Test av ullundertøy til dame 2016

Det dyreste settet vinner!

Og det er fire seksere i testen.

Publisert Oppdatert

Tips!

Du trenger ikke vaske tøyet etter hver gang du bruker det. Ull tar lite lukt, og plaggene varer lengre om du bruker det flere ganger mellom hver vask. Bruk mild ullsåpe.

Ullundertøy er genser og longs i myk, tynn merinoull til å ha under andre plagg når man beveger seg ute.

Testen er hentet fra ShapeUp nr. 11/2016.

Ull innerst

Ull er et nydelig materiale og ha innerst mot kroppen når man er ute og sporter. Ull har noen spesielt gode egenskaper sammenlignet med syntetiske materialer. Ulltøy varmer selv når det blir vått. Hvis du er ute og går eller løper, og tar deg en pause, blir du mindre kald med ull innerst. Ull absorberer svette effektivt når det sitter inntil huden, og det har gode ventilasjonsegenskaper. Som med syntetisk superundertøy, fordamper svetten videre ut, så du føler deg mindre våt. Ull gir også mye varme i forhold til vekt. Og ikke minst: Ull har selvrensende egenskaper. Du kan svette mye i det før det begynner å lukte.

Slik har vi testet

De fleste ullsettene i denne testen består av 100 % ull. Noen har en miks av ull og syntetisk (ned i 60 % ull). En grunn til å blande inn syntetisk materiale er å gjøre plagget mer slitesterkt. Myk merinoull er sårbar for slitasje.

Her har vi testet klær i kategorien tynt ulltøy. Når vi beskriver plaggene som tynne eller tykke, er det tynt og tykt innenfor denne kategorien vi mener. Tykkelse på ulltøy oppgis i antall gram pr. kvadratmeter. Gjennomsnittstykkelsen på ulltøyet i testen er 180 g/m², og plaggene strekker seg fra så tynt som 125 g/m² (Brynje, grovmasket), til det tykkeste (Smartwool) på 250 g/m².

12 sett ullundertøy

Ull er et knallbra materiale, og alle de 12 settene vi testet er gode produkter. Forskjellen på en firer og en sekser i denne testen er egentlig liten. Ikke velg plagg ut fra terningkast, les heller beskrivelsene og finn ut hva som passer dine behov. Ull er uansett et fabelaktig materiale, men passform vil skille det ene settet fra det andre for de fleste.

Om man liker det stramt eller løst, kort eller langt varierer jo fra person til person. Om du trenger stor eller liten plass til stumpen, likeså. Om du liker strikken i livet høy eller lav, stram eller slakk, vil også ha noe å si for hva du velger. Og med sine ulike tykkelser er settene optimale til ulike temperaturer og aktivitetsnivå.

Testpanel

Tre friskuser testet tøyet: Bjørg Selvåg, tidligere yrkes-offiser med ti år i Forsvaret, har krysset Grønland og tar guideutdanning for bratt friluftsliv (Nortind), Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL, og Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning