Fant pille mot promp

Oppblåst mage kan bli historie - ihvertfall om forskningen på kuer også får følger for menneskemedisin.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Forskere ved universitetet i Hohenheim melder nemlig at de nå har funnet en pille som bryter ned metangassen i magen til kuene, skriver nyhetstjenesten Ananova. Dersom pillen tas i kombinasjon med en spesiell diett og regelmessige fôrvaner, vil følgen bli at kuene fiser mindre.

Bedre for miljøet


Mindre kufis betyr bedre miljø. Kuene promper nemlig så mye at de står for hele fire prosent av utslipp av gasser som fremmer drivhuseffekten. Enhver reduksjon av kuenes tarmgassproduksjon vil bidra til reduksjon i den globale oppvarmingen.

En annen effekt av pillen er at kuene produserer mer melk. Nedbrytingen av metangassen i magen til kua fører ifølge de tyske forskerne til at det frigjøres energi i fordøyelsesprosessen.

- Kuene kan nyttiggjøre seg metanen til å produsere glukose i stedet for å slippe den rett ut - og dermed kan de produsere mer melk, sier Winfried Drocher, som leder fakultetet der studien ble utført.

Én stor ulempe

Det største problemet med pillen som de tyske forskerne har utviklet, er at den er stor. Veldig stor. Pillen er så stor som en knyttet neve, og det er dermed vanskelig å overtale kuene til å spise den.

- Den må være så stor ettersom den skal løse seg opp langsomt i magen til kua. Virkestoffene skal langsomt frigjøres i løpet av en periode på flere måneder, forteller Drocher til Ananova.

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Slik unngår du magetrøbbel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning