Grønn Hverdag sjekker solkremer

Disse solkremene er best i grønn test

53 av 96 solkremer får stryk i Grønn Hverdags sjekk. Det er bedre enn i fjor.

VINNERNE: Cliniderm Sun Lotion, Cosmica solspray for barn og La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics lotion. Disse solkremene kom godt ut i både denne testen og i Mattilsynets test av UVA-beskyttelse. Alle de 43 testvinnerne har imidlertid dokumentert god beskyttelse mot UVA og UVB-stråling. Kun enkelte av solkremene var med i Mattilsynets test.
VINNERNE: Cliniderm Sun Lotion, Cosmica solspray for barn og La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics lotion. Disse solkremene kom godt ut i både denne testen og i Mattilsynets test av UVA-beskyttelse. Alle de 43 testvinnerne har imidlertid dokumentert god beskyttelse mot UVA og UVB-stråling. Kun enkelte av solkremene var med i Mattilsynets test. Foto: Foto: Grønn hverdag
Publisert Oppdatert

Grønn Hverdag har sjekket innholdet i 96 solkremer på det norske markedet. 43 kan anbefales.

I en fersk, dansk test av solkrem kommer 6 av 14 solkremer for barn- og familier bra ut .

Share

I årets solkremtest har Grønn Hverdag vurdert og rangert solkremer etter innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. At solkremene holder hva de lover i forhold til solbeskyttelse er også tatt med i vurderingen.

43 solkremer anbefales. Ingen av de 43 testvinnerne inneholder potensielt helse- eller miljøbelastende stoffer, og alle har dokumentert god beskyttelse mot UVA- og UVB-stråling. Blant solkremene som ikke holder mål, ble det funnet en spesielt allergifremkallende parfyme i 8 av produktene, mens 10 solkremer inneholder en miljøgift.

Se alle testresultatene her .

Positiv utvikling

- Dette må nesten kunne kalles en solskinnshistorie, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag.

- I fjor kunne vi bare anbefale 17 av 72 solkremer. I år kan vi anbefale nesten halvparten. Det er blitt mye enklere å finne fram til en solkrem som er bra for helse og miljø, sier hun.

Det er spesielt apotek-produktene som i år kommer bedre ut enn tidligere. Flere produsenter har helt kuttet ut de uheldige stoffene Grønn Hverdag har kritisert bruken av.

- Dette viser at det nytter å jobbe for bedre produkter. Mange har stor tiltro til produkter fra apotekene, så det er veldig bra at disse produsentene nå kutter bruken av helse- og miljøbelastende innholdsstoffer, sier Granaas.

Råd om solbeskyttelse

  • Ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15.
  • Bruk klær, solbriller og solhatt som beskyttelse.
  • Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.
  • Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.
  • Bruk en svanemerket solkrem. Svanemerkede solkremer inneholder få eller ingen helse- og miljøbelastende stoffer, og oppfyller alle krav og anbefalinger om beskyttelse mot UVA og UVB.
  • Bruk en av testvinnerne i Grønn Hverdags undersøkelse. Ingen av testvinnerne inneholder helse- eller miljøbelastende stoffer, og alle gir dokumentert god beskyttelse mot UVA og UVB-stråling.

Kilde: Grønn hverdag

Dette er Grønn Hverdag

Grønn Hverdag tilbyr miljøtips på nett, telefon og papir, og skreddersydde redskaper og metoder for privatpersoner, organisasjoner, kommuner og bedrifter.

Et nettverk av enkeltpersoner, grupper og organisasjoner. 15 store frivillige organisasjoner utgjør rådet i Grønn Hverdag. Rådsorganisasjonene bidrar med å engasjere sine medlemmer i praktisk miljøarbeid, enten det er i borettslag, menigheter, idrettslag, kvinneforeninger eller speidergrupper.

Grønn Hverdag arbeider også sammen med mange av kommunene her i landet. Grønn Hverdag har servicekontorer med medarbeidere som driver informasjonsvirksomhet og lokale prosjekter.

Miljøverndepartementet har vært viktigste økonomiske bidragsyter helt siden oppstart i 1991. Årlig omsetning er rundt 14 millioner kroner.

8 allergiverstinger, 10 miljøverstinger

8 solkremer inneholder parfymestoffet Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, som regnes som det mest allergifremkallende parfymestoffet som brukes i kosmetikk.

10 solkremer inneholder Cyclopentasiloxane (kalles også Cyclomethicone), er stoff som står på norske myndigheters liste over prioriterte miljøgifter (Ekstern lenke). Årsaken er at stoffet er påvist i høye konsentrasjoner i miljøet.

Apotekene sjekker

- Det finnes mange tester av ulik kvalitet, og de fleste vanlige forbrukere greier nok ikke å forholde seg til alle disse testene. Det våre kunder kan være sikre på er at Vitus Apotek gjør en grundig jobb når vi kontrollerer produktene før de settes ut i våre hyller, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Vitus Apotek til Klikk Foreldre .

X-faktoren: Nanopartikler

Titandioksid, et vanlig virkestoff i solkrem, brukes ofte med svært liten partikkelstørrelse (under 100 nm). Så små partikler kalles for nanopartikler. Titandioksid er i utgangspunktet harmløst i solkrem, men når partikkelstørrelsen blir tilstrekkelig liten, viser forskningen at stoffet kan få nye giftvirkninger. I tillegg øker sjansen for at stoffet kan trenge gjennom huden.

Foreløpige studier tyder på at titandioksid ikke trenger gjennom frisk hud, selv på nano-form. Derfor har Grønn Hverdag valgt å ikke fraråde solkremer som inneholder nano-titandioksid. Hvis du likevel vil unngå nanopartikler, finner du en oversikt over nano-frie solkremer under.

Testvinnerne er Cliniderm Sun Lotion , faktor 15, Cosmica Solspray til barn , faktor 30 og La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics lotion , faktor 50+.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning