Test av termos

Dette er de beste termosene

Vi har testet 19 stykker. Noen er definitivt bedre enn andre.

Termostest
Termostest Foto: FOTO: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Kjøpetips

VALG AV TERMOS: Skal du ha en termos som kun skal brukes til å ha med kaffe eller te til lunsjen på jobben, holder de fleste av termosene i testen mål. Om du liker kaffen glovarm og setter litt krav til holdbarhet ut over et år, bør du ikke satse på en av de som kom dårligst ut.

KOPPER: Enkelte termoser har flere kopper - dette kan være smart.

VEKT: Vekt er alltid et moment på utstyr som skal bæres. Det er ganske stor forskjell på de letteste og de tyngste termosene, men det er viktig å merke seg at lav vekt ofte gjenspeiler mindre toleranse for bulker, som igjen kan gi kuldebruer.

REIMER OG HÅNDTAK: Skulderreim og håndtak er absolutt ikke et must på en termos som skal brukes til friluftsliv. Dette gir ekstra vekt og gjør at den blir vanskeligere å trykke ned i eller trekke opp av sekken.

ULIKE LØSNINGER: Flere av termosene har ulike løsninger som gjør at en kan helle uten å skru ut hele korken. De som fungerer på den måten at en skrur opp litt og heller gjennom en ytre spalte i korken, er som regel funksjonssikre. Andre løsninger, hvor en bare skal trykke på en knapp og på denne måten helle gjennom korken, er litt mer avansert og kan være en kilde til lekkasje - men løsningen er bra for å bevare temperaturen på drikken. Foruten en topp som gikk helt i stykker, var de eneste lekkasjene vi opplevde fra korker med trykknappløsninger hvor vi ikke hadde vært nøye nok med å sette sammen korken etter demontering - altså en brukerfeil - men likevel et moment å ta med seg i forhold til brukervennlighet og funksjonssikkerhet. De samme korktypene er også mer ømfintlige for å fryse.

PRIS: Det er ikke her du brenner utstyrsbudsjettet, selv om du velger en i det øvre prissjiktet. Styr unna de billigste og sjekk litt hva som er tilgjengelig før du bestemmer deg for hva du skal velge.

Termos og matpakke i sekken er gull verdt, enten du bare er en formiddagstur i marka med ungene, sitter på elgpost eller er på langtur i påskefjellet.

Vi har testet 19 termoser, så du vet hvilke som er egnet for skikkelig turbruk - og hvilke som ikke er det.

For det er kjedelig om kaffen er kald og halve innholdet har funnet veien inn i ullgenseren når du har satt deg ned for å ta en pause. Selv om vått utstyr kan unngås ved gode pakkerutiner, er det viktig at termosen har en isolasjonsevne som er tilpasset brukerens behov.

En som overnatter i snøhuler eller ligger mye i telt på vinteren, vil sette strengere krav til en termos enn en som bruker termosen kun på søndagstur eller til og fra jobb.

Testresultater

Hele syv av termosene i testen får terningkast fem, men det er en som skiller seg ut som testens vinner.

Thermos Work holder best på varmen. Fin drikketemperatur etter et døgn med full termos i -20 grader.

Thermos Light & Compact scorer best på praktisk turbruk, og litt bedre på soliditet og vekt enn isolasjonsevne.

Eagle products Ståltermos gir en fin drikketemperatur etter ca 6 timer med regelmessig bruk i -20 grader.

Rast termos er en enkel og grei termos med kopp og topp som er greie å ta av - også i kulde. Fin hellestråle.

Aladdin Aveo Vacuum Flask er et meget godt alternativ for deg som trenger stor kopp og meget god isolasjonsevne.

Stanley Outdoor har to kopper (ca 1,75 dl og 1,5 dl) og solid og god kork.

Stanley Classic er et meget godt alternativ for deg som er ute etter en litt spesiell modell og ikke skal bære langt.

Temperatur - hva er bra nok?

Rundt 70 grader er tilnærmet perfekt drikketemperatur. Da oppleves drikken varm, samtidig som du ikke brenner deg. Ved rundt 55-60 grader oppleves drikken som lunken. Vi satte 55 grader som nedre grense på hva som er grei temperatur på varm drikke.

Med forvarmet og full termos holder alle termosene i denne testen seg over denne grensen etter seks timer i minus 20 grader.

Om du drikker av termosen underveis, vil temperaturen synke raskere, og da er det flere av termosene i testen som ikke holder mål. Tester vi har gjort viser at temperaturen synker 20-30 % mer om termosen er halvfull i forhold til om den er full.

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt to termoser av hver modell inne til test i en periode på 4 måneder.

Ved testing av isolasjonsevne hadde vi en todelt test; termosene ble forvarmet med kokende vann i ca. 15 minutter før de på nytt ble fylt med kokende vann og satt i fryser med temperatur målt til - 20 grader. Temperaturen på vannet i termosene ble målt etter 3, 6, 9, 12 og 24 timer.

Vi hadde også en test uten forvarming, hvor vi i tillegg helte av 1,5 dl hver annen time i seks timer. Vekt og volum av drikkekopp er målt av oss og kan avvike noe fra det leverandør oppgir.

Dette betyr delkarakterene

Hver termos har fått fire delkarakterer. Klikk på termosene nederst på siden for å se hvordan det gikk med dem i testen.

Isolasjonsevne: Hvor godt holder termosen på varmen? Vektlagt med 50 %.

Vekt: Termoser under en liter blir omregnet i vekt tilsvarende en liter. Vektlagt med 15 %.

Soliditet og generell kvalitet: Alle bestanddeler er vurdert. Trekk for unaturlig slitasje på gummipakninger, om den bulker lett og om ting løsner. Generell kvalitet vurdert. Vektlagt med 20 %

Praktisk bruk : Helleanordning, renhold, generell utforming, om den holder tett og om noe har lett for å fryse fast. Praktiske erfaringer og observasjoner er vurdert. Vektlagt med 15 %

TOTALT: Totalvurdering uavhengig av pris.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

FLERE TESTER:

Stor test av primuser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning