Test av vinterstøvel

Härkila Inuit GTX 15"

Meget godt valg for snøskuterkjørere, isfiskere, posteringsjegere osv. som er mye ute i kulda, men som ikke går så mye.

TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 par vinterstøvler som skal holde føttene varme og tørre.
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 par vinterstøvler som skal holde føttene varme og tørre. Foto: FOTO: Aktivt testteam
Publisert Oppdatert

Slik leser du karakterene

Isolasjonsevne: Vi har vurdert de isolerende egenskapene til støvlene, både overdelen og hvor godt sålene isolerer ned mot bakken. Vektlagt med 40 %.

Støtte og såle: Gir støvlene tilstrekkelig støtte til variert bruk? Vi har vurdert både støtte i ankel og hvilken støtte sålen gir. Vektlagt med 15 %.

Soliditet: Viser støvlene unormale tegn på slitasje? Holder de fasongen etter bruk? På støvler med innersko/innersokk er slitasje på disse spesielt vurdert. Vektlagt med 15 %.

Komfort og snøring: Vi har vurdert om snøring, hemper, borrelås, reimer osv. fungerer hensiktsmessig og om de er enkle å operere. Generell opplevd komfort under praktisk bruk. Fotseng, passform, oppleves de tunge, oppleves de klumpete, hvordan er påtrekket, osv. er vurdert. Vektlagt med 15 %.

Praktisk friluftsbruk: Vår vurdering med tanke på variert friluftsbruk. Her har vi blant annet vurdert hvordan de er å gå med. Vektlagt med 15 %.

Total: Samlet vurdering avrundet til nærmeste halve karakter. Pris er ikke tatt med i vurderingen.

Härkila Inuit GTX 15"

Seeland International AS, tlf. 90 04 40 18, www.seeland.com

Pris: kr 2999,-

Materiale/membran: Lær, tekstil, Gore-Tex membran, uttagbar innersokk, Härkila winter trek såle

Vekt pr. par (vår måling): 2800 g

Høyde skaft (vår måling): 36 cm

Lest: Normal

Egen herre/damemodell: Unisex, 38-49

Meget varm støvel med god høyde. Gradert til -90 grader av produsent. Den tykke sålen gir et klumpete utseende. Godt snøresystem og snølås helt øverst. Innersokken har forsterkninger på hæl og en lomme under fremre del av foten som kan brukes til varmeputer. Greit påtrekk. Refleksdetaljer. Membran som gir vanntett støvel. Såle som gir bra grep på vinterføre og som isolerer meget godt mot underlaget. Gir god støtte både i ankel og såle, men likevel ikke en støvel til deg som skal gå mye. Gummiering og ekstra beskyttelse på utsatte steder. Litt klumpete å gå med, men god beskyttelse av foten. En av de absolutt varmeste i denne testen.

Beste vandrestøvel.

Lundhags Polar Quest

Lundhags AS, tlf. 61 25 11 00, www.lundhags.se

Pris: kr 3999,-

Materiale/membran: Certech 5.0 cellegummi, Perwanger splitskinn, uttagbar innersokk i ull, Vibram Icetreck Traction såle.

Vekt pr. par (vår måling): 2100 g

Høyde skaft (vår måling): 30 cm

Lest: Normal

Egen herre/damemodell: Unisex, 36-48

Meget forseggjort, pen og slitesterk. Føles som en god jaktstøvel på foten samtidig som innersokken i ull gir god isolasjon. Innersokken er laget slik at den gir et bra hælgrep. Snøringen tar litt tid, savner en låsekrok ved vrist, men sitter meget bra. Lett påtrekk. Meget god såle og bra støtte i ankel. Gummi i nedre del av støvel gjør den helt vanntett i dette området. Ikke av de absolutt varmeste i testen, men få av de andre kan matche den samme kombinasjonen mellom isolasjon og gåkomfort.

Meget godt valg for jegere og friluftsfolk som trenger en vinterstøvel som er varm samtidig som den skal fungere godt til lengre marsjer.

Isolasjonsevne| 4

Støtte og såle| 5

Soliditet| 6

Komfort og snøring| 6

Praktisk friluftsbruk| 6

TOTALT 5

Best til aktiv bruk.

Alfa Gaupe Winter

Alfa Sko AS, tlf. 61 33 69 00, www.alfa.no

Pris: kr 3699,-

Materiale/membran: Tekstil, Gore-Tex Duratherm, helkallosjering i TPU, Multifunction vintersåle

Vekt pr. par (vår måling): 1940 g

Høyde skaft (vår måling): 35 cm (gamasjen)

Lest: Litt vid

Egen herre/damemodell: Unisex

Vinterjaktsko med integrert gamasje. Selve skoen er ca. 26 cm høy og er noe fôret, med gamasjen gir dette en varm og helt vanntett sko. Gode refleksdetaljer. Silikonbånd rundt på toppen/innsiden av gamasjen gjør at den ikke sklir ned. Tetter meget godt på toppen, fint om en vasser i snø. Gamasjen har glidelås i front og solid borrelås som dekker glidelåsen. Litt vid lest gir god plass til føttene - viktig i kulde. Enkelt påtrekk og god snøring. Stiv såle som gir meget god støtte og godt feste på de fleste underlag. Isolerer godt mot bakken. Gir bra støtte i ankel. Sitter godt på foten, god å gå med. Kalosjering hele veien rundt gir meget god slitestyrke. Oppleves generelt solid. Løsningen med integrert gamasje fungerer meget bra.

En av våre absolutte favoritter til aktiv vinterjakt og friluftsliv generelt vinterstid, spesielt i dyp snø og ved aktiviteter hvor en går mye.

Isolasjonsevne| 5

Støtte og såle| 4

Soliditet| 5

Komfort og snøring| 5

Praktisk friluftsbruk| 6

TOTALT 5

Sorel Caribou

Portland Norge AS, tlf. 21 93 90 30, www.portland.no

Pris: kr 1699,-

Material/membran: Lær overdel, naturgummi nedre del, uttagbar 9 mm ThermoPluss innersokk, Sorel AeroTrac såle.

Vekt pr. par (vår måling): 2280 g

Høyde skaft (vår måling): 27 cm (lærskaftet)

Lest: Litt vid

Egen herre/damemodell: Ja

En velkjent klassiker som fungerer like godt til hverdags som til lettere friluftsliv. Pen design. Gir ikke spesielt god støtte i ankel, men behagelig på og god å gå med. Gradert til -40 grader av produsent. Litt vid lest som gir god plass til føttene. Lett påtrekk, solid og enkel snøring. Uttagbar innersokk med forsterkninger på hæl. Gummi og forseglede sømmer i nedre del gir god vanntetthet. Ikke spesielt stiv såle - passer best til bruk med lett sekk på ryggen. Mønsteret på yttersålen består av mange «plugger» som gir godt feste på snø og lite varmetap til bakken. Oppleves solid og slitesterk.

Ikke vårt førstevalg til generelt friluftsliv, men en av favorittene til daglig bruk på kalde dager.

Isolasjonsevne| 5

Støtte og såle| 4

Soliditet| 5

Komfort og snøring| 6

Praktisk friluftsbruk| 4

TOTALT 5

Mest for pengene.

Seeland Musher Pac 15"

Seeland International AS, tlf. 90 04 40 18, www.seeland.com

Pris: kr 1299,-

Materiale/membran: Thinsulate Platinum fôr, forsterket nylon, naturgummi, uttagbar innersokk

Vekt pr. par (vår måling): 2900 g

Høyde skaft (vår måling): 37 cm

Lest: Litt vid

Egen herre/damemodell: Unisex, 39-48

Høy og meget varm, men ganske tung. Gradert til -80 grader av produsent. Meget lett påtrekk, to kraftige reimer rundt skaftet som er enkle å stramme til, snølås på toppen. Nedre del er helt vanntett. Tykk ullfilt innersokk med forsterkninger på hæl og EVA-såle som har isolerende og støtabsorberende effekt. Refleksdetaljer. Såle som gir god friksjon mot underlaget. Gir forholdsvis lite støtte - både av såle og i ankel. Ikke den beste gåkomforten, men en av de varmeste i testen. Ikke vårt førstevalg om en skal gå mye, litt myk til truger.

Meget godt valg for isfiskere, posteringsjegere etc. som er mye ute i kulda og i dyp snø.

Isolasjonsevne| 6

Støtte og såle| 2

Soliditet| 4

Komfort og snøring| 4

Praktisk friluftsbruk| 4

TOTALT 4

La Crosse Reunion II Pac Boot

Grand Outdoor, tlf. +46 705-982730, www.lacrosseeurope.eu

Pris: kr 1399,-

Materiale/membran: Nylon skaft, gummi nedre del, Snow Grip såle, uttagbar 9 mm innersokk i polyfoam m/Radiantex

Vekt pr. par (vår måling): 2520 g

Høyde skaft (vår måling): 40 cm

Lest: Normal

Egen herre/damemodell: Ja (Whitney II Pac Boot, dame) 36-47

Høy og varm. Gradert til -51 grader av produsent. Meget lett påtrekk og ganske «slank» modell sammenlignet med mange av de andre i denne testen. Enkel snøring rundt nedre del av skaftet og snorstramming helt øverst. Nedre del er helt vanntett. Tykk innersokk med forsterkninger på hæl, kunne gjerne hatt en uttakbar innleggssåle. Såle som gir god friksjon mot underlaget. Gir lite støtte i ankel, men bra såle. Litt dårlig hælgrep trekker gåkomforten noe ned.

Ikke vårt førstevalg om en skal gå mye, men et meget godt valg for isfiskere, posteringsjegere etc. som er mye ute i kulda og i dyp snø.

Isolasjonsevne| 5

Støtte og såle| 3

Soliditet| 4

Komfort og snøring| 4

Praktisk friluftsbruk| 4

TOTALT 4

VikingMammoth

Viking fottøy AS, tlf. 22 07 24 00, www.vikingfootwear.com

Pris: kr 1399,-

Materiale/membran: Gore-Tex membran, tekstil/skinn overdel, gummi UGC såle.

Vekt pr. par (vår måling): 1420 g

Høyde skaft (vår måling): 27 cm

Lest: Normal

Egen herre/damemodell: Unisex, str. 36-47

Forholdsvis lett vinterstøvel med pen design. Ikke av de varmeste i denne testen, men passer godt til både turer, trim og daglig bruk. Sitter meget bra på foten og har et godt snøresystem. Middels støtte i ankel, har en såle som takler noe oppakning på ryggen. Kalosjering sammen med membran gir en vanntett støvel med bra slitestyrke. Yttersåle som gir meget godt grep på de fleste underlag. Et meget godt valg som solid dagligsko og til raske turer etter sti og vei på kalde vinterdager. Passer godt til generelt friluftsliv hvis du ikke trenger et høyere skaft eller er ute etter den absolutt varmeste støvelen.

God allrounder.

Isolasjonsevne| 3

Støtte og såle| 4

Soliditet| 4

Komfort og snøring| 5

Praktisk friluftsbruk| 5

TOTALT 4

Irish Setter Snow Claw XT

Friluftsmagasinet AS, tlf. 32 84 99 10, www.magasinet.no

Pris: kr 1399,-

Materiale/membran: Lær og tekstil overdel, Thinsulate Ultra fôr, UltreDry membran, XT såle

Vekt pr. par (vår måling): 2600 g

Høyde skaft (vår måling): 35 cm

Lest: Normal/litt smal

Egen herre/damemodell: Unisex, kun fra str. 43

Høye og varme støvler til en fin pris. Membran som gir en vanntett støvel. Glidelås i siden gir enkelt påtrekk. Litt små i størrelsene. Kunne gjerne hatt noe videre lest for å gi bedre plass til tykke sokker. Ganske tung og gir noe dårlig hælgrep. Skaftet siger noe ned omkring ankel etter en del bruk, ganske åpen på toppen. Lite støtte i ankel, men en bra såle som gir godt feste og god isolasjon mot bakken. Forsterket over tær og på hæl. God og varm, men ikke spesielt godt egnet til å gå mye med.

Best egnet til rolige aktiviteter som for eksempel isfiske og posteringsjakt.

Isolasjonsevne| 5

Støtte og såle| 3

Soliditet| 3

Komfort og snøring| 3

Praktisk friluftsbruk| 4

TOTALT 4

La Crosse Pine Top Black Leather

Grand Outdoor, tlf. +46 705-982730, www.lacrosseeurope.eu

Pris: kr 1399,-

Materiale/membran: Lær overdel, gummi nedre del, Snow Grip II såle, uttagbar innersokk, Thinsulate Ultra fôr.

Vekt pr. par (vår måling): 2300 g

Høyde skaft (vår måling): 27 cm

Lest: Normal/litt vid lest.

Egen herre/damemodell: Nei, 40-47

God og pen vinterstøvel som fungerer like godt til hverdags som til lettere friluftsliv. Gir ikke spesielt god støtte verken i ankel eller fra såle. Gradert til -51 grader av produsent. Lett påtrekk og enkel snøring. Uttagbar innersokk med forsterkninger på hæl. Gummi i nedre del og vanntett skaft. Ikke spesielt stiv såle - passer best til bruk uten eller med lett sekk på ryggen. Mønsteret på yttersålen gir godt feste på snø. Kan gjerne legge i en innleggssåle for å få enda bedre isolasjon mot bakken. Skaftet synker noe sammen etter noe bruk, ellers slitesterk.

Ikke vårt førstevalg til generelt friluftsliv, men fungerer meget bra til daglig bruk og i snøslaps på kalde og hustrige dager.

Isolasjonsevne| 4

Støtte og såle| 2

Soliditet| 3

Komfort og snøring| 4

Praktisk friluftsbruk| 3

TOTALT 3

Irish Setter Snow Tracker

Friluftsmagasinet AS, tlf. 32 84 99 10, www.magasinet.no

Pris: kr 999,-

Materiale/membran: Lær, cordura, gummikalosjering, Thinsulate Ultra fôr, vanntett membran

Vekt pr. par (vår måling): 2600 g

Høyde skaft (vår måling): 28 cm

Lest: Litt vid

Egen herre/damemodell: Unisex, 41-48

Høy støvel til en veldig fin pris. Litt vid lest som gir god plass til føttene - viktig i kulde. Selv om snøresystemet er godt, får støvlene en ganske løs passform, noe som går ut over gåkomfort. Membran som gir en vanntett støvel. Ganske tung. Grei såle med tanke på grep. Middels støtte i ankel og av såle. Forsterket over tær og hæl og kalosjering på sidene. Synker noe sammen rundt ankelområdet etter en del bruk, ikke en av de mest slitesterke i denne testen.

Ikke vårt førstevalg til generelt friluftsliv, men fin pris. Grei til rolige aktiviteter hvor man ikke går spesielt mye.

Isolasjonsevne| 3

Støtte og såle| 3

Soliditet| 4

Komfort og snøring| 3

Praktisk friluftsbruk| 4

TOTALT 3

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning