På jobb igjen etter ferien

Hardt å være tilbake på jobb?

Her er tipsene som gjør overgangen lettere for deg.

TUNG START?: Vi gir deg rådene som kan myke opp overgangen.
TUNG START?: Vi gir deg rådene som kan myke opp overgangen. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Alle regner med at en lang ferie skal gjøre oss uthvilte, fornøyde eller hjelpe litt på plager vi hadde før ferien, men slik er det dessverre ikke alltid.

Mareritt

Første dagen tilbake på jobb kan føles som et mareritt for mange, og en enorm kontrast til paraplydrinkene og late dager i solen. Mange føler på depresjon og stress når de er tilbake på jobb.

Men det er mye du kan gjøre for å få overgangen til å bli litt mykere.

Den siste uka, eller de siste dagene før ferien er over kan det være greit å normalisere søvnrytmen og legge inn litt rutiner om dagen, slik at oppstarten på jobb ikke føles så hard og brutal. Nok søvn er viktig for å ha overskudd til å starte på igjen.

Styr alkoholforbruket

De siste dagene er det også lurt å trappe litt ned på alkoholbruken. Alkohol forringer også søvnkvaliteten, og gjør oss mer slitne enn vanlig.

- Om du i tillegg allerede før ferien har forberedt en strukturert oppstart etter ferie, bruker det også hjelpe - slik som å ha en ryddig arbeidsplass og arbeidslister samt oversikter over oppgaver som skal igangsettes når du kommer tilbake, sier Sture Bye i Statens arbeidsmiljøinstitutt, til Klikk.no.

Få oversikten

Hvis du har mulighet til det kan det også være smart å "lukte litt" på jobben de aller siste dagene for å forberede deg mentalt, men også for at de første dagene ikke skal bli helt uoverkommelige.

- I tillegg til å ha en klar struktur på oppstarten benyttet jeg de siste feriedagene til å komme à jour med de sakene som løper fra en i ferien - saker som jeg selv kunne kontrollere - blant annet eposten. Slik ordnet jeg meg en god oversikt, noe som igjen har ført til at min første arbeidsdag kunne startes opp relativt rolig, sier Bye - som synes det er best å bare hoppe i det.

Hardt for psyken

Men det er ikke rart at det føles tungt med overganger. Store endringer i rytmen din er hardt for psyken.

- Alle radikale endringer er alltid krevende for psyken - og både det å ha ferie og det å komme hjem fra ferien igjen, kan mentalt være ekstremt krevende. Når du er på ferie, skifter du kurs og rytme, og det tar tid å komme tilbake til sin gamle rytme, akkurat som det kan være vanskelig å gire ned de første dagene i ferien, sier arbejdsmiljøpsykolog Einar Baldursson til nettstedet tgt.dk.

PLANLEGGING: Hvis du planlegger oppstarten før du går ut i ferie, virker ikke oppgavene så uoverkommelige.
PLANLEGGING: Hvis du planlegger oppstarten før du går ut i ferie, virker ikke oppgavene så uoverkommelige. Foto: Foto: Colourbox

Psykologen har tre gode råd for å få overgangen så myk som mulig.

1) Begynn på jobb på en onsdag

Det blir mer og mer vanlig med aktive opplevelsesferier. Du blir fylt til randen av annerledes inntrykk, og det blir slitsomt for hjernen å omstille seg til den gamle verden. Og selv om du har vært aktiv på ferien er det på en helt annen måte enn å jobbe, så du trenger å omstille deg. Så hva er vel bedre enn å ha en kort uke når du kommer tilbake på jobb.

- For det første, begynn aldri på jobb på en mandag. Det er best for deg hvis du starter med en kort uke, for eksempel fra onsdag til fredag. Selv om du har hatt ferie, har du jo ikke nødvendigvis tatt det med ro - du har bare brukt tiden på en annen måte. Man slapper ikke av i ferien på samme måte som tidligere, man bruker bare tiden på en annen måte. Til å oppleve, sier Baldursson.

2) Forbered deg før ferien

Før du drar på ferie kan du bestemme deg for hvilke oppgaver du skal kaste deg over når du er tilbake fra ferie. Det kan nemlig være sterkt psykisk belastende å komme tilbake til jobben uten å vite hva som venter deg.

Altså, forbereder du deg litt før du drar på ferie, blir kanskje ikke overgangen så skremmende.

3) Ledelse og kollegaer kan hjelpe

Gi deg selv noen pusterom innimellom de første dagene. Del ferieopplevelsene med kollegaene. Starter du for hardt er det stor risiko for å bli trøtt, utbrent og deprimert etter en ferie som skulle ha gitt energi og inspirasjon.

- Ledelsen skal - og har i økende grad begynt - å tenke på den oppgaven de har overfor den ansatte. Også etter ferien, sier psykolog Einar Baldursson.

- Folk er mer kreative og åpne når de kommer tilbake fra ferie, og det er et godt tidspunkt for å legge nye planer. Med den ansatte skal hjelpes på vei. Det er lenge siden vi sluttet med å hylle det hektiske arbeidsmiljøet, og det skal være rom for å snakke om noe annet enn det faglige - om ferieopplevelser for eksempel.

Denne saken ble første gang publisert 04/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også