Kjøpeguide: Fjellstøvler

Slik velger du fjellstøvler

Det er vanskelig å gi konkrete råd om kjøpe av fottøy, siden det avhenger av både foten og bruksområdet.

Ikke velg tyngre og kraftigere fottøy enn du trenger; tunge sko gjør deg fortere sliten.
Ikke velg tyngre og kraftigere fottøy enn du trenger; tunge sko gjør deg fortere sliten.
Publisert Oppdatert

Jo tøffere terreng du skal gå i, jo stivere bør sålen være. Driver du med toppturer og tinderangling, er det greit med en stiv såle som gir godt grep når det skal klatres og klyves. Også om du skal bruke stegjern på støvlene, vil en stiv såle være en fordel.

I flatere og mykere terreng er kraftige fjellstøvler ubehagelige å gå med. Da passer det bedre med en tynnere og mykere såle, som gjerne kan være avrundet mot hæl og tå.

Myke såler gir bedre grep på våt stein, men slites raskere. En grovmønstret såle gir best grep i sleipt terreng.

Ikke velg tyngre og kraftigere fottøy enn du trenger; tunge sko gjør deg fortere sliten. I høyfjellet kan en lavere og lettere modell fungere like godt, også for en jeger, spesielt om du kombinerer med gamasjer.

Det beste stedet å handle fjellsko er i en sportsbutikk med godt utvalg. Ta med egne sokker, og sett av god tid til å prøve. Ta gjerne på sekk med noe vekt i, og gå en tur i trappene.

Sponset innhold
Se bestselgere hos Fjellsport

Skoen skal ikke klemme på tærne, men den skal heller ikke glippe på hælen. Den bør føles god på og slutte rimelig tett rundt foten, uten at det føles trangt.

Finner du ikke riktig størrelse, kan det være at selve modellen ikke passer. Sko lages med ulik passform, og alle modeller passer ikke til alle føtter. Spesielt gjelder dette bredden.

Nordmenn har gjerne brede føtter, og mange kan få det trangt sideveis i sko lagd for søreuropeere.

Fjellstøvler: Kraftige fjellstøvler i en blanding av lær og cordura.
Fjellstøvler: Kraftige fjellstøvler i en blanding av lær og cordura.

Ikke dra rett på langtur i nye støvler. Start med korte turer. Sett gjerne på gnagsårplaster eller sportstape på steder du normalt får gnagsår.

Det tar noen turer å gå inn stive lærstøvler. Støvler med mykere konstruksjon trenger knapt inngåing, men det er greit å finne ut om de føles gode på foten – også etter noen kilometer.

Om du kjøper brukt

Det anbefales ikke å kjøpe brukte fjellstøvler som er inngått av tidligere eier. Eneste unntak må være for svært lite brukte støvler.

Sjekkliste

Høye jaktstøvler

Lærstøvler som går godt opp på leggen er et godt valg om du skal gå mye i myr og vått terreng. De letteste modellene har lite ankelstøtte og beskytter ikke foten i særlig grad. De kraftigste gir god beskyttelse og støtte, men er svært tunge, ikke minst om de blir våte. I høyfjellet er annet, lettere fottøy å foretrekke. De fleste jaktstøvler lages i lær. Noen har gummiert kant nederst for å holde vannet ute, mens andre har helt vanntette materialer i nedre del – f.eks. cellegummi. Det gir tettere konstruksjon, men lærstøvler slipper uansett ut lite fuktighet.

Marsjstøvler

Forsvarets marsj-støvel i lær er lette og behagelige, men sålen er ganske tynn, noe som kjennes i grovsteinet terreng. Skaftet er langt, men for mykt til å gi særlig ankelstøtte. Det gir heller ikke særlig beskyttelse av foten. Best når sekken ikke er særlig tung.

Plaststøvler

Fjellstøvler i plast er spesialfottøy for fjellturer, brevandring og isklatring. De gir svært god ankelstøtte og beskytter foten godt. Dessuten er de varme, og normalt svært vanntette. De krever minimalt av vedlikehold og har gjerne uttakbar innersko. Lite egnet til mer normale friluftsaktiviteter.

Joggesko

Kraftige terrengjoggesko har blitt et stadig mer reelt alternativ for villmarkingene. Lave, lette joggesko trenger ikke være vanntette, ettersom man uansett tråkker over i selv den minste vanndam. Da er det bedre med sko som slipper vann lett både inn og ut. Høyere varianter fungerer bedre med Gore-Tex e.l. De kraftigste modellene har brukbar beskyttelse av foten og tåa, og fungerer greit på turer i telt med ganske tung sekk. Høyaktuelt for fjellrypejakta.

Jörnkängan Vandrer (t.v.) er en lett marsjstøvel med høyt skaft og vanntett lest. Ufôret, så kjøp den stor nok til å ha to par sokker. Svært godt fottøy til skogs- og fjellturer når sekken ikke er for tung. Skoen er slitesterk, og importøren utfører reparasjoner om de trengs.
Pris: kr 3990,- Mer info: www.jjensen.no. Crispi Skogshorn Plus GTX (t.h.) er en moderne fjellstøvel med Gore-Tex, utført i en kombinasjon av lær og Cordura. Fint kompromiss mellom vekt, støtte og fleksibilitet. 
Pris: kr 1899,- Mer info: www.wenaasnordic.com
Jörnkängan Vandrer (t.v.) er en lett marsjstøvel med høyt skaft og vanntett lest. Ufôret, så kjøp den stor nok til å ha to par sokker. Svært godt fottøy til skogs- og fjellturer når sekken ikke er for tung. Skoen er slitesterk, og importøren utfører reparasjoner om de trengs. Pris: kr 3990,- Mer info: www.jjensen.no. Crispi Skogshorn Plus GTX (t.h.) er en moderne fjellstøvel med Gore-Tex, utført i en kombinasjon av lær og Cordura. Fint kompromiss mellom vekt, støtte og fleksibilitet. Pris: kr 1899,- Mer info: www.wenaasnordic.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning