REISE:

10 skjulte perler på Gran Canaria

Ny bok lister opp 111 steder på nordmenns feriefavoritt som er verdt å få med seg. Her er et utvalg.

AVSLØRER ØYAS SKATTER: Lokalkjente Rolando Suárez har skrevet bok der han røper 111 perler på nordmenns feriefavoritt Gran Canaria
AVSLØRER ØYAS SKATTER: Lokalkjente Rolando Suárez har skrevet bok der han røper 111 perler på nordmenns feriefavoritt Gran Canaria Foto: Wikimedia Commons / Getty Images
Publisert Oppdatert

Nordmenn elsker Kanariøyene og Gran Canaria er feriefavoritt nummer én.

For mange betyr juleferien ferietur til varmere strøk.

Det forventes at rundt 35 000 nordmenn drar på pakketur til varmere strøk i jula, basert på tall fra tidligere år, melder Virke Reise i en pressemelding.

– Blant de som ønsker å feire jul i sol og varme er Kanariøyene og Gran Canaria nordmenns klare julefavoritt, men også Thailand får sin del av juleferiegjestene, sier McSeveny-Åril i Virke Reise.

På søketoppen i julen

Terje Berge i Finn Reise opplyser til klikk.no at Gran Canaria troner klart øverst på søketoppen innenfor pakkereiser og fly akkurat nå. Puerto Rico er favoritten foran Playa del Ingles og Playa de las Americas (Tenerife).

Forfatteren Rolando Suárez
Forfatteren Rolando Suárez Foto: Frydenlund

Han melder om at julen ser tilnærmet fullbooket ut, men at det er muligheter om man er desperat etter en impuls-tur over nyttår.

– Om man er fleksibel på dato så finnes det kun fly tur retur for under 500,- pr person, men da snakker vi etter nyttår, sier han.

Rolando Suárez

Forfatter Rolando Suárez er født og oppvokst på Gran Canaria og kan ikke forestille seg å bo noe annet sted.

I boka «111 steder på Gran Canaria som du skal se» åpner han opp sin personlige skattekiste for turister og lesere.

Alternativer til strand og basseng?

Sol, varme og badeliv er nok hovedmotivasjonen til de aller fleste, men det finnes alternativer til late dager med «all inclusive» ved bassengkanten eller på overbefolkede bystrender.

I den ferske reiseguiden «111 steder på Gran Canaria som du skal se» går lokalkjente Rolando Suárez gjennom mange på de kjente og ukjente perler man kan oppleve mens man er på øya. Boka er foreløpig kun gitt ut på dansk av Frydenlund forlag.

Basert på boka har vi samlet et utvalg med 10 skjulte perler som er omtalt i boka, med Suárez' beskrivelse.

Stedene er ikke rangert, men listet opp i vilkårlig rekkefølge i boka.

Hovedforutsetningen er at stedene ikke skal være de typiske turistmagnetene, men snarere skjulte perler som kan overraske selv de fastboende.

Forfatteren lister også opp flere «bortgjemte» strender på øya som kan være verdt å få med seg.

Les også: Tore (58) og Ilse (56) velger bort norsk jul og drar til Gran Canaria

1. Paradishagen

Gran Canarias botaniske hage ble grunnlagt på 50-tallet og målet var å samle hele det botaniske mangfoldet på Makaronesia, det vil si Kanariøyene, Azorene, Kapp Verde og Madeira.

GRØNT PARADIS: Den botaniske hagen på Gran Canaria kan være verdt et besøk.
GRØNT PARADIS: Den botaniske hagen på Gran Canaria kan være verdt et besøk. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

På Kanariøyene finnes det 6000 plantearter, men kun 90 av dem finnes på Gran Canaria. Brorparten av disse er å finne i den store botaniske hagen, så dersom man ønsker å se litt annen type vegetasjon enn lavastein og sand, er det absolutt verdt å legge turen hit.

