Test av sykkelvogner, sykkelhengere for barn

Disse sykkelvognene er best i test

Tre vogner får toppkarakter i denne testen.

FOR TO: I denne sykkelvognen fra Merida er det plass til to barn.
FOR TO: I denne sykkelvognen fra Merida er det plass til to barn. Foto: Merida
Publisert Oppdatert

Slik er testen gjennomført

Vi har hatt de fleste vognene inne til test i en periode på ca. to måneder.

Tre aktive familier har byttet på å bruke vognene til daglige gjøremål som f.eks levering i barnehage, «søndagstur» og tur til butikken.

Vi har testet vognene med både ett og to barn i tillegg til at vi har testkjørt med vekt tilsvarende ca. ett barn (15 kg).

Testerne har vurdert hengerne hver for seg i tillegg til at alle er vurdert og sammenlignet når de har vært samlet.

Denne testen av sykkelhengere ble utført i fjor sommer og det kan ha kommet nye modeller på markedet i prisklassen. Det kan også ha vært gjort noen justeringer på de modellene vi testet. På bruktmarkedet finner du flere av modellene i denne testen.

Share

Det er et bra utvalg av sykkelvogner på det norske markedet og prisene varierer fra rundt 1000 kroner for de billigste og opp til 8000 - 9000 kroner for de dyreste.

Det er selvsagt forskjell på disse vognene med tanke på komfort, tekniske og praktiske løsninger og tiltenkt bruksområde. Det er derfor viktig å tenke gjennom hvor ofte og hva en skal bruke hengeren til.

Barna sitter tryggere i en sykkelhenger enn på et sykkelsete, viser undersøkelser.

Plass til to

I denne testen har vi kun tatt med vogner som har plass til to barn. Vi har i all hovedsak tatt inn vogner som er spesielt rettet mot å bli brukt som sykkelhenger, men flere av disse vognene kan også enkelt gjøres om til for eksempel trille.

Vi har også skrevet om Forbrukerportalens nyeste test av barneseter.

Råd og tips

Barna bør bruke hjelm også når de sitter i en slik sykkelhenger. På flere av disse hengerne er det gjort plass slik at barna kan sitte behagelig selv om de har hjelm på. Det er også viktig å bruke sikkerhetsreimene - selv på korte turer.

Sykle forsiktig! Selv ved relativt lave hastigheter er det mulig å velte en henger om et hjul treffer f.eks en kantstein. Vi hadde flere velt under testsykling uten barn, hvor vi hadde vekt i vognene og syklet litt hurtig og uforsiktig.

Enkelte av vognene har fjæring. Dette gir bedre komfort for barnet og de unngår de verste støt og slag om veien er dårlig. Vognene fra Chariot er etter våre erfaringer de som er utstyrt med den beste støtdempingen.

Selv om det er surt og kaldt for den som sykler, kan det fort bli varmt inne i kabinen om regntrekket er lukket. Dette merket vi spesielt i starten av testperioden med tidlig vårsol samtidig som det ikke var spesielt varmt i lufta. Det er viktig å passe på at det er nok lufting. Her er det ganske store forskjeller på hvilke løsninger de forskjellige vognene har.

Det er greit å ha plass til noe bagasje. Selv om man bare skal bruke hengeren til å levere i barnehage, er det ofte behov for litt plass til f.eks ekstraklær. Tenk over om bagasjen er godt nok sikret og om bagasjen blir liggende inn mot ryggen til barna. Vær bevisst på hva du legger i hengeren med tanke på kraftig oppbremsing.

De enkleste vognene kan legges sammen i løpet av sekunder med et par raske håndgrep. Andre krever litt mer tid med flere splinter som må trekkes ut. Selv om dette handler om brukervennlighet, er dette kanskje ikke det viktigste punktet som bør ligge til grunn for valg av henger.

Som et minimum må hengeren ha regntrekk i front og en løsning hvor en kan åpne regntrekket og kjøre med kun en netting i front når temperaturen tillater dette. Et separat, justerbart solskydd i tillegg er lurt og det er heller ikke så dumt å sjekke om nettingen i vogna er tett nok til å holde innsekter ute.

I denne testen varierer totalvekten på hengerne fra ca 10 - 15 kg. Man merker denne forskjellen godt - spesielt i oppoverbakkene, men en skal ikke se seg blind på slike tall. Dette handler også om hvor mye vekt vognene tåler og hvilke tekniske- og praktiske løsninger de er levert med.

Parkbremse er veldig greit om en skal sette fra seg sykkel og vogn i f.eks en bakke.

Se etter vogner med avtakbare seter eller trekk. Dette er veldig praktisk i forhold til vask og renhold.

LES OGSÅ:

Trafikkregler for syklister

Slik unngår du numment underliv på sykkelturen

Guide til kjøp av sykkel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning