Håndhygiene

Slik skal du tørke hendene

Hva er best - papir eller lufttørking?

BEST MED PAPIR: Papirtørk var mest effektivt for å fjerne bakterier fra hender etter vask. Håndtørkere gir flere bakterier, og aller verst er det om vi gnir hendene imens vi tørker dem, viser undersøkelsen.
BEST MED PAPIR: Papirtørk var mest effektivt for å fjerne bakterier fra hender etter vask. Håndtørkere gir flere bakterier, og aller verst er det om vi gnir hendene imens vi tørker dem, viser undersøkelsen. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert
SPRER MER: Såkalte DAB-tørkere (Dyson Airblade dryers) fjerner flere bakterier fra hendene enn vanlige tørkere, men sprer dem til gjengjeld lenger og mer ut i rommet. Tørkepapir anbefales derfor for mest hygienisk håndtørk.
SPRER MER: Såkalte DAB-tørkere (Dyson Airblade dryers) fjerner flere bakterier fra hendene enn vanlige tørkere, men sprer dem til gjengjeld lenger og mer ut i rommet. Tørkepapir anbefales derfor for mest hygienisk håndtørk. Foto: Foto: Dyson Airblade

- Det er riktig at man forflytter bakterier når man gnir hendene mot hverandre, sier professor i mikrobiologi, Miklos Degré.

Del

Det er en studie gjort ved University of Bradford som nå viser hvor viktig tørking av hendene er for en effektiv håndvask.

Ikke gni!

God hygiene er viktig i forkjølelsesesongen. Bakterier og virus trives spesielt godt på hendene våre, og særlig på kvinnehender.

Britiske forskerne lot en gruppe mennesker vaske hendene og deretter tørke dem med henholdsvis papirhåndklær, vanlige elektriske håndtørkere (WAD) og nye håndtørkere med trykk (Dyson Airblade Dryer (DAB), se bildet), for å se hvilken tørkemetode som var mest effektiv.

Etter at forsøkspersonenes hender var tørre, ble de testet for bakterier.

Testpersonene gjentok prosedyren, men denne gangen gned de hendene sammen når de tørket dem med håndtørrere. Testen viste at bakteriene lettere overlever dersom vi gnir hendene sammen under tørking.

Det var liten forskjell i antall bakterier etter tørking med de ulike håndtørkerne når hendene ble holdt stille under tørkingen.

En undersøkelse fra 2009 viser imidlertid at de nye DAB-tørkerne sprer patogener lenger ut i rommet enn de tradisjonelle tørkerne.

Smittsomme hender

- Etter en vanlig håndvask finnes det ganske rikelig med bakterier igjen på hendene. Og de sitter løsere når huden er fuktig enn når hendene er tørre, sier Degré.

- Når vi gnir oss i hendene imens de tørker kan bakterier som lever i huden komme til overflaten og smitte over til andre overflater. Det gjelder også overflatebakterier som ikke ble vasket bort, sier doktor Anna Snelling ved Bradford University.

Papirhåndkle best

BYTT OFTE: Vanlige håndkler er greie å bruke til håndtørk, men pass på å bytte den ut hver uke. Om en i familien er syk, bør vedkommende ha eget håndkle til han er frisk.
BYTT OFTE: Vanlige håndkler er greie å bruke til håndtørk, men pass på å bytte den ut hver uke. Om en i familien er syk, bør vedkommende ha eget håndkle til han er frisk. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- For god håndhygiene bør vi også tørke hendene grundig, og ikke bare vaske dem godt, konkluderer doktor Snelling.

- Den mest hygieniske metoden er å tørke med papirhåndklær eller en håndtørker som ikke krever at du gnir hendene sammen, sier hun.

Degré er enig i resultatene fra studien.

- Papirhåndkle er sannsynligvis den beste løsningen. Vanlig håndkle er også ganske bra, men du overfører bakteriene til stoffet. Om det er andre som har tørket hendene sine før deg, har de også overført bakteriene sine som igjen kan overføres til hendene dine, sier han.

Degré mener likevel det ikke grunn til panikk.

Nordmenn dårlige på håndhygiene

- Det er selvfølgelig mulig at det også forekommer bakterier som kan forårsake infeksjoner, som gule stafylokokker. Da kan man overføre smitte til områder hvor de lettere setter igang en infeksjon enn på hendene. Men de fleste bakteriene er ganske uskyldige, sier Degré.

Men når forkjølesesesongen er i gang, er det viktig med god håndhygiene, sier professoren, som generelt sett synes vi er dårlige på håndhygiene i Norge.

- Jeg tror ikke at vi er noe spesielt flinke til å vaske hendene. Det finnes flere undersøkelser som har vist dette, blant annet hos sykehuspersonale, sier Degré.

Les også:

Kjæledyr kan gi feber, magesmerter og diaré

10 millioner bakterier i tannbørsten

Kvinnehender fulle av bakterier

Hygieneregler på toalettet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning