Ned 12 kilo på 4 måneder

– Nå har jeg tro på fremtiden igjen

Livet har ikke vært lett for Iris-Anette (46). En kostomlegging ble vendepunktet.

EKSTREM FORVANDLING: - Mestringsfølelsen jeg fikk av å klare å legge om kostholdet, gjorde at hele livet mitt har endret seg, sier Iris-Anette Nilsen. Bildet til venstre er tatt før hun meldte seg inn i Vektkonsulentene. Bildet til høyre ble tatt tre måneder senere. 12 kilo og 20 centimeter rundt livet er borte, i tillegg har hun fått fin hud, mer energi og bedre fordøyelse.
EKSTREM FORVANDLING: - Mestringsfølelsen jeg fikk av å klare å legge om kostholdet, gjorde at hele livet mitt har endret seg, sier Iris-Anette Nilsen. Bildet til venstre er tatt før hun meldte seg inn i Vektkonsulentene. Bildet til høyre ble tatt tre måneder senere. 12 kilo og 20 centimeter rundt livet er borte, i tillegg har hun fått fin hud, mer energi og bedre fordøyelse. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Det er en spent 46-åring som har tatt turen fra Askøy utenfor Bergen til Nydalen i Oslo denne sommerdagen. Iris-Anette Nilsen har nemlig vunnet en Bli ny-dag i regi av Vektkonsulentene og Norsk Ukeblad. E-posten hun sendte oss i januar, gjorde inntrykk. Her skriver Iris-Anette:

«Jeg har slitt med vekten hele livet mitt. Fikk bulimi da jeg var 21 år, og først for et halvt år siden sluttet jeg å kaste opp maten. Men jeg overspiser fortsatt og trenger hjelp til å få et skikkelig opplegg på hva jeg kan spise, antall måltider osv., så jeg kan gå ned i vekt. Overvekten går utover selvtilliten, gir meg problemer med korsryggen, og da jeg har KOLS, har det veldig mye å si på pusten. Så det hadde vært en stor helsegevinst for meg. Har vært og er fremdeles langt utover gjennomsnittlig trøtt. Håper dere kan hjelpe meg. Jeg har prøvd det meste, men sliter fremdeles med vekten.»

Hun har alltid slitt med dårlig selvtillit etter vanskelige episoder i barndommen og ungdommen. Bulimien startet etter at hun testet Nutrilett og raste ned i vekt.

- Jeg ble syltynn, men syntes fortsatt jeg var tjukk. En dag spiste jeg en pizza, ble så mett at jeg kastet opp. Da var det gjort, forteller Iris-Anette.

Hele hennes voksne liv har vært preget av depresjon og psykiske problemer. Hun fungerte i jobb, men da hun fikk ansvar for å handle inn og lage til lunsj på jobben, skled det virkelig ut og hun mistet kontrollen totalt.

- Jeg måtte ha to ekstrajobber med rengjøring for å betale for all maten og snopet jeg fråtset i meg og kastet opp igjen i løpet av dagen, både på jobb og hjemme. Jeg hadde utallige anfall hver dag.

Tung tid

Høsten 1996 ble hun sykmeldt og gikk etter hvert over på attføring. Hun startet på en markedsføringsutdannelse, men fikk aldri fullført da sykdommene dominerte. Fire år senere skjedde tragedien som endret alt, og som gjorde at livet hennes gikk rett i utforbakke.

- Kjæresten min døde, bare 31 år gammel. Min store kjærlighet, som betydde alt for meg.

Dette er vanskelig å snakke om, selv 14 år etter. Hendelsen gjorde at hun mistet gleden ved å male, som hun alltid hadde hatt. Nok en tøff periode i livet ventet. Nå begynte også vekten å øke, på et tidspunkt viste den over 100 kilo.

- I gjennomsnitt lå jeg nok på 85-90 kilo. Prøvde flere ganger å gå ned i vekt. Ville spise minst mulig, men da ble det tvangsspising om kveldene. Prøvde pulver, piller, alle mulige dietter. Etterpå har jeg alltid gått opp i vekt igjen.

Det skulle bli enda verre for Iris-Anette før hun kunne bli bedre. I 2008 døde moren av kreft, og i 2012 mistet hun også faren sin.

- Alle dødsfallene var tunge å takle, spesielt pappa hadde jeg et veldig nært forhold til. Han var tryggheten min, den som alltid stilte opp.

ROCKA: - Dette tøffe antrekket er veldig meg, sier Iris-Anette, som fikk prøve seg som fotomodell i studio for en dag. Kjole fra In Front, kr 780,- Skinnjakke fra Milestone, kr 3000,- Armbånd fra Dyreberg/Kern, kr 1199,- Sandaler og veske fra Stylesnob kr 1199 og 799,- (Styling, hår og sminke: Silje Anett Haugen)
ROCKA: - Dette tøffe antrekket er veldig meg, sier Iris-Anette, som fikk prøve seg som fotomodell i studio for en dag. Kjole fra In Front, kr 780,- Skinnjakke fra Milestone, kr 3000,- Armbånd fra Dyreberg/Kern, kr 1199,- Sandaler og veske fra Stylesnob kr 1199 og 799,- (Styling, hår og sminke: Silje Anett Haugen) Foto: Petter Berg/HM Foto

Desperat

NYTT LIV: Iris-Anette begynte å male igjen, og har holdt utstilling. - Jeg er faktisk veldig stolt av denne tigeren jeg har malt, og det er sjelden jeg har klart å være stolt over noe jeg har gjort.
NYTT LIV: Iris-Anette begynte å male igjen, og har holdt utstilling. - Jeg er faktisk veldig stolt av denne tigeren jeg har malt, og det er sjelden jeg har klart å være stolt over noe jeg har gjort. Foto: Privat

Ikke før i november 2012 fikk Iris-Anette hjelp for bulimien, da hun via stiftelsen Betanien startet med dialektisk adferdsterapi.

- Terapien handler blant annet om det å endre tankegang, og å kjenne igjen, godta og lære å leve med følelsesspekteret sitt. Ofte vil vi ikke kjenne på vonde følelser, og bruker for eksempel mat for å døyve dem, forteller hun.

To veldig tøffe år fulgte, før Iris-Anette klarte å snu situasjonen sin. Hun begynte i Åpen malergruppe, en terapiform i regi av psykisk helse i Askøy kommune. Malingen og Betanien var med på å gi en positiv endring. Men fortsatt hadde hun ikke kontroll over spisingen.

- Jeg var desperat, og vurderte slankeoperasjon.

Ble kvitt søtsuget

Det store gjennombruddet kom da Iris-Anette tilfeldigvis kom over Vektkonsulentene.no og bestemte seg for å gi det en sjanse. Hun meldte seg inn i februar i år. Da viste vekten 90,4 kilo. Magemål 122 cm.

- Jeg ble plutselig interessert i maten, fant ut hva den inneholdt. Fulgte kostprogrammet slavisk i starten. Ble bevisst på hva jeg kunne spise og ikke spise, lærte mye om mat. Begynte å spise mange typer grønnsaker jeg ikke spiste før.

Den skjematiske registreringen gjorde det enklere å følge med og sette spisingen i system. Den første måneden gikk hun ned 7 kilo. Så stoppet vekten litt opp, men magemålet ble mindre. Etter fire måneder var over 12 kilo forsvunnet, og magemålet redusert med hele 20 centimeter!

- Jeg ville kose meg i helgene, men nå kjøpte jeg bær og laget hjemmelaget iskrem til. Vektkonsulentenes desserter gjorde at jeg ikke sprakk. Jeg fikk bukt med søtsuget, klarte å stå imot ved sosiale anledninger, avslutninger og liknende. Det ville jeg aldri klart før.

Så hvorfor klarte hun det nå? Selv tror Iris-Anette det var fordi hun ble så bevisst på alt hun spiste. At resultatene kom så raskt, hjalp også på motivasjonen. Og at det ikke er fokus på kalorier gjorde det lettere å lykkes.

FØR: Hun hadde prøvd alt, uten å lykkes i kampen mot kiloene.
FØR: Hun hadde prøvd alt, uten å lykkes i kampen mot kiloene. Foto: Privat

- Jeg teller ikke kaloriene nå, det har vært veldig deilig for meg.

- Går aldri tilbake

I tillegg til færre kilo å bære på, kom flere endringer veldig raskt.

- Energinivået skjøt i været. Nå våkner jeg av meg selv klokken seks om morgenen. Jeg har lyst til å trene, til å gå turer i fjellet og i naturen; det har jeg aldri hatt før. Og plutselig orker jeg å ta tak i ting, for eksempel rydding.

Både maten og aktiviteten hjelper på humøret. Hun har fortsatt grunner til å være trist, men er ikke lenger deprimert.

FESTFIN: Iris-Anette er elegant i kjole fra Ilse Jacobsen, kr 1300,- Smykker fra Dyreberg/Kern, 599,- (Styling, hår og sminke: Silje Anett Haugen)
FESTFIN: Iris-Anette er elegant i kjole fra Ilse Jacobsen, kr 1300,- Smykker fra Dyreberg/Kern, 599,- (Styling, hår og sminke: Silje Anett Haugen) Foto: Petter Berg/HM FOTO

- Så mange ganger jeg har prøvd, og endelig løsnet det. Helt fantastisk! Jeg har aldri vært så sta på noe før. I starten fulgte jeg oppskriftene, nå vet jeg hva og hvor mye jeg skal ha av alt. Jeg kommer til å fortsette med dette til jeg har nådd målet mitt, som er størrelse 38. Men jeg kommer aldri til å gå tilbake til maten jeg spiste før, eller måten jeg spiste på før.

Iris-Anette lager all mat fra bunnen av og spiser til normale tider. Baker brød og knekkebrød, lager matpakker som hun har med på tur.

Få oppskriften på Iris-Anettes knekkebrød.

- Nå er det jeg som har kontrollen over spisingen, og over kroppen.

Nytt syn på livet

Huden gikk også gjennom en stor forandring.

- Da jeg la om kosten, fikk jeg først kviser i hele ansiktet. Så ble det helt borte. Det var som en renselse. Jeg, som alltid har hatt problemhud, har nå myk hud over hele kroppen. Oppblåsthet i magen er også helt borte, sier Iris-Anette.

Hun får mange positive tilbakemeldinger, både på vekten og huden.

JENTETUR: Iris-Anette fikk med seg Linda Åsebø (52) til Oslo. - Iris er så snill og ærlig, alltid i godt humør. Hun gir inntrykk av å være en sterk person, som løser utfordringer, sier Linda om venninnen hun ble kjent med på malerkurset.
JENTETUR: Iris-Anette fikk med seg Linda Åsebø (52) til Oslo. - Iris er så snill og ærlig, alltid i godt humør. Hun gir inntrykk av å være en sterk person, som løser utfordringer, sier Linda om venninnen hun ble kjent med på malerkurset. Foto: Petter Berg/HM Foto

- En har til og med sagt at øynene mine har fått en ny gnist. Det er nok en livsglede som vises.

Kostomleggingen fikk ringvirkninger for andre deler av livet hennes.

- Mestringsfølelsen jeg fikk av å klare å gjennomføre denne kostomleggingen, ble det store vendepunktet. Og å se hvilke konsekvenser det fikk. Hele livet mitt har endret seg. Før fryktet jeg fremtiden, nå ser jeg lyst på den.

Iris-Anette har fått viljestyrken tilbake, hun vet at hun kan klare det!

- Jeg skal fullføre utdannelsen, få meg en jobb. Bli frisk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning