Vennskap

Slik får du nye venner

Har du vokst fra barndomsvennene og flyttet bort fra studievennene? Her er tipsene når du skal ut og skaffe deg nye venner.

GODE VENNER: Det er viktig med gode venner selv om man er blitt voksen.
GODE VENNER: Det er viktig med gode venner selv om man er blitt voksen. Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det å få nye venner som voksen, er mye vanskeligere enn i barndommen og ungdomstiden. Som skoleelev og student får man nærmest vennene servert på gullfat, men som voksen må man jobbe litt hardere for de nye bekjentskapene. Like fullt er vennskap viktig. Gode venner gir deg faktisk god helse.

Ungdomsvenner

- Det viser seg at de vennskapene som dannes i ungdomstiden, nok er de vennskapene som varer lengst. Noe av grunnen er nok at vi blir mer reserverte som voksne. Vi har vanskeligere for å åpne oss for andre, og siden vennskap handler om tillit er åpenhet helt nødvendig, sier coach Torunn Hovde Kaasa i Elite Coaching som har en solid utdannelse innen kommunikasjonsteknikken Nevro Lingvistisk Programmering (NLP) og også er styreleder i Norsk forening for NLP.

Vilje til å dele er derfor helt grunnleggende dersom du ønsker å skaffe deg nye venner.

Noen har nok

Som barn og ungdom er vennskap dessuten en mer naturlig del av livet, mener Hovde Kaasa. Da har vi mer tid til å pleie vennskapene våre, mens vi som voksne har en hel del andre ting som må gjøres først.

- Det kan være grunnen til at man blir avvist hvis man forsøker å ta kontakt med andre potensielle venner også. Det er ikke nødvendigvis deg det er noe galt med, men vedkommende har kanskje ikke tid til flere venner i livet sitt. Da må man bare prøve videre, selv om det kan føles tøft etter at man er blitt avvist, sier hun.

Vennskap som kun dyrkes av den ene, vil også etter hvert ta slutt.

Like barn leker best

Tips til nye vennskap:

- Ta en sjanse. Det er enkelt å invitere noen på kaffe eller ut på lekeplassen

- Spør om du kan legge til vedkommende på Facebook og start i det små. Er kjemien, viljen og innsatsen tilstede vil vennskapet antageligvis gro

- Let etter fellestrekk eller noe du beundrer og bruk det som en inngang for en samtale

- Vær åpen for at den andre kan være annerledes enn deg. Dette kan gjøre at vedkommende har mye å by deg som venn

- Ta opp kontakten med gamle venner. Det er lett å finne gamle venner via Facebook og andre sosiale nettverk. Foreslå at dere møtes igjen

- Dating er en fantastisk inngangsport til nye vennskap. Selv om den romantiske kjemien ikke er der, betyr det ikke at man ikke kan ha glede av hverandre som venner

- Ikke ha for høye forventninger i møte med nye potensielle venner. Da blir ikka fallhøyden så stor hvis kjemien ikke er der

Kilde: Coach og livsveileder Tone Trollbu

- Som voksne er vi også generelt mer etablerte, komfortable og satt i et mønster. Det er derfor ofte nye livsfaser eller livskriser som gjør at vi søker utover, sier coach i Cani Coaching, Ingrid Husan.

Hun anbefaler å lete etter noen som er litt lik deg selv når du skal etablere nye vennskap, for det er et faktum at like barn leker best.

- Det betyr ikke at fellestrekkene må være så mange, men at det er noe en har felles som gjør at en opplever en god kontakt. Et tips er derfor å dyrke nye eller gamle interesser. Da vil du automatisk komme i kontakt med personer som har samme interessen som deg, sier Husan som er sertifisert NLP-trener av The Society of Neuro-Linguistic Programming (SNLP), en verdensomspennende organisasjon som kvalitetssikrer kompetanse innen nevrolingvistisk programmering.

Husan har i tillegg gått kurs hos den fremste coachen i USA, Anthony Robbins, og har en bachelorgrad i International Business.

Hva ønsker du?

Når du ønsker å etablere nye vennskapsbånd, kan det være lurt å ta en runde med seg selv. Hva ønsker du egentlig av et vennskap, og hvor mye tid er du villig til å investere i det? Og hvem vil du ha som venn eller venninne? Når du har fått klarhet i disse spørsmålene er det enklere å begynne å jobbe mot målene dine.

