Test av turbukser

De beste turbuksene i testen kjenner du nesten ikke at du har på

Terningkast seks henger veldig høyt i denne testen.

Publisert Oppdatert

Disse har testet

Tre tupper har travet over topper og tinder for å teste buksene:

Karoline Burdahl Teien er leder i DNT Ung og turleder i DNT, og driver med ski, sykling og toppturer.

Marte Bakka Stemland er geologistudent, turleder i DNT og landsstyremedlem i DNT Ung, med bakgrunn fra friluftsliv, ski og surf.

Maren Haugeto er journalist og ShapeUps egen turtraver.

Turbuksene skal puste og føles behagelig, samtidig som den holder vind og vann på avstand. Materialet slike bukser er laget i kalles gjerne softshell, i motsetning til mer plastaktige hardshell-materialer som Gore-Tex.

Det ideelle på tur ville være å ha en bukse som kunne holde regnet ute, men samtidig slippe ut fuktigheten fra kroppen.

Dessverre finnes det ikke noe materiale som kan få toppscore på begge disse egenskapene. Er vann blokkert fra å komme inn, slipper det heller ikke ut. Gore-Tex er et forsøk på å få til begge deler, men i praksis puster ikke Gore-Tex noe særlig, og du blir våt fra innsiden når du er i høy aktivitet.

Vannavstøtende

Derfor mener de fleste nå at det er soft-shell som gjelder for aktivitet i alle værtyper unntatt plaskevær (da er det fremdeles Gore-Tex som duger). Softshell-materialer er vannavstøtende, men ikke vanntette. En kort skur skal prelle av, og tøyet tørker fort opp. I tillegg har softshell også andre glimrende egenskaper:

Det puster, gir god bevegelighet, er vindtett og behagelig å ha på, lager ikke irriterende gnisselyder og gir en god og lun varme.

Slik testet vi

Vi har testet bukser som i varierende grad oppfyller kravene til passform, komfort, slitestyrke, fuktegenskaper, vindbeskyttelse og tekniske detaljer.

Noen av buksene er imponerende gode, og terningkast seks henger veldig høyt i denne testen. Det vil si at vi mener at buksene på firetallet også er gode.

Et lite tips

De fleste turbukser er behandlet med en finish på utsiden av stoffet som gjør dem vannavvisende. For å ta best vare på turbuksene dine slik at du har dem lengre, vær nøye med å følge vaskeinstruksjonene.

Og ikke bruk tøymykner! Bruk et mildt vaskemiddel og ikke vask for ofte, men husk også at pusteevnen reduseres når plagget er skittent.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Vi testet seks fjelltelt i 20 dager for å kåre en vinner

Stor test: 19 termoser

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Stor test av dagstursekker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning