Ørevoks

Renser du ørene riktig?

Sjekk om du bruker riktig bomullspinne til å fjerne ørevoks.

VELG «LØKFORM»: - Feil bruk av bomullspinner kan gi mer ørevoks, advarer øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard. Han anbefaler bomullspinner med «løkformet» ende.
VELG «LØKFORM»: - Feil bruk av bomullspinner kan gi mer ørevoks, advarer øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard. Han anbefaler bomullspinner med «løkformet» ende. Foto: FOTO: Bjørg Engdahl
Publisert Oppdatert

Hoster du eller klør det i halsen når du bruker bomullspinner for å fjerne ørevoks? Da bør du lese dette.

Øregangene våre er fra naturens side selvrensende slik at ørevoksen finner veien ut selv, men mange av oss vil gjerne hjelpe naturen litt.

Da er bomullspinnene kjekke å bruke etter dusjing slik at vi både kan tørke og rense ørene i én og samme operasjon.

- Ikke spesielt smart! Dette vil ofte øke mengden ørevoks og kan gi unødig øretrøbbel, advarer øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat Medisinske Senter.

Unngå «trafikk»

- Jo mer vi maser med rengjøring av ørene, desto større er risikoen for sår og irritasjoner, sier Kristian Mydske Vegsgaard.

Irriterte øreganger vil automatisk beskytte seg ved produsere mer voks.

I tillegg vil all «trafikk» i øregangene øke faren for bakterieangrep, eksem og betennelser.

- Dette kan bli en ond sirkel uten riktig behandling, sier spesialisten.

En annen grunn til at øre-nese-halsspesialister advarer mot nitid ørerensing med bomullspinner, er at vi da skyver noe av ørevoksen innover i øret.

Ørevoksen vil da klumpe seg og tette igjen passasjen. I tillegg har noen av oss en tendens til å stikke bomullspinnen for langt inn.

Stikk den aldri lenger inn enn ytre øregang, råder spesialisten.

Hoste og kløe

- Hvis du begynner å hoste eller det klør i halsen når du bruker bomullspinner, har du den for langt inne. Da har du kommet borti vagusnerven som styrer hosterefleksen. Den samme hostereaksjonen kan komme hvis du bruker store «sov-i-ro»-propper som trykkes for langt inn. Kronisk hoste kan noen ganger skyldes at ørevoks tetter igjen øregangene. Av den grunn er det viktig å sjekke ørene ved langvarig hoste, påpeker Mydske Vegsgaard.

De vanligste plagene ved for mye ørevoks er nedsatt hørsel, dotter i ørene, øresus eller svimmelhet.

Vokspropper kan svulme opp

Får du problemer med hørselen etter en dukkert, kan det tyde på at vokspropper har svulmet opp inni ørene.

Drypping med matolje kan da få proppene til å løsne og etter hvert falle ut.

Samme metode kan også få hardpakket ørevoks inni øret til å løsne. Oljetrikset er likevel den eneste formen for egenbehandling som Mydske Vegsgaard vil anbefale.

Bør sjekkes av lege

SPESIALIST: Øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat Medisinske Senter mener mange gjør feil når de fjerner ørevoks.
SPESIALIST: Øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard ved Volvat Medisinske Senter mener mange gjør feil når de fjerner ørevoks. Foto: FOTO: Bjørg Engdahl

Mange tenker nok på ørevoks som en bagatell som man ikke trenger å dra til lege for, i motsetning til en rekke andre helseproblemer.

- Men særlig ved tilbakevendende problemer, eller der man har kløe, ubehag eller smerte i ørene, er det viktig med en grundig sjekk ved hjelp av otoskopi hos øre-nese-halsspesialist.

Mye voks kan skyldes øregangseksem.

- Kløe i øret skyldes oftest øregangseksem. Det man kan gjøre for å lindre dette er å tørke seg godt inne i øret etter dusjing slik at det ikke blir liggende såperester, opplyser allmennlege Stig Bruset.

Vi er genetisk forskjellige

Mydske Vegsgaard legger til at det ikke trenger være noen sammenheng mellom mye ørevoks og sykdom. Ørene kan på dette området altså ikke fortelle noe om sykdomstilstander i kroppen, slik tungen kan på visse områder.

For noen mennesker er det helt naturlig med mye ørevoks. Andre er genetisk kodet for å produsere lite.

Fargen på ørevoksen er bare en indikasjon på hvor lenge den har ligget. Jo mørkere farge, desto eldre er den.

Skyller i blinde

Folk som bruker høreapparat eller ørepropper, kan etter hvert få høy ørevoksproduksjon som skaper trøbbel. Mange drar jevnlig til lege for å skylle ørene.

- Ørevoks kan man oftest skylle ut selv, det finnes egne skyllesett på apoteket. Dersom voksen sitter langt inn eller er hard, kan det gjøres på legekontoret. Litt ørevoks skal man ha, og man bør ikke pirke, da dytter man oftest voksen lenger inn, og det produseres mer. Øresus, knitring, dottfølelse og nedsatt hørsel er vanlige symptomer på ørevoks. Dersom plagene vedvarer etter at voksen er fjernet bør du kontakte fastlegen din, opplyser Nina Lindstad, spesialist i allmennmedisin hos DoktorOnline.no.

Woman using cotton swab in ear
Woman using cotton swab in ear Foto: PIKSEL

Mydske Vegsgaard og flere øre-nese-halsspesialister, mener imidlertid at øreskylling er lite treffsikkert.

Dette er ørevoks

  • Ørevoks, også kalt cerumen, produseres av små talgkjertler og døde hudceller i øregangene hos alle pattedyr og mennesker.
  • Øregangene våre er i utgangspunktet selvrensende takket være tyggebevegelser som får ørevoksflak til å løsne og falle ut.
  • Ørevoks har en antibakteriell funksjon, holder huden i øregangen myk og elastisk og fanger opp skitt, støv og insekter.
  • Mengden ørevoks varierer fra person til person og er til en viss grad arvelig. Noen har så mye voks at de får hørselsproblemer.
  • Opphoping av ørevoks er ofte forårsaket av feil rengjøring.
  • I en studie fant forskerne at ett av 10 barn, én av 20 friske voksne og seks av 10 eldre på sykehjem, hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.

Kilder: Gyldendals store legeverk og nhi.no

- Ulempen med øreskylling er at man ikke vet om man får fjernet alt, eller om noe ligger igjen. Man skyller litt i blinde. Ikke sjelden behandler jeg pasienter som har prøvd øreskylling, men som ikke blir kvitt dottene i ørene. Problemet kan da være at vann har lagt seg inntil trommehinnen, forteller han.

Den mest effektive metoden

- Hva er da den beste måten å fjerne ørevoks på?

- Den mest effektive metoden er å suge den ut eller fjerne den ved hjelp av spesialinstrumenter hos øre-nese-halsspesialist. Vi har otoskopi og kan se øregangen og trommehinnen.

Les mer om ørevoks i Helseleksikonet på Doktor Online.

Menn stikker alt inn

- Hva sier du til folk som bedriver ørerens med kulepenner, fyrstikker og nøkler?

- Huff! Jeg grøsser! Jeg har sett det meste av skader på trommehinnen etter uvettig bruk av slike redskaper. Særlig menn er kreative når de skal rense ørene, og det viser seg ofte at de har kløe eller annen irritasjon i øregangen. Det er i hvert fall ikke renslighetshysteri som gjør at de bruker slike redskaper.

- En lillefinger i øret er kanskje bedre?

- Faktisk ikke. Her kan neglen skrape opp huden i øregangen og resultere i bakterievekst og infeksjon. Man må rett og slett behandle øregangene med respekt og forsiktighet, sier Mydske Vegsgaard.

- Ørevoks bør ikke fjernes før den nesten er ute av øret, og man skal ikke lenger inn enn til åpningen av ytre øre. Å vaske med såpe, vann og klut, slik man gjorde i gamle dager, er faktisk ingen dum idé. Én dag i uken holder for de fleste.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Sjekk om du er A- eller B-menneske

Slik finner du din biologiske alder

Dette skjer med amalgamtennene dine

Slik blir du kvitt dårlig ånde

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning