- Unge jenter spiser for lite

Nye trender innen mat gjør at stadig flere, og spesielt jenter, mangler kalsium.

Publisert

(SIDE2:) 1 av 5 kvinner får i seg mindre kalsium enn de trenger, viser nye tall fra den landsomfattende kostholdsundersøkelse Norkost 3. 

Norske ungdom spiser ofte for lite, og mange slanker seg. Da får de heller ikke i seg det daglige behovet av meieriprodukter som anbefales.

- Det er ofte de unge jentene som spiser lite som får i seg for lite. I tillegg til de eldre, sier professor Lene Frost Andersen til Side2.

Så mye bør du få i deg

Melk.no kampanjen «3omDAGEN» lanseres i dag, onsdag. Her konkretiseres hvor mye meieriprodukter som skal til for å dekke et daglig kalsiuminntak:

1 glass melk, 1 lite beger yoghurt og 2 skiver oster eksempel på hva som regnes som tre om dagen.

– Kalsium er viktig for å bygge et sterkt skjelett og et sterkt skjelett er viktig for å forebygge for eksempel osteoporose. Kalsium bidrar også til normal energiomsetning og til normal overføring av nervesignaler. I tillegg bidrar kalsium dessuten til at musklene fungerer som de skal, sier daglig leder i melk.no, Ida Berg Hauge i en pressemelding.

I den nye kostholdsundersøkelsen viser det seg at det er forskjeller mellom alder og kjønn når det gjelder inntak av kalsium, verst er det for kvinner.

Beinskjørhet

21 prosent av norske kvinner får i seg for lite kalsium med tanke på hva de trenger. Samtidig er det flere kvinner i alderen 18 til 29 år som får i seg under kritisk grense for kalsium enn gjennomsnittet.

Det mener Berg Hauge er bekymringsfullt, fordi det ofte er kvinner som rammes av benskjørhet.

Man regner med at mellom 96.000 og 225.000 norske kvinner har osteoporose i dag.

- Melk trengs ikke?

Helsedirektoratet anbefaler at meieriprodukter er en del av det daglige kostholdet. Men nordmenn drikker likevel stadig mindre melk. Barn drikker også mindre melk på skolen.

Ifølge Thor Erik Johansen i melk.no er det flere årsaker til nedgang i melkeforbruket.

- Urban livsstil og nye holdninger. I tillegg til påvirkning fra «rådgivere» som mener man ikke trenger melk. Folk er blitt mindre positive til melkens smak, sier han til Side2 og legger til at nedgangen også skyldes konkurranse fra juice, lettbrus og vann.

- Vi spiser også færre brødmåltider som gjør at vi drikker mindre melk. 

Side2 har tidligere blant annet skrevet om ernæringsterapeut Eireen Linge Schwaiger fra Fetsund som er en av de som mener både brødskiva og melken kan kuttes. 

– Det er mange andre matvarer som heller bør velges enn brødet. Mer grønnsaker, kjøtt og fisk. Å sende med barna sunne middagsrester i barnehagen er et godt alternativ. Skal man spise brød, spis hjemmelaget. Da vet man at brødet inneholder naturlige råvarer. Når det gjelder melk, finnes det mye forskning som peker på sammenhenger mellom fysiske og psykiske plager, mente Schwaiger.

Bakgrunn: - Kutt ut melk og brød

Ernæringsterapeut Beate Riiser Wengen blir imidlertid oppgitt over utspill om å kutte melk og brød.

- Ved å anbefale foreldre til å kutte ut melk og brød til barna sine, vil det skape større frustrasjon, ikke bare hos de med lav sosioøkonomisk status, men hos de fleste. Dette er jo virkelig noe vi ønsker å unngå, sier Wengen.

LES MER: - Barn må få et normalt forhold til egen kropp