Sinnemestring for kvinner

Slik takler du å bli sint

Seks råd til kvinner som kjefter og slår.

SINNA: Kvinner som ikke har god nok kontroll på sinnet sitt, kan vise det i form av verbal trakassering, hyling og skriking.
SINNA: Kvinner som ikke har god nok kontroll på sinnet sitt, kan vise det i form av verbal trakassering, hyling og skriking. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert
Ella Kopperud ved Familiekontoret i Aust-Agder
Ella Kopperud ved Familiekontoret i Aust-Agder Foto: Foto: Privat

HER FÅR DU HJELP

Mer enn hver femte mann har opplevd at ektefellen eller samboeren minst en gang har brukt fysisk vold, ifølge en rapport (pdf) fra den første kartleggingen av vold i parforhold, som ble gjort i Norge i 2005.

Det offentlige hjelpeapparatet og politiet bekrefter at det er en tendens til at kvinner er mer aggressive.

Politiet i Arendal sier til Agderposten at de oftere opplever at kvinner går til angrep på dem, sammenlignet med tidligere. Årsakene til at kvinner fremstår som mer aggressive er det vanskelig å si noe konkret om.

Del

- Nå blir jeg ikke hørt

Situasjonene, som fører til at kvinner eksploderer i sinne og slag, kan bygge seg opp over tid. De kan ha rot i erfaringer som ikke alltid er synlige og tydelige.

- Noen av kvinnene har historier bak som handler om krenkelser, om å ikke bli hørt og tatt hensyn til. Det kan være ting som har bygget seg opp over tid, og som fører til en reaksjon som ikke står i forhold til situasjonen, sier Ella Kopperud ved Familiekontoret i Aust-Agder, til Klikk.no.

Hun forteller at kvinner som ikke har god nok kontroll på sinnet sitt, kan vise det i form av verbal trakassering, hyling og skriking, kasting av ting, smelling med dørene, lugging, sparking, klyping og slåing.

Mer bevissthet om problemet

Selv om det er vanskelig å peke på konkrete årsaker til at kvinner er sintere enn før - og om de er det, eller bare er mer synlige - er det mer bevissthet om det i hjelpeapparatet. Familieterapeutene vet mer om hvordan de skal gå frem for å avdekke problemet.

- Ofte kommer det par inn døren på familievernkontoret, som sier de strever med kommunikasjonen. Vi har mer kunnskap om dette nå, og spør mer, og da kan vi få informasjon om at problemene også handler om sinne, aggressjon og vold, forteller Kopperud.

Seks råd til den sinte kvinnen

Ella Kopperud har sammen med sin kollega Anne Kathrine Løge, på forespørsel fra Klikk.no, utarbeidet en førstehjelpsliste som kan være nyttig for kvinner som sliter med å kontrollere temperamentet.

Seks råd til partner og pårørende

1. Stopp situasjonen

Ikke vær med på en opptrapping av situasjonen. Lær, gjennom å observere, å kjenne tegnene på at kvinnen blir sint.

2. Gå ut av situasjonen

Ta en timeout som partner eller pårørende også. Men ikke følg etter den andre.

3. Finn måter som roer deg ned

Lær å kontrollere pusten, tell til ti, drikk et glass vann eller en kopp te, gå en tur rundt huset. Det er viktig at kroppen fysisk får roet seg ned.

4. Oppsøk positiv stimulans

Snakk med andre enn den du er i konflikt med, eller gjør noe annet som er positivt for deg.

5. Vent med å ta opp tråden

Ikke ta opp tråden før du eller kvinnen som var sint er rolige igjen. Det aller tryggeste er å la henne ta opp temaet igjen.

6. Søk hjelp om det ikke fungerer

Om situasjonen ikke løser seg, bør dere oppsøke hjelp utenfra.

TO RÅD TIL BARN OG UNGE

Opplever du at en voksen er sint eller bruker vold, er det godt å vite hva du skal gjøre.

1. Gå bort fra den sinte voksne

Det er ikke ditt ansvar å få den voksne blid igjen.

2. Fortell det til en annen voksen

Det kan være mamma, pappa, læreren, helsesøster, barnevernet, barneombudet - eller en annen voksen du stoler på.

De har også satt opp noen råd til barn, partner og pårørende.

1. Lær å tolke egne kroppssignaler

Høyere puls, raskere pust, høyere kroppstemperatur, prikking i hendene og nummenhet i kroppen kan være tegn på at temperamentet bygger seg opp. Stopp enhver diskusjon når du kjenner disse kroppsignalene.

2. Gå ut av situasjonen

Ta en timeout, og gå ut av situasjonen. Gjerne ut av huset eller rommet en kort tur. Si fra til partneren din at vedkommende ikke må følge etter deg.

3. Finn måter som roer deg ned

Lær å kontrollere pusten, tell til ti, drikk et glass vann eller en kopp te, gå en tur rundt huset. Det er viktig at kroppen fysisk får roet seg ned.

4. Oppsøk positiv stimulans

Snakk med andre enn den du er i konflikt med, eller gjør noe annet som er positivt for deg.

5. Revurder å gå tilbake til situasjonen

Når du har roet deg ned, kan du vurdere å gå tilbake til situasjonen igjen for å ta opp tråden. En god start kan være å beklage at du ble så sint, og be om å få snakke sammen en gang til.

6. Søk hjelp om det ikke fungerer

Hvis rådene ikke er nok til at du får kontroll på temperamentet ditt, bør du søke hjelp utenfra.

Fortell barna hva som skjer

Om du, sammen med partneren din, bestemmer deg for å prøve disse rådene for å kontrollere temperamentet ditt, mener Kopperud at det kan være en god idé å fortelle det til barna - om du har barn. Hvis de voksne forsvinner ut av huset midt i kampens hete, er det ikke sikkert at barna forstår det.

- Endringer kan være skremmende for barn. Det er lurt å forklare for dem at mamma holder på å øve seg på å ikke bli så sint, så de forstår hva som foregår, sier hun. Samtidig understreker hun at konflikter mellom voksne er for mye å legge på barn, og at de ikke har noe ansvar for å blidgjøre en sint mamma.

Kopperud kommer også med et klart råd om å ikke holde problemer i familien innenfor husets fire vegger.

- Det er mye bedre å fortelle de som er rundt om at «sånn har vi det, og vi forsøker å ordne det nå», i stedet for å holde det hemmelig. «Offentliggjøringen» kan bidra til at det blir lettere å gjøre det nødvendige endringsarbeidet, sier hun.

Sinnemestringsgrupper for kvinner

Gruppeterapi for å overvinne raseri og voldsbruk har tradisjonelt vært et tilbud for menn. Men sinnemestringsgrupper for kvinner er på vei til å bli etablert mange steder i landet.

Familiekontoret i Aust-Agder er i ferd med å etablere egne grupper for kvinner. De samarbeider med stiftelsen Alternativ til vold, som har sinnemestringsgrupper for menn. I flere andre fylker finnes allerede behandlingstilbud for kvinnelige voldsutøvere i regi av stiftelsen.

Begynte med Brøset-modellen

Sinnemestringsgrupper for kvinner etter Brøset-modellen ved Brøset Kompetansesenter var det første, faste offentlige polikliniske tilbudet for kvinner i Norge. Men det er i ferd med å endre seg.

- Nå erfarer vi at etter Brøset begynte å lære opp terapeuter på landsbasis, så er tilbudet kommet flere steder i landet, noe vi er svært glade for, sier psykiatrisk sykepleier Grete Ystgård til Klikk.no.

Sammen med psykiatrisk sykepleier Anne Meisingset har Ystgård etablert tilbudet ved Brøset for sinnemestring hos kvinner, hvor gruppeterapi står sentralt.

På oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet har det siden 2004 blitt utdannet rundt 120 fagpersoner etter Brøset-modellen, som igjen har opprettet behandlingstilbud til voldsutøvere i sine hjemkommuner, ifølge Dagbladet Magasinet.

Kan bli ventelister

To ganger i året setter initiativtakerne i gang kurs for kvinner, og har så langt unngått å skape kø.

MAMMA MEST SMÅVOLDELIG

Flere barn og tenåringer har opplevd mild vold fra moren enn fra faren. Ifølge en NOVA-rapport fra 2007, rapporterte 19 prosent om mild vold fra mor, mens 13 prosent oppga at far utøvet slik vold.

Her finner du hele rapporten (pdf)

- De klientene vi får henvist etter at kursene er startet opp, får tilbud om oppstart individualsamtaler i påvente av grupper, sier Ystgård som understreker at det er pågangen av antall henvisninger som avgjør hvor lenge Brøset klarer å unngå ventelister.

Siden oppstarten har det offentlige hjelpeapparatet i Trøndelag henvist over 70 kvinner til Brøset. 30 av dem har tilfredsstilt inntakskriteriene, og fått plass på det halvårige sinnemestringskurset på 30 gruppetimer.

- De kvinnene som blir henvist til oss representerer alle sosiale lag og de fleste yrkesgrupper er representert. Alder varierer fra 18 år til 60 år, med hovedtyngden av klientene mellom 25-45 år, sier Ystgård.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les mer:

Bann vekk smertene

- Like sint som deg

Slik takler du skilsmisser

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også