Intense forhold

- Spesielt jenter er vant til venninneforhold med tette relasjoner, og slike vennskap har gjerne en intens form. Hyppige telefonsamtaler, flere fellestrekk og flere felles referansepunkt til historien man har sammen, sier coach og livsveileder Tone Trollbu i Livsstrategi.

- Når vi blir voksne, og etablerer familie eller et voksent liv generelt, er slike vennskap av og til vanskelige å opprettholde med samme intensitet. Ofte ønsker vi også nye relasjoner som bygger opp rundt hvem vi er nå og det vi er opptatt av, sier Trollbu.

Tone Trollbu er utdannet coach fra Norsk Gestalt Institutt og har en bachelorgrad i pedagogikk og psykologi fra Universitetet i Oslo.

Nye relasjoner

Kommer nye vennskap med forventninger om samme intensitet som hva man er vant til fra yngre alder, kan dette bli vanskelig.

SKOLEKAMERATER: Som barn får vi oss lettere venner. Skolen og lekeplassen er arenaer der vennskaps vokser.
SKOLEKAMERATER: Som barn får vi oss lettere venner. Skolen og lekeplassen er arenaer der vennskaps vokser. Foto: www.colourbox.com

Slik går du frem når du vil ha nye venner:

- By på deg selv uten å bli innpåsliten

- Vis at du er interessert gjennom invitasjoner og forslag til aktiviteter dere kan gjøre sammen

- Gi rom slik at den andre også kan ta initiativet i blant. Da ser du også an den andres interesse og egenskaper

- Still spørsmål og lær vedkommende å kjenne

- Husk - stillhet er ikke farlig! Et blikk eller smil kan si mer enn hundre spørsmål eller ord

- Sats på flere relasjoner på en gang. Da slipper du skuffelsen om vennskapet ikke vokser frem eller avsluttes

Kilde: Coach Tone Trollbu

- Både fordi intense vennskap gir lite plass til andre relasjoner, og fordi nye vennskap handler om noe annet enn det tette, trygge båndet. Jeg tror det kan være nyttig å omdefinerer hva vennskap er for en, akseptere at vennskap kan komme i flere former og ikke minst anerkjenne verdien av andre type vennskap enn det man er vant med, sier Trollbu.

Redd for avvisning

- Ofte leter vi etter mennesker som er like oss selv eller som minner oss om det vi vil være. Etter hvert som vi blir eldre, får vi en større bevissthet rundt hvem vi er og hvilke mennesker vi trives med. Noen ganger kan nok dette føre til at man avviser mennesker som man kanskje kunne utviklet fantastiske vennskapsbånd med, sier Trollbu.

Tone Trollbu mener det kan være greit å tenke på at det vil bli vanskeligere å finne en som er lik en selv etter hvert som man blir eldre. Hun tror også frykten for avvisning øker med alderen, og derfor gjør oss mer reserverte.

- Som voksen kan man lettere kjenne på at avvisningen gjelder egen person, sier hun.

Lær deg å småprate

Small talk er en kunst du bør kunne når du skal ut på vennejakt, og er du ikke spesielt god på småprating eller mingling er det bare å begynne å trene. Øvelse gjør helt klart mester.

- Gå helst bort til andre som står alene. Det er mye lettere å komme i gang med en samtale med en person som er alene, enn i en gruppe. Det samme gjelder når du skal utvikle et bekjentskap til vennskap - det er mye enklere å få til det med en enkeltperson enn å finne en plass i en allerede eksisterende vennegjeng, sier Hovde Kaasa.

Nye arenaer

Vær dessuten bevisst hvor du ferdes. Det at vi ikke lenger er ute på like mange arenaer som mens vi studerte eller gikk på skolen, er noe av det som gjør det vanskeligere å finne dem man kan bli venner med. Skal du bevisst gå inn for å skaffe deg venner, må du derfor være villig til å komme deg litt mer rundt.

- Det finnes jo i dag en del singelarenaer. Deltar man for eksempel på en singeltur, blir man gjerne kjent med folk på en helt spesiell måte. Da har dere felles opplevelser fra begynnelsen av, noe som er en svært god start for et vennskap, sier hun.

Det er uansett noen elementer som bør være i et vennskap, ifølge coach Torunn Kaasa.

Disse kan oppsummeres slik: Tillit, tid, sårbarhet, felles interesser og kjemi.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Tykke venner gjør deg tykk

Åtte viktige vennskap

Dette gjør oss lykkelige

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning