Hårpleie og kosthold:

Få sunt og vakkert vinterhår

Gå til kamp mot tørt, livløst og elektrisk vinterhår med disse eksperttipsene.

EKSPERTTIPS: Et kosthold bestående av sunt fett virker positivt på håret.
EKSPERTTIPS: Et kosthold bestående av sunt fett virker positivt på håret. Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Vinteren kan bety katastrofe for håret. Det blir lett tørt, elektrisk og i det hele tatt vanskelig å ha med å gjøre. Det er ikke noe særlig å gå rundt og se ut som om du har stukket fingeren i stikkontakten.

Del

Tar du ikke affære, kan vinteren oppleves som en eneste lang dårlig hårdag. Men med noen små grep kan du spasere rundt i kulda med hodet hevet og fullt av blankt, sunt, misunnelsesverdig hår.

Vi har samlet de beste ekspertrådene for hvordan du kan påvirke håret positivt både fra innsiden og utsiden.

Oljebaserte produkter

Frisørens supertips

Sørg for at håret er helt tørt før du går ut.

Begrens bruken av varmeverktøy på håret, slik som føner og rettetang. Vask håret med fuktighetsgivende sjampo og balsam.

Invester i en skikkelig næringsrik hårmaske, og bruk den minst én gang i uka. Bruk gjerne oljebaserte leave-inprodukter, de beskytter håret i kulda.

Kilde: Frisør Maria Rivas

Det er kulda, klærne og ovnene på full guffe som gjør håret helt umulig. Det strippes for fuktighet og ser fort tamt og dødt ut.

- Om vinteren blir håret tørt på grunn av kulda. At det i tillegg blir elektrisk skyldes temperaturforandringer, fyring, lav luftfuktighet, pluss av vi tar av og på klær og lue flere ganger om dagen, forteller frisør Maria Rivas.

Hun driver salongen Komite i Oslo.

Nøkkelen til et sunnere vinterhår er, ifølge frisøren, gode produkter.

- Det er ekstra viktig å bruke fuktighetsgivende produkter på håret nå i vintersesongen.

Men unngå vannbaserte produkter, for de kan fryse i håret hvis temperaturen er lav nok. På vinteren anbefales det å bruke mer oljebaserte produkter, råder hun.

Balsam er minstekravet

Unngå vannbaserte produkter, for de kan fryse i håret hvis temperaturen er lav nok

Det kan være et smart grep å gå til en frisør og gjøre et lite vinterinnkjøp, slik at håret bedre skal tåle denne kalde årstiden. Det absolutte minstekravet er en god conditioner, eller balsam som det heter på godt norsk.

- For å unngå tørt vinterhår må du bruke pleieprodukter, i det minste bør du investere i en god conditioner. Oljebaserte leave-inkurer anbefales i tillegg, sier Rivas.

Hodebunnen har det jo også med å bli tørr, særlig på vinterstid. Det finnes heldigvis produkter beregnet spesielt på dette også.

- Bruk en hodebunnssjampo tilpasset dine behov et par ganger i uken, er rådet frisøren gir.

Maria Rivas har noen ekstratips til oss som vil ta varet på håret når minusgradene herjer som verst:

- Gå aldri ut med vått hår, da kan håret fryse og knekke, advarer hun.

- Og om du skal være ute lenge, anbefales det å pakke håret godt under lua. Og for å unngå både luesveis og elektrisk hår, er det kjekt å ha med liten flaske hårspray i veska, avslutter frisøren.

Hår er proteintråder

Selv om hårpleieprodukter gjør godt, kan også håret i høyeste grad påvirkes innenfra.

Det bekrefter Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i Bama, fondsstyremedlem i Norsk Selskap for Ernæring, og har gitt ut flere bøker om ernæring.

- Er ikke alle næringsstoffene til stede når håret dannes, kan håret i verste fall bli sprøtt, livløst, blast og se usunt ut, forteller hun.

- Håret er egentlig lange tråder av protein, så det sier seg selv at det er nødvendig med nok protein i kosten. Men også særlig A-vitamin og B-vitaminer er viktige for håret, forklarer Arsky.

Komplett hårkost

Er ikke alle næringsstoffene til stede når håret dannes, kan håret i verste fall bli sprøtt, livløst, blast og se usunt ut

- Mye bær, grønnsaker, frukt, grove kornvarer, magre meieriprodukter og passe med fisk og kjøtt gjør underverker for håret. Spe på med de sunne kildene til fett - avokado, oliven, oljer, nøtter og frø - og kosten er komplett, sier ernæringsfysiologen.

Av drikkevarer er vann fortsatt best - ingen over, ingen ved siden av. Vannet sørger for at blodet flyter godt og fritt, og forsyner alle cellene med næring og oksygen.

- Vann er den beste drikken. Det verste du kan gjøre mot håret ditt er å røyke og drikke mye alkohol.

Hvor mye vann du trenger, avhenger av kroppsvekten din.

Spis nok fett

Vitaminer og mineraler

A-vitamin styrer celledeling og normal funksjon i cellene. Det er viktig for hårproduksjonen.

B-vitaminene B6, folat og B12 hindrer håravfall ved at de sørger for at cellene får nok oksygen.

C-vitamin sørger for at bindevevet rundt hårcellen er sterkt.

Sink er supert mot flass og hårtap, og er generelt viktig for huden og hodebunnen. Kobber bidrar til god hårkvalitet.

Kobbermangel kan føre til svekkede hårstrå og hårtap. Jern gjør at hemoglobinet i blodet frakter nok oksygen til hårcellene.

Kilde: Gunn Helene Arsky

Tørr hodebunn er rett og slett tørr hud. Og tørr hud kan generelt komme av et for magert kosthold.

- Få i deg nok av det riktige fettet. Omega-3 fra fet fisk og valnøtter er veldig bra, i tillegg til sunt fett fra for eksempel avokado og oliven. Sink har stor innvirkning på huden, og derfor er et variert kosthold med grove kornvarer, magert kjøtt og grønnsaker bra mot tørr hud og hodebunn, avslutter Arsky.

LES OGSÅ:

Mat som gir sunt hår

Slik får du vakkert vinterhår

Beskytt håret mot kulden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning