– Start i det små

– Jeg skal motivere deg og vise deg smarte grep som gjør at trening blir en vane i ditt liv, sier treningsekspert Jill Jahrmann.

Publisert Oppdatert

- Jeg er opptatt av godt dokumentert informasjon, og slik vet jeg hva som fungerer. Trening er spesielt viktig når du skal holde vekten nede, sier Jill.

Forskning viser at det er de som både spiser sunt og trener som klarer å holde vekten nede, det holder ikke å bare fokusere på det ene eller det andre.

- Derfor skal jeg motivere deg og vise deg smarte grep som gjør at trening blir en vane i ditt liv. Jeg skal også lage forslag til treningsopplegg tilpasset ulike nivåer. Alle skal kunne finne et opplegg som passer for dem.

Jill har laget ulike treningsprogram tilpasset forskjellige nivåer. Det er både kondisjonsprogram og styrkeøvelser, i tillegg til mange gode tips og råd.

- Sett realistiske mål

Jill Jahrmann (44)

  • Er leder for avdeling for livsstil og forebyggende helse ved Synergi helse, hvor hun i stor grad jobber med overvektsproblematikk og fokuserer på kosthold og trening.
  • Medlem av Nasjonalt råd for fysisk aktivitet.
  • Instruktør i treningskjeden SATS. Var med å starte SATS i Norge. Utdannet fysioterapeut.
  • Ettertraktet foredragsholder. Underviser på Norges idrettshøgskole.
  • Har skrevet flere bøker som handler om slanking, trening, yoga og kosthold.
  • Samboer, mamma til tre barn.

- Hva mener du er den største utfordringen når det gjelder å gå ned i vekt?

- De aller fleste klarer å gå ned, men det er vanskelig å finne en gyllen middelvei som de klarer å holde ved like. Ofte handler det om at folk har for høye mål, eller at de velger feil aktivitet. Å få til en varig vektredusering krever at vi endrer noen av våre innarbeidede vaner, og det er ikke lett.

- Hva er dine beste tips til de som skal i gang med en vektreduksjon?

- Det er viktig å starte i det små. Er du ikke allerede i god treningsform, holder det å gå en halvtime. Det viktigste er at du gjør det regelmessig over tid. Etter hvert vil du merke at du orker å gå lengre og lengre, og kanskje løpe litt. Tenk også over hvor lett det er å tillegge seg usunne vaner, og hvor vanskelig det er å bli kvitt dem. Det er jo SÅ lett å ta den lille sjokoladeplaten hver kveld, men til gjengjeld er det SÅ vanskelig å slutte med det igjen. Det er spesielt lett å tillegge seg slike vaner i perioder der vi er stresset eller opplever ustabilitet i livet. Hvis du er dette bevisst, blir det lettere å holde seg unna.

Må planlegges

- Hvordan holder du deg slank og sunn?

Mosjon

Trening er slankende fordi du ved å trene bruker energi. En annen viktig ting er at din hvileforbrenning er høyere dess flere muskler du har. Etter at du har slanket deg, vil din forbrenning være lavere enn tidligere. Samtidig vil forbrenningen din gå opp dess bedre form du er i. Trening er din forsikring mot å gå opp i vekt igjen!

- Jeg har aldri vært noen superlettvekter, og spesielt etter at jeg fylte 40 år merker jeg at jeg må passe litt på hva jeg spiser selv om jeg er aktiv. Jeg la på meg en del under hver graviditet, og spesielt tok det meg lang tid å komme tilbake til startetter den tredje. Samtidig ser jeg at tiden ikke alltid strekker til, og at det virkelig må planlegges og prioriteres for å få plass til trening i hverdagen.

Jill er glad hun har en mann som pisker henne ut på trening.

- Jeg har alltid trent en del og det er jeg glad for. Jeg VET etter årevis med erfaring at livet er lysere og jeg er mye gladere bare jeg kommer meg ut på en stor eller liten treningstur. Det slår aldri feil.

Møt ernæringsfysiolog Randi Norheim

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning