Fjerne nesehår

Du gjør vel ikke dette?

Du napper vel ikke nesehårene dine?

Pluss ikon
IKKE NAPP NESEHÅRENE: Du kan fjerne nesehårene, men ikke fjern alt. Nesehårene våre har nemlig en veldig viktig funksjon.
IKKE NAPP NESEHÅRENE: Du kan fjerne nesehårene, men ikke fjern alt. Nesehårene våre har nemlig en veldig viktig funksjon. Foto: Jenny Mina Rødahl
Sist oppdatert

Neseborene har som funksjon å fjerne store urenheter i luften ved hjelp av nesehårene og snørret.

Noen har mer hår enn andre, og noen velger å fjerne dem. Men hvor lurt er egentlig dette?

Beskyttende hår

– Nesehår beskytter slik at du ikke inhalerer patogener og allergener, som luftpartikler og mikrober. Hårene absorberer også fuktighet, og er med på å regulere temperaturen av luften du puster inn, sier Rolah Lønning, kosmetisk lege, eier av RÛ-klinikken og forfatter av boken «Hudbok».

– Kommer det støv og partikler inn til slimhinnene i nesen, vil det irritere og i verste tilfelle føre til betennelse, forteller hudterapeut Anne Kathrine Hansen.

Les også: Hårfjerning gjennom historien - derfor skulle kvinner være hårløse

Fjerne nesehår eller ikke?

For noen kan det være sjenerende med hår i nesen.

– Du kan gjerne fjerne de ytterste nesehårene, men forsøk å la det stå igjen noen av de innerste, sier Hansen.

– Men du bør unngå å nappe hårene i nesen med pinsett, da dette lett kan skape infeksjon i hårsekkene, sier hudterapeuten.

– Bruk nesetrimmer og vær nøye med å pusse og skylle nesen før du starter, slik at a støv og puss fjernes. Skyll gjerne med saltvann, råder hun.

Les også: Dette må du vite om intimbarbering

Slik kan du fjerne nesehår:

Elektrisk nesehårtrimmer

– Nesehårene er viktige, og bør ikke fjernes for aggressivt, men du kan gjerne bruke en elektrisk nesehårtrimmer med roterende hode. Dette er en enkel og smertefri måte å redusere synligheten av hårene på, sier Lønning.

Voks

– Hårene kan også fjernes med voks. Salonger bruker en seig voks som vi dytter inn i neseboret så den fester seg i kantene og cirka 0,5 centimeter inn i nesen. Vi lar voksen stivne et par minutter. Så river vi klumpen med voks ut, sier Guro Bergesen, daglig leder i hudpleieklinikken bARe clinic.

– Dette er faktisk ikke noe særlig vondt, det er mye vondere å nappe de ut med pinsett. Mange føler de puster bedre etterpå. Du trenger bare gjøre det 6-12 ganger i året for å ha et jevnt godt resultat, sier hun.

Laser

– Det er mulig å bruke laser i nesen, selv om det er litt vanskelig å komme til. Men igjen er det viktig at ikke alt hår i nesen fjernes fordi noe skal fungere som beskyttelse, sier hudterapeut Hansen.

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2015, og sist oppdatert 02/07 2020.

Les også