Test: Garmin Epix

Så bra funker pulsklokka med kart

Garmin Epix finner stien. Det er verre å finne fram i menyen.

Publisert Oppdatert

Kortversjonen

Garmin Epix er første pulsklokke med miniatyrkart. Morsom nyhet, høyt teknisk nivå og massevis av kule funksjoner, men middels skjerm og vrien menynavigering trekker ned.

Om testen:

Pulsklokka er testet over en periode på ca. en måned.

Den er brukt til løping og sykling i skogterreng og bymiljø samt litt svømming. Klokken er testet av testansvarlig i Klikk.no, Morten Solli, og redaksjonsjef i Hjemme-PC, sykkelentusiast Tron Høgvold.

Testkriterier: Utforming og brukervennlighet, Teknisk kvalitet, Planlegging og analyse.

Vi har det siste året testet både de dyreste og mest avanserte pulsklokkene og pulsklokker i det prismessige mellomsjiktet (under 2500 kr). Alle pulsklokkene vi har testet det siste året har hatt integrert GPS.

Etter hvert som den tekniske standarden på pulsklokker når stadig nye høyder, trengs hele tiden noe nytt for å skille seg ut. Det nye med Garmin Epix er at du får topografiske kart på selve klokka.

Gøy med kart, og det kan ha sin nytteverdi. Men svikt på grunnleggende ting gjør at denne klokka ikke overbeviser helt. 

Fint når du går deg bort

Epix har uttallige avanserte variasjonsmuligheter og tekniske finesser. Du kan få mail og sms og sjekke værmeldingen, om du vil. Teknologimessig er Epix lik Garmin Fenix 3 (som vi ga terningkast 6), men med touch-skjerm og kart i tillegg. Klokka er også litt tykkere enn Fenix 3 – for tykk og klumpete, synes vi.

Hva så med kartet - er det en "game changer?" Vi sliter med å forstå hvem som har bruk for den. Skjermen er for liten til at kartene blir noen killerfunksjon. Vi opplevde desuten navigeringen til kartet som klønete.

Det finnes en drøss kart her du kan laste ned. Detaljnivået kan gå opp til 1:50 000, eller 1 cm = 50 m, om du vil.  Detaljert, men langt unna det som er vanlig i orienteringskart på papir, og den lille skjermen gir naturlig nok fysiske begrensninger for oversikt og detaljenivå. 

Men helt uten nytteverdi er ikke kartfunksjonen. Du kan for eksempel legge inn sporing av hvor du forflytter deg, slik at du kan finne veien tilbake om du går deg bort.

En av oss prøvde akkurat det: løpe seg litt vill med vilje, skru på kartet, finne stien og veien tilbake til rett sti. Nyttig!

Bra på planlegging

Vi likte også godt planleggeren for intervalløkter. Riktignok krever den at alle dragene i en økt har samme lengde, men den teller ned og piper når du skal stanse og starte igjen.  Men til pyramide-intervaller kan du ikke bruke den. 

En annen morsom funksjon er løpsberegning. Den beregner din sluttid på diverse løp, fra 5 km til maraton, ut fra økthistorikk. Beregningen er slett ikke helt på jordet.

Svak på det viktigste

Dessverre er denne klokka svak på det aller viktigste, og da mener vi ikke at klokka er litt stor og tung (det er den). 

Det handler om klokka under bruk, når du skal sjekke skjermen under treningsøkta. Av en eller annen grunn har Garmin valgt fonter som blir for små. Under våre løpeøkter i høstmørket slet vi med å lese på skjermen i fart, selv med lyset på.

Skal du ha en godt synlig skjerm udner mørke forhold, bør du sette opp et vuindu med to elementer, f.eks. puls og fart. 

Vi har også en annen innvending når det gjelder GPS-funksjonen. Den kommer raskt på ved start, men oppdateres tregt under økta, selv med raskeste GPS-signalsporing aktivert. Vi trodde først dette var tilfeldig, men gjentatt testing opp mot en annen pulsklokke, vise samme tendens.

Klokka viser for øvrig nærmeste 5-sekunders tid, slik at 4:53 blir 4:55, for eksempel, i stedet for å forflytte seg sekund for sekund. 

Målingen blir riktig under øktoppsummeringen, slik at avstand og tider stemmer i ettertid. Men underveis kommer oppdateringene merkbart seinere enn på klokken vi sammelignet med i testingen. Det vekker irritasjon hvis det er viktig for deg å følge godt med på løpstempo.

Slik vurderer vi klokka innenfor de tre testkriteriene:

Utforming og brukervennlighet

I en så avansert klokke er det viktig at det er lett å finne fram i menyen. Epix krever mye knoting, prøving og feiling. Det aller viktigste ankepunktet her er skjermen. Fontene er for små og tynne og det er for lite kontrast mot bakgrunnen! Under våre løpeøkter i høstmørket slet vi med å få øye på f.eks. tempo, selv med lyset på. Du kan løse dette delvis ved å lage et oppsett med bare to visninger, men da får du mindre informasjon enn du kanskje trenger. Plasseringen av start/stopp- og Lap-knappene gjør at man stadig kommer borti dem når man skal av og på med hansker, av og på med sekk. Utrolig kjipt å oppdage underveis at GPS-loggingen har vært pauset i en halvtime fordi man kom borti stopp-knappen da man dro på seg sekken etter en rast. Det trekker også litt ned at man må ut av treningsoppsettet for å se på kartet – det blir mye trykking. Klokka har touch-skjerm, og det høres kult ut, men det er stort sett langt bedre å håndtere klokka med knappene underveis. Heldigvis er du ikke avhengig av å bruke touch-skjermen her.

Teknisk kvalitet

Batteriet lades svært raskt. Pulsmålingen er prikkfri og rask. GPS-signalene lastes fort. Bluetooth-kobling mot telefonen og Connect-appen fungerte smertefritt – praktisk at ferdig økt lastes automatisk opp via telefonen. Akselerasjonsfunksjonen i Garmins pulsbelte gir avanserte skrittanalyser og temmelig nøyaktig måling hvis du vil løpe innendørs. Mange valgmuligheter og teknisk avanserte innstillinger. Epix har ikke WiFi (Forerunner 920XT og Fenix 3 har WiFi slik at økten lastes opp via WiFi) I sammenlikningstester mot Polar V800 kom GPS-oppdateringen tregt under økta - konsekvent minst 20 sekunder etter - tempovisning ligger på nærmeste 5 sekunder, slik at om farta egentlig er 4:43, viser klokka 4:45.

Planlegging og analyse

God, enkel og stødig synking mot Garmin Connect, Connect IQ og mange andre tjenester. Noe begrenset pulsanalyse på selve klokka. Aktivitetsmåleren virker vilkårlig i tilbakemeldingene: du får stadig beskjed om å bevege deg, selv etter masse bevegelse. Grei, om begrenset, funksjon for å planlegge intervalløkter. Morsom beregning av løpstider.

Spesifikasjoner

Produsent Garmin Norge AS
Pris 4000
Vekt 85 g
Betjening 4 knapper og berøringsskjerm i farger
GPS Ja
Utstyr 1,4
Batteri - type og levetid Litium, 24 timer i GPS-modus, 50 timer i UltraTrac-modus
Spesielle funksjoner Barometrisk høydemåling, vanntett til 50 m. dybde, TracBack for sporing av treningsrute/tilbakenavigering, TOPO fargekart tilgjengelige, høyeste kartoppløsning: 1:50.000, omfattende multisport-støtte, aktivitetssporing, Livetrack

Konklusjon

God og svært avansert klokke. Men om du ikke absolutt må ha miniatyrkart, er Garmins andre toppmodell, Fenix 3, eller toppmodellene fra Suunto og Polar bedre valg.

Vår karakter

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning