Mobil-app som hjelper mot søvnproblemer

Lærte å sove med iPhone-app

- Jeg trodde ikke det var mulig, sier Øyvind (31) som endelig har lært seg å sove.

PAPPA-APP: Å få fikset på søvnproblemet har vært avgjørende for flere av livets sider, for Øyvind Østmo og den lille familien hans.
PAPPA-APP: Å få fikset på søvnproblemet har vært avgjørende for flere av livets sider, for Øyvind Østmo og den lille familien hans. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

Eksperten

Overlege dr. med. OIav Skatvedt er daglig leder for Søvspesialisten og en av landets fremste eksperter på søvnrelatert problematikk. Han har vært søvnekspert også på programmet God Morgen Norge på TV2.

Øyvind Østmo er en energisk designer som stort sett gyver løs på livet med smil og glede, hver dag. Men det var noe som ikke stemte i Øyvinds liv.

- Jeg var nesten alltid litt trøtt og sliten. Uansett hvor lenge jeg sov. Hele livet har jeg trodd jeg trengte minst 9 timers søvn for å være opplagt dagen etter, sier Østmo.

Rundt en tredjedel av befolkningen klager over dårlig søvn i perioder, mens rundt 10 prosent har alvorlige og langvarige søvnproblemer.

Sov for lenge

Det Øyvind ikke visste var at han rett og slett våknet på feil tidspunkt. Men etter å ha lest om søvnsykluser og brukt iPhone-appen Sleep Cycle i 170 døgn, har han lært at kroppen hans fungerer aller best med 7,5 timers søvn.

Her kan du lese hva vi syntes om Sleep Cycle da vi testet den i 2010. Du kan laste ned appen fra iTunes her.

- I begynnelsen siktet jeg meg inn på 8,5 timer. Det virket ikke så bra. Jeg fikk bedre søvn enn jeg gjorde uten Sleep Cycle, men vekkingen skjedde da på en måte som uansett ble feil i forhold til mine søvnsykluser.

Det var først da han siktet seg inn på 7,5 timer at de store endringene skjedde.

- Helt konge

PERFEKTE KURVER: Øyvind er glad for de perfekte kurvene som sier mer enn tusen ord om at han har fått en god natts søvn.
PERFEKTE KURVER: Øyvind er glad for de perfekte kurvene som sier mer enn tusen ord om at han har fått en god natts søvn. Foto: Foto: Privat

Andre årsaker til tretthet

Voksne mennesker har et søvnbehov på 6-8 timer. Behovet varierer fra person til person, og gjennom ulike faser av livet vårt. Opplever man å våkne med en følelse av tretthet, kan det være andre årsaker enn at vi bommer på søvnsyklusen. Noen av årsakene kan være:

  • Depresjon, nedstemthet, angst
  • Anemi, jernmangel.
  • Unormale blødninger, spesielt fra mage-tarmkanalen, kan gi blodmangel over tid. Blødningen kan være synlige, f.eks. fra hemorroider, eller ikke synlige, f.eks. fra et magesår, en kreftsvulst eller andre alvorlige sykdommer.
  • Infeksjoner
  • Problemer med stoffskiftet
  • Sukkersyke/diabetes
  • Kreftsykdommer

Kilde: Dr. Benedicte Eskeland, nettdoktor.no

En dag i september la Øyvind ut denne meldingen på sin Facebook-side, om appen:

«Det her er helt konge! Legge seg en time senere og være tidligere OG uthvilt på jobb hver dag! Så lite innsats for så mye payback er helt forbanna sjukt.»

Han hadde truffet jack-pot og funnet den riktige formelen for sitt søvnbehov.

- Da jeg ble vekket på en "søvntopp" etter fem søvnsykluser på halvannen time hver, ble det ordentlig bra!

Drømmesøvn

Men hva er egentlig en søvnsyklus?

- Normal søvnrytme starter med en lettere søvntilstand som etter hvert blir dypere, avløst av perioder med drømmesøvn. Dette gjentar seg som regel flere ganger hver natt, forklarer overlege dr. med Olav Skatvedt som driver Søvnspesialisten, en klinikk for personer med ulike søvnforstyrrelser.

- En fase med lettere søvn som blir dypere og avsluttes med en drømmesøvnperiode, er vanlig å kalle en søvnsyklus.

Virker uvitenskapelig

Skatvedt har også prøvd Sleep Cycle, av ren nysgjerrighet. Han synes ikke den er et godt vitenskapelig verktøy.

- Jeg kan ikke se at den ga noe vesentlig informasjon. At den vekker deg når du sover lettere kan virke fornuftig, sier han.

- Det er bare en måte den kan gjøre det på, og det er å registrere bevegelser. Du beveger deg normalt bare når du er kortvarig våken. Vanlige våkenperioder om natten er så korte at vi ikke husker dem (mindre enn 2 minutter). Det er vanlig å ha en rekke slike perioder under søvn.

- Designfeil

Når kroppen din forteller deg noe, har den ofte rett. Om du er sulten, tørst, syk ... Men av og til går det galt.

GLAD LAKS: Øyvind Østmo er designer i byrået Red Rabbits AS og litt i overkant energisk. Etter at han lærte seg å sove med appen Sleep Cycle, har han enda mer overskudd i hverdagen.
GLAD LAKS: Øyvind Østmo er designer i byrået Red Rabbits AS og litt i overkant energisk. Etter at han lærte seg å sove med appen Sleep Cycle, har han enda mer overskudd i hverdagen. Foto: Foto: Privat

Enkelte opplever at det skjer noe rart når de sover lenger enn vanlig. De føler seg mer trette og mindre uthvilte, og har en følelse av tretthet som kan vare hele dagen. Slik hadde Øyvind det.

- Jeg er overrasket over at jeg følte meg mer sliten av mer søvn. Jeg trodde jeg minst måtte sove 9 timer hver natt, sier han.

- Hvorfor skulle jeg tvile på kroppens signaler om at jeg trengte mer søvn? Det er en designfeil!

Søvnpesialisten er ikke sikker på at Øyvind sov for mye før, i hans øyne kan vi aldri sove for mye.

Kan ikke samle opp søvn

- I min verden er det ikke slik at vi blir mer søvnige av å sove mer. Vi kan ikke sove lenger enn vi trenger hvis vi ikke har en søvnsykdom. Man kan ikke opparbeide et søvnoverskudd, bare reparere et søvnunderskudd, sier Skatvedt.

Men våkner vi på vei inn i den dype fasen av søvnen, mener noen at kroppen tvinges til å våkne mot sin vilje.

Vi har alle en naturlig døgnrytme på cirka 25 timer - ikke 24.

- Det innebærer at døgnrytmen må justeres hver dag, og dette gjøres hovedsakelig via lys og sosiale faktorer. Lys er den viktigste faktoren for å justere døgnrytmen. Vi anbefaler minst en halvtime ute i dagslys hver dag, og tidspunktet for lyseksponering avgjør i hvilken retning døgnrytmen påvirkes, sier søvnforsker Siri Waage, stipendiat ved Institutt for samfunnsmedisinske fag i Bergen.

Kroppstemperaturen lurer deg

Kroppstemperaturen beveger seg opp og ned i løpet av døgnet. Den når toppen omtrent midt på dagen, og deretter faller den jevnt i løpet av ettermiddagen og kvelden til vi går til sengs, ifølge Illustrert Vitenskap.

- Kroppstemperatur og søvnighet henger altså sammen. Jo lavere temperatur, jo mer søvnige blir vi. Derfor kan vi ofte føle sterk trang til å sove igjen selv om vi har sovet hele formiddagen.

- De våkner med noe vi kaller "søvn-hangover". Ved alvorlige tilfeller kan de ha problemer med å fatte beslutninger, sier dr. Lisa Shives til CNN.

Orker flere barn nå

Det kan altså forklare "designfeilen" i Øyvinds, og mange andres, kropp. De blir rett og slett lurt til å tro de trenger mer søvn, fordi de står opp på feil tidspunkt i forhold til kroppens eget døgn.

Sleep Cycle holder orden på dette for deg, men også den kan bli lurt. Bevegelser i dobbelsenga i løpet av natten kan påvirke Sleep Cycle til å starte vekkingen på feil tidspunkt.

Derfor sover Øyvind, som er pappa til lille Olivia (5 måneder), på pikerommet med iPhone-appen ved sin side de gangene han er helt avhengig av å våkne opplagt.

Å få fikset på søvnproblemet har vært avgjørende for flere av livets sider, for Øyvind og den lille familien hans.

- Vi har tenkt på dette med å få flere barn, men vært bekymret på grunn av søvnbehovet mitt. Med god hjelp fra Sleep Cycle kan jeg nå stå opp en time eller to tidligere enn jeg pleide. Så nå er vi kvitt den bekymringen, rundt noe så viktig som barn, sier han.

- Nå er jeg enda mer energisk!

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Sammenheng mellom fedme og søvnmangel

Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Derfor går du ikke ned i vekt

Slik blir du kvitt hemoroider

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også