Lokalt navn: Jardín Botánico Canario Vieira y Clavinjo
Nettside | Veibeskrivelse

2. Øyas beste brød – og vodka

BOLLER OG ... SPRIT: Bakeriet Panadería Artesanal Amaro i Ingenio er viden kjent for sine bakverk. Byen er også kjent for sin vodka.
BOLLER OG ... SPRIT: Bakeriet Panadería Artesanal Amaro i Ingenio er viden kjent for sine bakverk. Byen er også kjent for sin vodka. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Etter noen dager på Kanariøyene begynner man gjerne å bli lei av det lyse brødet fra Supermercadoen, og ønsker å prøve noe nytt. Bokens forfatter tipser om Panadería Artesanal Amaro, et prisbelønt bakeri i byen Ingenio, øst på øya. Bakerne her bruker ren håndkraft og en spesiell elteteknikk når de forbereder deigen til de berømte bollene pan de puño, som er basert på familieoppskrifter.

Steinovnen de bruker er mer enn 250 år gammel, og hver dag bakes det over 1000 gylne boller i den. Bollene blir solgt rett fra ovnen. Byen Ingenio er for øvrig også kjent for å fremstille verdens reneste vodka, som også kan være verdt å teste.

Lokalt navn: Panadería Artesanal Amaro
Facebook-side | Veibeskrivelse

Les også: Spådde fremtiden i 1999 – slik traff han

3. Spøkelsesslottet

I glansdagene var det en av øyas prektigste bygninger, men det som ser ut som et eventyrslott fra utsiden, men innvendig er slottet fullstendig tomt.

Museumsslottet er 60 år gammelt og ble i sin tid åpnet for å huse arkeologiske funn fra området. Disse gjenstandene er i dag flyttet til mer moderne lokaler, og hittil har ingen maktet eller våget (?) å puste nytt liv i slottet.

MONUMENT PÅ EN SVUNNEN TID: Det ruvende museumsslottet står helt tomt, men det er mulig å snike seg inn i museumshagen og ta en titt.
MONUMENT PÅ EN SVUNNEN TID: Det ruvende museumsslottet står helt tomt, men det er mulig å snike seg inn i museumshagen og ta en titt. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Man må nøye seg med å nyte synet av det fra utsiden, selv om det er mulig å snike seg inn i museumshaven, tipser forfatteren.

Lokalt navn: Museo Castillo de La Fortaleza el Hao
Veibeskrivelse

4. Selfie i sanddynene

De mest spektakulære sanddynene på Gran Canaria finner man i Maspalomas, og sanddynene er fulle av smombier (smartphone-zombier), som forfatteren kaller dem.

Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Langt fra en skjult skatt, snarere et av de mest kjente stedene på øyen, men likevel er det et sted man ikke får nok av og er verdt å besøke flere ganger.

En ekstra grunn til at det kan være lurt å få det med seg, er at området skrumper år for år, og landskapet her kan være endret innen 100 år, mener forskere. Derfor må man besøke dem mens man kan, skriver Suárez.

Lokalt navn: Dunas de Maspalomas
Nettside | Veibeskrivelse

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

5. Kamelpleiehjemmet

Eldreomsorgen er et godt referansepunkt når man skal vurdere et velferdssamfunn, men hvem skal ta seg av en gammel og sliten kamel?

EN AV DE HELDIGE: De fleste dyrene blir avlivet når de blir gamle og skrøpelige, men noen utvalgte, som denne dromedaren, får nyte en verdig alderdom i regi av frivillige.
EN AV DE HELDIGE: De fleste dyrene blir avlivet når de blir gamle og skrøpelige, men noen utvalgte, som denne dromedaren, får nyte en verdig alderdom i regi av frivillige. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Kanariøyene har mange tamme kameler og dromedarer, som gjerne blir brukt i kamelsafari for turister. Når de blir gamle og skrøpelige blir de fleste avlivet, men noen få av dem får innpass i kamelpleiehjemmet som er en del av kulturprosjektet Los Museos Vivos, altså det levende museet, som er spredd ut over øya.

Den første dagen i måneden åpner de mange frivillige dørene for publikum, og på hverdager er ofte skoleklasser på besøk og får forsøke seg på en slags kanarisk utgave av Farmen. De får bake tradisjonelle brød i steinovn, melke geiter, brodere duker, rense ananas og så videre. Dersom man tilfeldigvis går forbi når en skoleklasse eller annen gruppe er på besøk, er det mulig å bli med, skriver lokaltkjente Suárez.

Lokalt navn: Museo Vivo de la Gañania
Nettside | Veibeskrivelse

6. Det forfalne badehotellet

GJENGRODD: Badehotelelt er for lengst stengt, og mer og mer gjengrodd, men det er et fascinerende skue der det ligger omgitt av det trolske landskapet i naturreservatet Barranco de Azuaje.
GJENGRODD: Badehotelelt er for lengst stengt, og mer og mer gjengrodd, men det er et fascinerende skue der det ligger omgitt av det trolske landskapet i naturreservatet Barranco de Azuaje. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Hotel Balneario de Azuaje er en historisk bygning som i glansdagene var en yndet destinasjon for turister i hele Europa. Badehotellet kunne friste med kurbad i et mineralrikt kildevann som visstnok skulle ha helbredende effekt. Den dag i dag går det en vandrehistorier om en liten gutt med utslett over hele kroppen, som ble totalt helbredet etter et bad i bassenget.

Badehotellene hadde sin storhetstid rundt 1900, men kurbadet i Firgas ble stengt da borgerkrigen raste i 1938. Etterfølgerne holdt dansefester her frem til tidlig på 50-tallet med da var det slutt: Ironisk nok var det en oversvømmelse som skulle bli hotellets endelikt.

Nå er det bare ruiner igjen, og offisielt er adgang forbudt, men det blir arrangert halvoffisielle paintball-kamper der inne. Hele stedet er blitt til en jungellignende labyrint, som man kan gå seg vill i. Det et fascinerende sted som kan være verdt et besøk, mener forfatteren.

Lokalt navn: Hotel Balneario de Azuaje

Nettside | Veibeskrivelse

Les også: Verdens verste flyulykke skjedde på Tenerife

7. Drømmestrendene

Okei, nok planter, boller og kameler. Det er på tide å ta for seg det alle er mest opptatte av på Granka: Bading, bading, og atter bading.

Lokalkjente Suárez mener de to strendene på den lille halvøya Tufia midt på østkysten, skiller seg ut som unike sammenlignet med de andre strendene på øya:

Playa de Tufia og Playa de Aguadulce.

SKJULT PERLE: Playa de Aguadulce er en liten, avsidesliggende strand inne i en bukt. mens du bader og soler deg har du blant annet god utsikt til flytrafikken, men sjekk gjerne vindretning og vindstyrke før du legger turen dit.
SKJULT PERLE: Playa de Aguadulce er en liten, avsidesliggende strand inne i en bukt. mens du bader og soler deg har du blant annet god utsikt til flytrafikken, men sjekk gjerne vindretning og vindstyrke før du legger turen dit. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

– Hvis man ikke har vært der, kan man ikke forestille seg det. Det er et sted fullt av magi. Havet er krystallklart og innbyr til dykking og snorkling, og stranden ligger beskyttet for den verste vinden mellom svaberg, er den entusiastiske beskrivelsen Playa de Fufia får av forfatteren.

Playa de Aguadulce ligger på nordsiden og er mer utsatt for vind, og er derfor ikke så folksom. Det er en liten avsidesliggende bukt med en fin sandstrand. Strendene ligger nærmest rygg mot rygg, så om du går lei av den ene, eller vindretningen snur, er det bare å gå en tur over til den andre siden.

Lokale navn: Playa de Tufia og Playa de Aguadulce
Veibeskrivelse

8. Den hemmelige stranden

BORTGJEMT: Det krever litt innsats for å komme seg til Güi Güi-stranden, men vandringen er verdt det, mener den lokaltkjente forfattere.
BORTGJEMT: Det krever litt innsats for å komme seg til Güi Güi-stranden, men vandringen er verdt det, mener den lokaltkjente forfattere. Foto: Wikimedia Commons

Naturreservatet Guguy, som snart vil få status som nasjonalpark, skjuler en rik og vakker natur.

Noen av de største perlene i Guguy er de fire strendene: Playa Peñon Bermejo, som nesten ingen turister kjenner til; Playa Guguy Chica, som er den største; Playa Media, der reservatets berømte sanddyner ligger, og Playa Guguy Grande, der to av øyens landeveier ender.

Suárez ber folk ta på seg gode vandresko, og ta med rikelig med drikke, ettersom det er fem kilometer å gå til Playa de Güigüí, eller Güi Güi-stranden som den ofte omtales som på norsk.

– Når du først merker strandens sorte sand mellom tærne, er det verdt hele turen, skriver han.

Du trenger imidlertid ikke pakke med deg badetøy, ettersom stranden er populær blant nudister.

Lokalt navn: Playa de Güigüí
Veibeskrivelse

9. De oversette strendene

SÆREGEN: Playa Montaña Arena kjennetegnes av den enorme sanddynen i bakkant. Den er også populær blant nudister.
SÆREGEN: Playa Montaña Arena kjennetegnes av den enorme sanddynen i bakkant. Den er også populær blant nudister. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Hvis du føler det er for langt å gå til Playa Guguy, anbefaler forfatteren den lillesøstre, nemlig Playa Tiritaña og Playa Montaña Arena, som ligger på sørkysten nær de store charter-byene. Hit tar det kun et kvarters tid å gå, men ta på deg godt fottøy.

Strendene er ifølge Suárez noe av det nærmeste man kommer «uberørte» i internett-alderen. Her er det ingen barer eller butikker i nærheten, og det er langt mindre folksomt enn på de klassiske turiststrendene.

STEINSTRAND: Playa Tiritaña er preget av stein. Det kan være utfordrende å bade når det er høyvann, påpeker forfatteren.
STEINSTRAND: Playa Tiritaña er preget av stein. Det kan være utfordrende å bade når det er høyvann, påpeker forfatteren. Foto: Rolando Suárez / Frydenlund

Playa Montaña Arena ble tidligere brukt av fastboende, men i det siste har flere turister "oppdaget den", og oppsøker den gjerne for å sove under stjernehimmelen, eller campe i telt.

Playa Tiritaña ligger i en enorm bukt, og har krystallklart vann og stein og klipper overalt. Skal man bade, er det enklest å gjøre det når det er lavvann, råder forfatteren.

På begge strendene må du være forberedt på å ha selskap av nudister.

Lokale navn: Playa Tiritaña (Mogán) og Playa Montaña Arena (Maspalomas)
Veibeskrivelser

Les også: Her kan du bade naken i Norge

10. Romantiske dammer

Dersom du er på jakt etter en enda mer eksotisk badeopplevelse enn avsidesliggende nudiststrender, kan naturreservatet Tamadaba være stedet for deg.

Vannområdene i reservatet byr på et unikt og idyllisk fargespill avhengig av solas og skyenes posisjon på himmelen. Dette er et av få steder på tørre Gran Canaria der vannet renner gjennom hele året.

FARGESPILL: Det idylliske området rundt Charo Azul er et sted man virkelig kan falle til ro, beskriver Rolando Suárez.
FARGESPILL: Det idylliske området rundt Charo Azul er et sted man virkelig kan falle til ro, beskriver Rolando Suárez. Foto: Getty Images

Området er perfekt for oppdagelsesferd. Terrenget er ikke veldig strabasiøst, men man må være litt forsiktig. Om vannstanden er høy nok, innbyr flere av dammene og kulpene til bading.

– I den største dammen, Charo Azul, oppstår det et halvt geologisk og halvt metafysisk fenomen når millioner av vanndråper i fritt fall spiller sammen med steinformasjonene og danner bilder som kan ligne underlige ansikter, beskriver forfatteren.

Lokalt navn: Charo Azul eller Los Charos Colorados
Veibeskrivelse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning