Test av vindtette fleecejakker

Nesten alle fleecejakkene får en femmer

Test av 11 vindtette fleecejakker.

Test av vindtette fleecejakker
Test av vindtette fleecejakker Foto: Knut Gartland
Publisert Oppdatert

Kjøpetips

LENGDE OG SNITT er viktig om du skal bruke fleecen under en annen jakke. Ta gjerne med jakka du skal bruke utenpå for å sjekke at det ikke blir for trangt. Sjekk også at jakka ikke blir for lang/kort i livet i forhold til den jakka du skal bruke utenpå. Fleecejakka må ikke stikke ut under nedre kant av ytterjakka.

NOEN LOMMER er greit å ha. Skal du bruke jakka som ytterplagg, kan det være greit med lommer for både radio og telefon. Det er praktisk med glidelås på lommene.

HETTE ELLER IKKE? Hette på fleecejakka er utvilsomt veldig behagelig og lunt på kjølige dager, men det kan bli klumpete når den ikke er i bruk.

TYKKELSE: Tenk over hva du skal bruke jakka til, slik at du ikke ender med en for tykk eller for tynn modell. Her er det bruksområdet som styrer; varmt eller kaldt, under marsj eller statisk.

FUKTEGENSKAPER er viktig for komforten. Sjekk hvilken membran som er brukt, og i hvilken grad den holder været ute og slipper ut kondens.

En god fleecejakke har nærmest blitt uunnværlig, ikke bare for villmarkinger, men også for folk flest. Fleece er komfortabelt, mykt og varmt, og når plagget attpåtil er vindtett, kan det i mange tilfeller erstatte skalljakka med en tynnere fleece under.

Det finnes mange fleeceprodukter på markedet, men under kategorien vindtett fleece, som vi har testet her, er utvalget begrenset.

Testvinneren

Sammenlagtkarakterene i denne testen er svært jevne og gode, men ser du nærmere på delkarakterene (funksjonalitet, passform, slitasje og vekt) finner du forskjeller - og kanskje det akkurat du er ute etter.

Testvinneren Härkila Kamko er best på både passform og funksjonalitet.

Bergans 2816 Kvenna har også en funksjonalitet som trekker opp totalen.

Outdoor Research Centrifuge Jacket gjør det jevnt over svært bra på alle delkarakterene.

Siden sammenlagtkarakterene er så like i testen, bør du la delkarakterene, pris og dine egne behov avgjøre valget av fleecejakke. Les mer om hver enkelt jakke ved å klikke på lenkene i teksten over, eller i oversikten nederst på siden.

Populært materiale

Fleece er ikke et stoff, men en fellesbetegnelse på flere forskjellige stoffer som har ru overflate. Det vanligste er å framstille fleece av polyester, men det kan også være ull, bomull, akryl eller andre stoffer i plaggene.

På dager med kald vind kan en vindtett fleecejakke være et godt alternativ til de tette skalljakkene, som gir mindre utlufting og mer svette inn mot kroppen. Ulempen med en vindtett fleecejakke er at den kan bli tyngre enn de tynnere fleecejakkene, spesielt når den er våt. Fordelen er at den er mer robust, og gir kroppen mer beskyttelse mot busker og kvister.

Fleece er varmt og komfortabelt, og lettere å tørke enn ull. Dette er et poeng om du skal tørke plagget på kroppen eller i teltet, eller har kort tid til tørk.

Jakkene i denne testen er beregnet på ulike bruksområder, men selv om en jakka er designet for jakt, kan det godt hende at den også fungerer godt i andre sammenhenger.

Som alltid er det slik at kvalitet koster - de jakkene som gir god isolasjon og samtidig veier lite, koster som regel mer.

Slik er testen gjennomført

Fem testere har deltatt, én av disse var kvinner. Vi har valgt kun å holde oss til vindtette fleecejakker. Jakkene er brukt i all slags vær, for å utfordre både vind og fukt. Alle jakkene er vasket minimum fem ganger, for å kunne se slitasje eller forandringer etter vask. Vaskeanvisning er fulgt. Vekten er oppgitt av oss.

Slik leser du delkarakterene

Klikk deg inn på hver enkelt jakke i oversikten lenger ned på siden, for å se hvilke karakterer de får. Vi har vektlagt de fire delkarakterene ulikt:

FUNKSJONALITET: Holder jakkene vinden ute, hvor godt isolerer den, kan den brukes som ytterplagg også på dager med sterk vind? Har jakka en membran eller annen teknologi som gjør at den puster? Det hjelper lite med et plagg som holder både vind og regn ute, hvis ikke den ventilerer godt nok til at man ikke blir fuktig på innsiden. Har jakka hensiktsmessige løsninger, herunder bra lommer? Vektlagt med 40 %.

PASSFORM: Passform oppleves individuelt, men våre testere har vært rimelig samstemte i sine vurderinger. Lengde på armer, at halsen er lang nok og tetter godt, lengde i livet og at jakka gir generelt god bevegelsesfrihet har vært vurdert. Vi har også tatt med justeringsmuligheter i vår bedømming. Vektlagt med 30 %.

SLITASJE: Vi har ikke fått brukt jakkene over tilstrekkelig lang tid, så ren bruksslitasje er ikke vurdert. Men etter mange vask er nupping, glidelås, sømmer, detaljer og f.eks. lommefôr sjekket. Vektlagt med 20 %.

VEKT: Oppgitt vekt er våre egne målinger. Vekt er vurdert i forhold til funksjonalitet. Vektlagt med 10 %.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning