Hygiene på offentlig toalett

Bakteriebombene på do

Smittevernlege Bjørg Marit Andersen lærer deg alt om hygiene på toalettet.

BARNELÆRDOM: Smittevernlege Bjørg Marit Andersen mener det bør være barnelærdom å legge papir på doringen før man setter seg ned.
BARNELÆRDOM: Smittevernlege Bjørg Marit Andersen mener det bør være barnelærdom å legge papir på doringen før man setter seg ned. Foto: Foto: Oslo Universitetssykehus/Crestock
Publisert Oppdatert

Å gå på offentlig toalett kan være en lek med egen helse.

Oppkastvirus florerer

Særlig nå som Noroviruset herjer, og mange blir liggende med omgangssyke i flere dager.

Les mer om Norovirus og omgangssyke hos Folkehelseinstituttet.

Ekspertråd

Klikk Helse har fått professor i hygiene og smittevern Bjørg Marit Andersen til å sette opp en liste over hva du kan gjøre for unngå smitte på offentlige toalett:

1. God håndhygiene

Vask hendene grundig med såpe og vann etter toalettbesøket. Ta et papirhåndkle og tørk av deg på hendene og steng av kranen med papiret i hånden, slik at du ikke berører kranen.

- Er du uforsiktig med håndhygienen, risikerer du å spasere ut av toalettet med mikrober à la Noroviruset. Det skal bare 1-10 viruspartikler til for å bli smittet, sier Andersen til klikk.no.

2. Toalettsetet er en bakteriebombe

Er toalettsetet vått, velg en annen do.

Dekk setet med rent toalettpapir selv om det er tørt, og sett deg på papiret. Pass på ikke å komme borti setet med hendene.

- Sørg også for at toalettpapiret du tørker deg med, er rent. Noen søler fælt på do og forurenser selve papiret, advarer smittevernlegen.

3. Ikke bruk tørkevifte

Papirhåndklær er best til å tørke hendene etter et dobesøk.

- Vifte kan spre bakterier, det er aller best å bruke papirhåndklær. Heller ikke håndkleautomater der du trekker ned håndlet, er å anbefale. Siden du må bruke hendene og ikke kan bruke håndklet til å skru av krana, kan du få mikrober på hendene, sier Andersen.

4. Legg på lokket før du trekker ned

Når du trekker ned etter deg, vil det kunne sprute vann fra toalettskålen. Da kan smittefaren være stor.

- Sprutdråpene som stiger opp og ut i rommet kan gi stor smittefare, og kan for eksempel spre Norovirus, sier smittevernlegen..

Gjelder også privat

Smittevernlegen, som jobber ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, sier at man med fordel kan følge de samme reglene når man er på besøk i private hjem.

- Det bør være barnelærdom å legge papir på toalettsetet før man setter seg, sier Bjørg Marit Andersen.

Leser avisa på do

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for SCA Hygiene Products, kommer det fram at det er de mest velstående i samfunnet som er reddest for å pådra seg bakterier på do. Det er denne gruppen som er mest nøye med å legge papir på ringen.

Samtidig viser undersøkelsen av det er de rikeste som oftest leser avisa mens de sitter på ramma.

Les også:

Dette gjør vi på do

Vil ikke sjekkes opp på do

Smittervernlege Bjørg Marit Andersen mener man ikke bør benytte dobesøket til andre formål enn å gjøre sitt fornødne.

- Hvis man har det så travelt at man må lese nyhetene, skrive sms eller ringe med telefonen inne på do, slik mange gjør, tar man med seg en bakteriebombe ut igjen, sier Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning