Små pupper

7 grunner til å elske dine små pupper

Det er mange praktiske grunner til å være glad i det lille man har.

SMÅ BRYSTER: Å ha små pupper kan være praktisk i flere sammenhenger. Nå er trenden å være stolt av det man har.
SMÅ BRYSTER: Å ha små pupper kan være praktisk i flere sammenhenger. Nå er trenden å være stolt av det man har. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Er du kvinne og flat som et strykebrett foran?

Den allmenne oppfatning er gjerne at kvinner med små bryster misunner sine mer velutrustede søstre, og gjør alt de kan for å få knoppene sine til å virke større enn de egentlig er.

Tidlig i tenårene stappet du kanskje bomull i den slunkne bh-en. Som voksen kjøper du bh-er med tjukke innlegg og maksimal push up-effekt.

Eller?

Feirer små pupper

Ifølge New York Times er denne tiden forbi. I dag er det ikke uvanlig for kvinner med liten byste å skamløst vise frem det lille de har ved hjelp av dype V-utringninger eller en halter-topp.

Lucky that my breasts are small and humble / So you don't confuse them with mountains, synger Shakira i "Whenever, wherever".

Og stadig flere små-brystede kvinner ser ut til å åpnelyst feire sitt utseende, blant annet i Facebook-grupper med navn som: "Flat Chested and Proud of It!" og "Flat Chested Girls United", og i blogger.

"Fordi jeg er en kvinne"

RIKTIG BH: Selv om du bruker AA-cup, kan du finne mange lekre bh-er som passer deg. Du trenger ikke gå uten, selv om du kan!
RIKTIG BH: Selv om du bruker AA-cup, kan du finne mange lekre bh-er som passer deg. Du trenger ikke gå uten, selv om du kan! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

"Om du er en AA-cup, vil du være kjent med spørsmålet: "Hvorfor trenger du å bruke bh?"

Og svaret du klør etter å gi, er dette: "Fordi jeg er en kvinne. Fordi jeg vil støtte mine (små) kurver. Fordi jeg elsker eksklusivt, sexy undertøy og liker å kle meg pent. Fordi jeg vil." Jeg kunne ha fortsatt".

Det skriver bloggeren Catherine, som står bak "Small bust, big heart" - en blogg viet til kvinner med liten byste.

Cathrine er selv en størrelse AA og skriver at hun startet bloggen for å tipse andre småbrystede jenter om hvor de kunne få tak i bh-er tilpasset små pupper, som samtidig er lekre og eksklusive.

Er du fortsatt blant dem som vil fake større pupper? Slik gjør du det.

Selger fortsatt mest pushup

Wenche Skjellnan, eier og daglig leder av undertøysbutikken «Det Lille Under» på Paléet i Oslo, forteller at hun selger like mye bh-er til småbrystede kvinner som til de mer brystfagre.

- Utvalget i vår butikk er stort også til små bryster. Vi har både glatte, myke bh-er og pushup-bh-er i små størrelser. Men det er nok fortsatt slik at det går mest i pushup til de med små pupper, sier hun.

Støtte også til små bryster

Skjellnan mener det viktig også for kvinner med små bryster å kjøpe en bh som støtter og omkranser brystet på en skikkelig måte.

- Alle bør investere i en bh som sitter godt. Om man ikke ønsker pushup, kan det likevel være greit å kjøpe bh med padding, de finnes i flere varianter, og kan plasseres både under og på siden.

Padding former puppene slik at de tar seg best mulig ut, og hindrer for eksempel at brystknoppene står ut som et fyrtårn under t-skjorten når man fryser, forklarer Skjellnan, som forteller at hun selger pushup-er og bh-er med innlegg til kvinner i alle størrelser.

Men selv om det er deilig med en eksklusiv bh som sitter godt, finnes det også en rekke helsemessige grunner til å elske dine små pupper.

7 gode grunner til ikke å misunne Pamela:

1. Ingen ryggsmerter

Store, tunge bryster er en belastning for skuldre og rygg og kan gi ryggplager, nakke- og skuldersmerter.

Noen kvinner får så store smerter at de velger å ta brystreduksjon, det vil si redusere størrelsen på brystene ved hjelp av en kosmetisk kirurgisk operasjon.

2. Lettere å oppdage kreft

- Jeg ville hatt små bryster, om jeg hadde kunnet velge, konstaterer Wenche Skjellnan. Hun har vært i undertøysbransjen i over 20 år og kjenner godt til gleder og sorger knyttet til pupper i alle størrelser.

BRYSTUNDERSØKELSE: Det er enklere å oppdage kuler i brystet når brystene er små.
BRYSTUNDERSØKELSE: Det er enklere å oppdage kuler i brystet når brystene er små. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Først og fremst for at det da er enklere å oppdage brystkreft. Det er lettere å kjenne kuler i brystet tidlig om puppene er små og det er mindre fett, sier hun.

Kreftforeningen anbefaler selvundersøkelse fra 30-35 års alder.

Det tar kun fem minutter å sjekke brystene selv. Slik gjør du det.

3. Lettere å trene

Kvinner med store bryster kan kvie seg for å drive fysisk aktivitet. Store bryster gjør det rett og slett vanskeligere å trene.

Har du små bryster, er det ingenting som kommer i veien når du skal legge deg på magen under yogaen eller skal gjøre styrkeøvelser liggende på magen, og det ingenting som disser når du løper.

- Når man trener, forsøker man jo å gjøre puppene så små som mulig ved å klemme dem inn i trange sports-bh-er. Jo mindre puppene er, jo mindre er det som spretter rundt, sier Wenche Skjellnan.

Du kan trene deg til mer spretne pupper ved hjelp av disse øvelsene.

4. Færre strekkmerker

I alle fall på brystet. Røde strekkmerker, skader som oppstår i kroppens underhud på grunn av rask vektøkning og hormonendringer, kan man få når puppene vokser. Og det gjør de både i puberteten og under en graviditet.

Også like etter fødselen, når ammingen setter i gang, kan strekkmerkene oppstå, ifølge NHI.no.

Men dette skjer oftere med større bryster, enn de aller minste.

5. Ammingen går lettere

Noen studier skal ha kommet frem til at amming kan være noe mer trøblete å få til om du har svært store bryster (ikke umulig, selvsagt, men bare litt vanskeligere), ifølge The Stir.

6. Slipper kløende eksem og utslett

Brystfagre kvinner får lettere eksem og svetteutslett under brystene, som de må bruke både antibiotikakrem og et soppdrepende middel for å bli kvitt, ifølge Doktor Online.

7. BH-er er billigere

Har du små pupper, kan du stikke innom hvilken som helst kjedeforretning og kjøpe deg en billig bh. Kvinner med svært store bryster, finner ofte ikke store nok bh-er i billigbutikkene, og må dra til en dyrere spesialforretning.

Årsaken til at bh-er i store størrelser er dyrere enn andre, er fordi de er mer kostbare å produsere.

- En stor bh tar lenger tid å sy sammen, og krever flere blonder, kraftigere endestykker, bredere stroppfefeste, og så videre. Alt er dyrere på en større bh, sier Wenche Skjellnan.

- Men kvinner med store bryster er også mer avhengig å ha en støttende bh av god kvalitet, så det er verdt pengene, mener hun.

Men selv om det er praktisk å kunne kjøpe en billigere bh på nærmeste H&M, vil de aller fleste av oss ha nytte av å ta turen innom en spesialisert undertøysbutikk og få hjelp til å velge riktig.

Ifølge Wenche Skjellnan er det nemlig svært vanlig at kvinner kjøper bh i feil størrelse.

- Alle kvinner burde investere i minst én ordentlig tilpasset hverdags-bh av god kvalitet. Sklir bh-en for høyt opp på ryggen bak, er den for stor, noe som kan være et problem for de med små bryster. De som er veldig smale over ryggen, finner ofte ikke bh med smal nok ryggbredde, sier hun.

Kilder: The Stir, New York Times

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES MER:

Tren deg til spretne pupper

Du trenger bare 4 BH-er

Stor test av sports-BH

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning