Foto: Virginia Tech

VIKTIG: - Nye venner inspirerer til oss nye måter å tenke på og handle på, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech. © Foto: Virginia Tech

"For hver venn som dør, må man leve sterkere selv," sa den norske forfatteren Olaf Bull (1883-1933).

Og det er jo grenser for hvor sterkt man kan leve, og hvor ålreit det er å gå gjennom livet i ensomhet. Men hvor mange venner trenger man egentlig?

Her er det sikkert individuelle forskjeller, men i Australia har de forsket på eldre og deres venneforhold helt siden 1992 i en studie kalt Australian Longitudinal Study of Aging (ALSA). De har funnet ut at gode vennskap er viktigere for et langt og lykkelig liv enn gode familierelasjoner. Gode vennskap beskytter til og med mot blant annet overvekt, depresjoner og hjerteproblemer.

- Når kvinner blir stresset, ligger det i vår natur å finne en venn og snakke om det, sier doktor Joan Borysenko, som har skrevet boken Inner peace for busy women ("Indre ro for travle kvinner", journ.anm.).

- Samtaler og berøring utløser hormonet oxytocin, som har en ekstremt beroligende effekt på kropp og sjel, sier hun til prevention.com.

Du trenger altså ikke 600 venner på Facebook eller en kalender stappet med vennebesøk og uteliv for å høste av vennskapets goder. Forskere har funnet ut at disse åtte "typene" venner er spesielt gunstige for helsa.

- Nye venner inspirerer til oss nye måter å tenke på og handle på, i tillegg til å introdusere oss for nye nettverk, sier doktor Rosemary Blieszner, professor ved Virginia Tech. Hun har forsket på vennskap mellom eldre kvinner. Nye nettverk kan være nyttige hvis du vil bytte jobb eller finne en partner.

Kilder: Prevention.com, Bbc.com, ALSA-studien

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!