Test av turmiddager

Denne turmaten duger

TEST: 18 typer frysetørret turmat - vi har vurdert smak, brukervennlighet og kaloriinnhold.

TESTET: Villmarksliv og Tungen/Aktivt Testteam har testet 18 turmiddager.
TESTET: Villmarksliv og Tungen/Aktivt Testteam har testet 18 turmiddager. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Kjøpetips

Prøv gjerne flere retter fra de ulike produsentene, og finn fram til dine favoritter.

På lengre turer kan det være smart å ha med retter fra alle disse produsentene for variasjonens skyld. De fleste sammenlignbare rettene veier omtrent like mye, mens næringsinnholdet selvsagt varierer.

Rettene kan suppleres med f.eks. ekstra ris eller potetmos.

Prismessig er det ikke mye å hente på å velge den ene leverandøren framfor den andre.

Selv om ikke alle rettene falt i smak hos alle i testpanelet, kan vi konkludere med at utvalget av frysetørret turmat er godt, og at den generelle kvaliteten på maten er høy.

Flere av rettene i denne testen var med da vi testet turmat i 2008, men de fleste av dem er endret noe, blant annet med tanke på nærings- og saltinnhold.

Vårt smakspanel har vært delt i oppfatningen om enkelte av rettene, men vi har likevel vært samstemte om testvinnerne. De fire produsentene, Mountain House, Adventure Food, Globetrotter og Real Turmat er representert med til sammen 18 forskjellige middagsretter i denne testen.

Bare ved hjelp av rettene vi har testet, kan du altså være på tur i mer enn to uker, og likevel spise forskjellige middagsretter hver dag! Dessuten tilbyr produsentene enda flere retter enn dem som er med i testen, og de fleste har et bra utvalg av desserter og frokostretter i tillegg.

Testvinneren

Real Turmat Kylling Karri er den eneste retten som får toppkarakter i denne testen. Den får full pott på nesten alle delkarakterene.

5 av 18 produkter i testen får nest beste karakter. Av disse fem får Globetrotter Turmat Tyrkisk kjøttgryte toppkarakter 6 for smak, mens både Globetrotter Turmat Speedy Gonzales (pasta) og Mountain House Pasta med lasagnesaus får 6 for kaloriinnhold.

Smaken teller mest

Selv om det er viktig at turmaten er så sunn som mulig, kommer vi ikke bort fra at det er smaken som til syvende og sist blir det viktigste for de fleste av oss, ettersom de færreste spiser turmat så ofte.

Lav egenvekt, lang holdbarhet, enkel tilberedning og høyt næringsinnhold er gode grunner til å ta med seg denne typen mat på tur. En middagsrasjon veier som regel rundt 100-150 gram, og alt du trenger for å tilberede et varmt måltid, er en brenner, en kjele og en skje. På dagsturer kan du kanskje til og med kutte ut brenneren og klare deg med varmt vann fra termos.

De fleste rettene kan spises rett fra posen, noe som gjør at du sparer oppvask og trenger minimalt med kopper og kar. Matrettene fra Globetrotter må imidlertid tilberedes i kjele (vi vil anbefale en på ca. 2,5-3 liter med lokk) og det er litt mer «styr» enn med de andre rettene.

Smaksmessig er enkelte av disse rettene veldig gode sammenlignet med de andre, men de tar mer tid å tilberede, og genererer mer oppvask og søppel. Frysetørring gjør at smaken av de ulike ingrediensene forringes noe. Det er derfor lurt å ta med seg litt salt og pepper og kanskje noe annet krydder for å piffe opp rettene.

Flere av disse rettene inneholder eller kan ha spor av blant annet gluten, melk, soya, nøtter og peanøtter. Allergikere oppfordres til å kontakte produsentene direkte for å få råd og tips om hvilke retter de bør velge.

Slik er testen gjennomført

Vi har kun testet middagsretter, og hver enkelt produsent har kun levert én rett innenfor de ulike kategoriene kjøtt, fisk, kylling, vegetar og pasta. Enkelte av rettene kan selvsagt inneholde f.eks. både kjøtt og pasta.

To testgrupper på til sammen åtte personer har deltatt. De som har testet, har ulik erfaring med slike matretter. Noen er storforbrukere, mens for andre var dette deres første møte med slik turmat.

Testen er ikke gjennomført som en blindtest.

Under tilberedningen er desilitermål og stoppeklokke brukt i forhold til anbefalt vannmengde og hvor lenge retten skal hvile i posen før den skal være ferdig. Det er brukt kokende vann, og de rettene som tilberedes i pose, har fått «hvile» i romtemperatur på ca. 20 varmegrader. Etter påfylling av vann ble det rørt med skje. Under hvileperioden ble posene ristet lett flere ganger, og til slutt ble det rørt med skje igjen for å få fordelt vannet på best mulig måte.

Slik er karakterene gitt

Totalkarakteren er gitt ut fra disse tre vurderingene:

Smak: Det viktigste er at maten smaker godt. Vektlagt med 40 %.

Kaloriinnhold: Vi mener at en middagsporsjon minst bør inneholde ca. 600 kalorier. Vi har ikke tatt hensyn til hvilke ingredienser som gir kaloriinnholdet. Vektlagt ut fra totalinnhold i rettene og sammenlignet innbyrdes. Vektlagt med 30 %.

Brukervennlighet: Hvor lang tid tar det å tilberede maten? Stemmer oppgitt tid med det en opplever i praksis? Hvordan er emballasjen utformet? Har f.eks. posene nivåmerking for vannmengde? Blir det mye oppvask og søppel? Vektlagt med 30 %.

LES OGSÅ:

Vi har testet 14 lette fjellsko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning