stirre. Det bekrefter at du ønsker kontakt. Husk at folk liker å bli lagt merke til.

4. Smil! Det uttrykker vennlighet og signaliserer at du liker den andre. Vi liker folk som vi føler at liker oss.

POSITIVE FØLELSER: Det er viktig å være positiv og blid. Vi vil helst omgås personer som gir oss gode følelser.
POSITIVE FØLELSER: Det er viktig å være positiv og blid. Vi vil helst omgås personer som gir oss gode følelser. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Husk at folk liker å bli lagt merke til

5. Vend kroppen mot den du snakker med og la føttene også peke mot denne personen. Vrir du kroppen eller føttene vekk, signaliserer du at personen er kjedelig å snakke med og at du helst vil komme deg vekk.

6. Ha en åpen kroppsholdning. Ikke lag barriere med armene, det hemmer kontakt og samtale - og garanterer at du ikke blir festens midtpunkt.

7. Bruk hendene når du snakker. Gestikulering vitner om engasjement og skaper en opplevelse av at du synes den andre er inspirerende å prate med.

8. Still spørsmål, ikke bare snakk om deg selv. Selvopptatte mennesker er skikkelig "turn off".

9. Vis at du lytter når den andre skravler i vei. Nikk diskret og legg hodet svakt på skrå. Det viser at du følger med og har tillit til det som blir sagt.

10. Speil den andres kroppsspråk innimellom. (Men pass på, bare positive signaler.) Ved å kopiere den andres bevegelser viser du at du liker personen, og kanskje også det du hører. Vi synkroniserer nemlig automatisk kroppsspråket vårt med personer vi trives sammen med.

Lær deg triksene

Blir du stiv og unaturlig selv om du vet at et smil og en åpen holdning fungerer best? Slapp av, det går nemlig an å øve opp disse ferdighetene, hevder Live Bressendorf Lindseth.

Slik gjør du:

- Bruk speil. Smil til deg selv i speilet. På den måten lærer du å hente opp den følelsen du ønsker at kroppen din skal signalisere når du møter andre. Gjør du det mange ganger, vil det til slutt komme mer naturlig.

- Øv i speilet på å ha en rett og åpen kroppsholdning.

- Så kan du trene på hvor du skal holde hendene når du møter fremmede. Øv i stående stilling og i sittende. Unngå armer i kors, hendene i lommene, vesken i fanget og å klamre deg til kaffekoppen med begge hender. Prøv heller hendene på ryggen, hengende ned, en hånd i siden og en ned, hold kaffekoppen i en hånd og ha den andre hengende ned. I sittende stilling kan du legge begge armene ut på armlenene - hvis du sitter i stol med armlener, da.

- Blikkontakt er viktig i samtaler. Det viser at man ser andre, og at man er interessert. Er dette vanskelig, så øv deg med mennesker du er trygg på. Begynn med å holde blikket i to sekunder. Tell inni deg. Så i tre sekunder. Ifølge Bressendorf LIndseth opplever folk det som behagelig at man holder blikket i tre til fem sekunder av gangen. Blir det lenger, føles det som stirring. To tredeler av tiden man snakker med noen, er det naturlig å ha blikkontakt.

Positive følelser

- Vi mennesker ønsker helt intuitivt å omgås mennesker som utstråler positive følelser, sier Bressendorf Lindseth.

- Det er rett og slett fordi vi selv får de samme positive følelsene når vi er sammen med blide og glade personer, sier hun.

Hun avviser at det er manipulering å lære seg å kontrollere kroppsspråket, slik at man fremstår som sikrere eller vennligere enn man egentlig er.

- Å jobbe med kroppsspråket handler om å tenke over hvordan man fremstår, slik at man oppfattes som en troverdig person, poengterer hun.

Psykolog Anne Selvik påpeker at hvis noen bruker kroppsspråket bevisst for å fremstå på en bestemt måte - for eksempel som selger - må det kunne kalles manipulering.

- Hersketeknikker er ikke bare forbeholdt mannen. Kvinnelige hersketeknikker finnes det mange av, sier hun.

Press om å være vellykket

Selvik mener det er mange som synes det er vanskelig å være blid og ubekymret hele tiden.

- Mange mennesker forteller meg at de opplever det som en stor byrde å alltid skulle fremstå som trygg, vennlig og blid. At det er smertefullt å måtte ta på seg en maske nettopp fordi de har så mye smerte som de skjuler for omverdenen.

Psykologen understreker at kroppsspråket er en viktig del av kommunikasjonen mellom mennesker.

- Kroppsspråket er ofte en større kilde til informasjon mennesker imellom enn ordene som blir sagt. Kroppsspråket reflekterer våre følelser, bevisst eller ubevisst, sier hun.

LES OGSÅ:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning