Ned i vekt med mat for stabilt blodsukker
Ernæringsrådgiver Linn Stokstads har samlet et knippe blodsukkervennlige oppskrifter du kan spise gjennom dagen fra boka «Blodsukkermagi».

Ernæringsrådgiver Linn Stokstad har i mange år vært opptatt av hvordan blodsukkeret påvirker energi, vekt og velvære, aller først inspirert av ektemannens diabetes type 1.
Hun erfarte selv hvordan ustabilt blodsukker førte til søtsug, småspising, energidupper og at vekta sto bom stille – uansett om hun trente mye.
I boken Blodsukkermagi fra 2024 deler hun tips, oppskrifter og råd om planlegging og matprepping for å gjøre sunne valg enklere.
Les også: (+) Vekta sto bom stille, men så knekte Linn blodsukker-koden
Saftige rundstykker
Ca. 10 stk.
3 dl vann 1 boks svarte bønner (ca. 230 g uten væske)
2 ss kaldpresset olivenolje
4 ss yoghurt naturell (ev. 1 dl ekstra vann)
1 ss honning
6 dl fint speltmel
2 dl grovt speltmel
½–1 dl sesamfrø
2 ts tørrgjær
1 klype salt
2 gulrøtter, finrevet
Fremgangsmåte:
Ha vann, bønner, olje, yoghurt og honning i en bakebolle. Kjør til en jevn røre med stavmikser. Tilsett mel, sesamfrø, salt og tørrgjær. Rør godt sammen, gjerne i kjøkkenmaskin. Vend inn finrevet gulrot til slutt. Dekk bollen med et fuktet kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken i 10–12 timer.
Sett deigen med skje som klatter på et bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen på 230° i ca. 17 minutter.
Belgfrukter som bønner og linser er rike på protein, fiber og mineraler, og gjør baksten mer næringsrik og mettende. De bidrar også til et stabilt blodsukker og en glad tarmflora.
Bananpannekaker

Ca. 10 små pannekaker
1 moden banan
2 egg
4 ss speltmel (evt. glutenfritt mel)
1 ss mandelmel
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
2 ss naturell- eller vaniljeyoghurt
Fremgangsmåte:
Mos banan og egg med stavmikser til en jevn røre. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt sammen.
Varm en stekepanne til middels varme og ha i en liten klatt smør. Stek fire små pannekaker om gangen, til de er gyldne på begge sider.
Pannekakene er nydelige som de er – eller prøv med nøttesmør eller chiasyltetøy som topping. Flott måte å bruke overmodne bananer på.
Granola med smak av jul

1 stor krukke granola
200 g valnøtter
200 g havregryn
100 g gresskarkjerner
80 g mandler
70 g solsikkefrø
70 g sesamfrø
40 g kokosflak eller kokosmasse
130 g kokosolje
1 dl lunkent vann
4 ts kanel
4 ts kardemomme
2 ts havsalt
½ ts vaniljepulver
3 ss kokossukker
tørkede tranebær
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 140 grader. Grovhakk valnøtter og mandler. Bland sammen nøtter, gryn, frø, kokos, krydder og kokossukker i en stor bolle.
Smelt kokosoljen og bland med vann. Hell væsken over det tørre og rør godt sammen.
Fordel blandingen jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett. Stek i ca. 1 time. Rør gjerne i blandingen underveis. Pass på at den ikke blir brent – la den stå litt lenger om den ikke er helt tørr.
Avkjøl granolaen helt. Vend inn ønsket mengde tørkede tranebær. Oppbevar i tett glass eller boks. Server gjerne med yoghurt, melk eller som topping på grøt.
Ingefærshot

Til 1 flaske:
1 liter vann
ca. en tommelstorbit ingefær
saften fra 1 sitron
1 ss honning
en neve rødkål (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Riv ingefæren grovt. Ha vann og revet ingefær i en blender. Tilsett honning og kjør til blandingener jevn.Valgfritt: Tilsett rødkål (ikke blend). Sett blandingen i kjøleskapet i et par timer.Rødkålen gir en fin rosa farge. Fjern rødkålen. Press i sitronsaften og kjør blenderen et lite øyeblikk til.
Tips! Bruker du økologisk sitron, kan du ha med skallet for ekstra fiber. Hell over på flaske og oppbevar i kjøleskap. Ristes før bruk.
Halloumisalat med nektarin og vinaigrette

(2 porsjoner)
Salat:
4 never crispi- eller annen salat
2 nektariner
½ rødløk
½ avokado
½ agurk
1 ts smør
200 g halloumi
Vinaigrette:
½ dl kaldpresset olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts sennep
1 ss lønnesirup
en liten skvis sitron (valgfritt)
en klype salt
Fremgangsmåte:
Fordel salaten i to skåler. Skjær nektariner i båter, rødløk og agurk i skiver og avokado i terninger. Fordel alt over salaten. Varm en stekepanne med smør, og stek halloumi i skiver i noen minutter på hver side til osten er gyllen.
Rist sammen alle ingrediensene til vinaigretten i en liten krukke med lokk. Topp salaten med den lune halloumien og ringle over vinaigretten. Server straks.
Halloumi er en halvfast ost laget av en blanding av saue-, geite- og/eller kumelk. Den er mest kjent for sin unike evne til å ikke smelte ved høye temperaturer, noe som gjør den perfekt for grilling eller steking.
Mettende omelett

(2 porsjoner)
5 egg
5 ss vann
1 ss smør
2 kokte poteter
2 stilker vårløk
5 ts nduja (smørbar pølse)
en neve basilikum
3 ss revet parmesan eller pecorino
Fremgangsmåte:
Skjær poteter i små terninger. Varm smør i en stekepanne og stek potetene på middels varme til de er gylne.
Tilsett 1 ts nduja og hakket vårløk. Rør til ndujaen er blandet inn. Visp sammen egg og vann og hell blandingen forsiktig over i stekepannen. Topp med resten av ndujaen og hakket basilikum.
Skru ned varmen, legg på lokk og la omeletten stivne. Dryss over ost og legg på lokket i et par minutter til. En enkel salat med tomat passer perfekt til.
Blomkålwraps

3 mellomstore wraps
½ blomkålhode
½ dl revet parmesan
1 egg
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 180°. Del blomkålen i små biter. Kok den med litt vann i en kjele i 5–6 minutter. Hell av vannet, skyll blomkålen i kaldt vann og avkjøl. Klem ut så mye væske som mulig med et rent kjøkkenhåndkle eller i en finmasket sil. Ha blomkål, parmesan, egg, salt og pepper i en bolle. Kjør til en jevn røre med stavmikser.
Fordel tre «hauger» på et bakepapirkledd stekebrett. Form til tynne wraps med en slikkepott. Stek i ca. 14–15 minutter, til de er gyllenbrune. Snu dem og stek videre i 10 minutter. Avkjøl på rist.
Prøv med pesto, spinatblader, paprika, vårløk og spekeskinke – eller fyll etter smak.
Carbonara

4 porsjoner
300 g spagetti
150 g bacon
150 g parmesan
4 egg
2 ts salt
2 ts pepper
1 kopp pastavann
Fremgangsmåte:
Kok opp en stor kjele med godt saltet vann. Skjær bacon i strimler og stek det gyllent og sprøtt på middels varme. Trekk stekepannen til side. Visp sammen egg, finrevet parmesan og pepper. Kok spagettien etter anvisning på pakken. Ta vare på en kopp av pastavannet før du heller av vannet.
Varm baconet lett opp igjen i pannen og trekk til side. Ha den kokte spagettien over i stekepannen. Tilsett eggeblandingen og rør raskt inn litt og litt pastavann. Rør til du har en glatt og kremet saus. Unngå at sausen blir kornete – den skal være silkemyk. Anrett på tallerkener og topp med ekstra revet parmesan og litt mer pepper.
Tips: Bruk spagetti av god kvalitet – gjerne en tykk type med ru overflate. Lang koketid er ofte et tegn på god kvalitet. Pastavannet tilfører både smak og stivelse som gjør sausen mer fyldig og kremet.
Gnocchilasagne med kjøttsaus og blomkål-ostesaus
6 porsjoner

400 g kjøttdeig
2 ts smør
1 løk
½ kinesisk hvitløk eller 3 hvitløkfedd
1 stangselleri
1 rød paprika
1 gulrot
1 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater
400 g passata
2 dl kraft
salt og pepper
Ostesaus:
1 ss smør
2 ss speltmel eller rismel
4 dl melk
100 g revet parmesan eller pecorino
6 store blomkålbuketter
salt og pepper
500 g gnocchi
en neve revet ost
Fremgangsmåte:
Brun kjøttdeig i en varm stekepanne og sett til side. Hakk løk, hvitløk, stangselleri og paprika. Riv gulrot.Smelt smør i en gryte og fres løk og hvitløk noen minutter. Ha i tomatpuré, grønnsaker, hermetiske tomater, passata og kraft. Kok under lokk i 10 minutter. Kjør eventuelt til en glatt saus med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Kok blomkål i 5 minutter til den er mør.
Lag ostesaus: Smelt smør og visp inn mel. Spe med melk under omrøring til sausen tykner. Rør inn revet ost og smak til med salt og pepper. Mos kokt blomkål og bland inn i ostesausen.
Forvarm ovnen til 200°. Bland kjøttdeig og gnocchi i tomatsausen og ha i en ildfast form. Topp med ostesaus og revet ost. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter til osten er gyllen.
Kjøttdeig kan erstattes med linser eller plantebasert kjøtterstatning.
Salat med ovnsbakt gresskar

(2 porsjoner)
½ hokkaido-gresskar
1 ss raps- eller olivenolje
en klype salt
65 g babyleaf mix eller annen salat
100 g fetaost
1 granateple, kjerner
syltet rødløk
pestodressing
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 200°. Del gresskar i to og skrap ut frøene. Skjær i skiver og fordel på et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over olje og dryss på salt. Bak i ovnen i ca. 20 minutter, til skivene er møre og har litt sprø skorpe. Fordel salat og fetaost i to skåler.
Skrell granateplet: Del det i fire på en fjøl, legg i en bolle med vann og løsne kjernene under vann. Da flyter skall og hvitt fruktkjøtt opp, mens kjernene synker.
Del de bakte gresskarskivene i mindre biter og bland inn i salaten. Topp med syltet rødløk og pestodressing.
Bakt søtpotet med kikerter, feta og guacamole

4 porsjoner
4 mellomstore søtpoteter
1 ss olivenolje
salt og pepper
460 g kikerter
1 ts smør
2 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
1 ts salt
1 ts hvitløkspulver
300 g små tomater
200 g fetaost
syltet rødløk
1 porsjon guacamole
neve koriander
Fremgangsmåte:
Stek søtpotetene på 200° i ca. 60 minutter. Vask dem først, prikk med en gaffel, og pensle med olje, salt og pepper. Legg i en ildfast form og stek midt i ovnen til de er møre. Skyll kikerter.
Varm en stekepanne med smør på middels høy varme og stek kikerter i 3–4 minutter med krydderet. Vil du ha dem ekstra sprø utenpå og myke inni, kan du steke i to omganger. Del tomater i fire og smuldre fetaost.
Snitt de bakte søtpotetene og legg på tallerkener. Skrap ut litt av innmaten og legg ved siden av. Topp med kikerter, fetaost, tomater, guacamole, syltet rødløk og koriander.
Lag tacokrydder selv ved å blande spisskummen, paprikapulver, salt og hvitløkspulver – enkelt og uten tilsetninger.
Guacamole:
Med noen hvite bønner blir guacamolen straks mer fiber- og proteinrik.
1 skål
2 avokadoer
2 hvitløksfedd
115 g (½ boks) hvite bønner
1 ts salt
1 ts spisskummen
½ ts pepper
saft fra ½ lime
frisk koriander
Fremgangsmåte:
Ha alt i en skål eller stavmikserbeholder, og kjør til en jevn dipp med stavmikseren. Behold litt struktur om du ønsker.
Kjøttboller og mos

Kjøttboller:
(4 porsjoner)
400 g kjøttdeig
1 egg
1 rød paprika
½ rødløk
2 ts paprikapulver
1 ts hvitløkspulver
1 ts salt
en neve basilikum
2 ss potetmel
Mos:
10–12 poteter
½ blomkål
50 g smør
0,5 dl melk eller fløte
salt og pepper
Tilbehør:
1 brokkoli
1 ss rapsolje
Saus:
1 ts smør
1 hvitløksfedd, hakket
½ løk, hakket
2 ss tomatpuré
200 g passata
1 dl fløte
en neve fersk rosmarin
½ ts chiliflak
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene til kjøttbollene i en foodprosessor. Kjør til en jevn deig.
Vil du skjule grønnsakene: Kjør paprika, løk og egg først, deretter kjøttet.Varm en stekepanne med litt smør. Bruk en spiseskje dyppet i vann og form små kjøttboller. Stek kjøttbollene i pannen. Rist litt på pannen underveis, så de blir jevnt stekt. Legg de ferdige kjøttbollene i en bolle.
Skrell og del potetene i terninger. Kok dem sammen med blomkål i ca. 15 minutter, til alt er mørt. Forvarm ovnen til 200°.
Del brokkolien i buketter og fordel på et bakepapirkledd stekebrett.Ringle over litt olje og et dryss salt. Bruk samme panne som du stekte kjøttbollene i. Smelt smør og fres løk og hvitløk på middels varme i noen minutter. Tilsett tomatpuré og la det surre i ett minutt. Ha i passata, fløte, rosmarin og chiliflak. Smak til med salt og pepper. La sausen småkoke i et par minutter. Ha kjøttbollene tilbake i sausen og varm opp.
Sett brokkolien i ovnen i 5 minutter. Sil vannet av potetene og blomkålen. Tilsett smør og mos med stapper eller stavmikser. Rør inn melk eller fløte og smak til med salt og pepper.Server kjøttbollene i saus med potet- og blomkålmos og ovnsbakt brokkoli.
Glutenfrie sitronmuffins

15 muffinser
100 g mykt smør
2 dl sukker (1 dl sukrin og 1 dl rørsukker)
3 egg
1½ dl havremel
1 dl mandelmel
1 dl fullkornsrismel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker eller vaniljepulver
1 dl yoghurt naturell
½ sitron, saft og skall
50 g hvit sjokolade eller litt melis (valgfritt)
Fremgangsmåte:
Stek på 180° over- og undervarme. Pisk smør og sukker til en luftig krem. Tilsett ett egg om gangen under pisking. Rør inn yoghurt, sitronsaft og sitronskall. Bland inn det tørre litt etter litt. Fordel røren i muffinsformer.
Stek midt i ovnen i ca. 25 minutter. Sjekk med en kakepinne om de er gjennomstekte.Avkjøl, og topp eventuelt med smeltet hvit sjokolade eller et dryss melis.
Ikke behov for glutenfritt? Bytt ut rismel og havremel med 1½ dl mandelmel og 2 dl speltmel.
Karamellbarer

10–12 barer
Bunn:
3,5 dl havremel (eller havregryn kjørt til mel)
1 dl mandelmel
4 ss kokos- eller lønnesirup
3 ss kokosolje
en klype salt
Karamell:
3,5 dl ferske dadler uten stein
3 ss kokosolje
2 ss mandel- eller peanøttsmør
4 ss kokos- eller lønnesirup
en klype salt
Topping:
1 plate mørk sjokolade (gjerne 70 % eller mer)
Fremgangsmåte:
Kjør havregryn til mel i en stavmikser eller foodprosessor. Tilsett mandelmel, sirup, kokosolje og salt. Kjør til en fast deig. Trykk deigen ut i en liten brødform kledd med bakepapir. Sett i fryseren mens du lager karamellen.
Ha dadler, kokosolje, nøttesmør, sirup og salt i foodprosessoren. Kjør til en jevn og seig karamell. Smør karamellen over bunnen. Sett tilbake i fryseren mens du smelter sjokoladen over vannbad.
Tips! Rør inn 1 ts kokosolje for mykere konsistens. Topp karamellaget med smeltet sjokolade. Sett kaldt til sjokoladen har stivnet. Del i barer og oppbevar kjølig.
Lollipop-inspirert is

1 boks
Bringebæris:
1 moden fryst banan
150 g frosne bringebær
2 ss yoghurt naturell 1 ts honning (kan sløyfes)
Mangois:
1 moden fryst banan
150 g frossen mango saft fra ½ appelsin eller 2 ss appelsinjuice
Framgangsmåte:
Start med å lage bringebærisen: Ha alt i en blender eller foodprosessor, og kjør til en jevn og fin is. Kjør i omganger, og skrap ned fra kantene underveis om det trengs. Ha bringebærisen i en liten boks. La den ligge på den ene halvsiden.
Lag mangoisen på samme måte som bringebærisen, og ha i boksen på den andre halvsiden. Bruk baksiden på en skje, og bland lett. Sett i fryseren i minimum 2 timer. Bruk en isskje, og lag kuler. Så frisk og god!