Test av soveposer

Disse holder deg varm

TEST: Ti soveposer som garanterer at du ikke vil fryse om natten.

Friluftsliv vinter, sovepose, niste.
Friluftsliv vinter, sovepose, niste. Foto: Thomas Ulrich
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Når du kjøper sovepose

Bruksområde: Det er tungt å bære med seg en unødig varm og tung pose, så tenk nøye gjennom hvordan du skal bruke den. Vekt og volum er alltid viktige faktorer om utstyret skal pakkes i sekk.

En solid glidelås som ikke setter seg fast i stoffet, sparer deg for mye irritasjon! Glidelås på riktig side gjør ting enklere. Det mest praktiske er at høyrehendte har glidelåsen på venstre side og omvendt for venstrehendte.

Justeringer i hetta og over brystet må være enkle å betjene, og bør kunne betjenes av én hånd.

Egen bryst-/nakkelukking som dekker godt i tillegg til de ytre strammingene er et absolutt krav på slike vinterposer.

Kompresjonstrekk som er solid og med god størrelse bør følge med.

Sjekk vaskeanvisningen! Etter vår vurdering er vask på 30-40 °C egentlig for dårlig på slikt utstyr.

Egne dameposer finnes. Sjekk nettsidene til leverandørene eller spør i butikken.

Vask og stell

Soveposene er store, og ikke så lette å vaske. Mange har kanskje heller ikke stor nok vaskemaskin hjemme. Et godt tips er å bruke en innerpose og dermed spare posen for en del møkk, svette osv., noe som gir mindre behov for vask.

Soveposen bør ikke ligge rullet eller komprimert inne i transporttrekket.

Ta posen ut av trekket når du kommer hjem, og oppbevar den i en større pose eller en pappeske slik at den får ligge delvis oppblåst.

Temperaturstandarder

I dag testes og merkes de aller fleste soveposene etter EN13537-standard, men det er fortsatt noen som bruker ISO TR 11079 (Thelma) som ble utviklet ved SINTEF i Trondheim. Begge metodene er gode og etterprøvbare, men resulterer i noe ulike temperatursoner/anbefalinger.

Avvikene er større for vinterposer enn lette sommerposer, og er noe man bør være oppmerksom på når man skal velge sovepose, noe et eksempel fra testen viser: Helsport oppgir både anbefalingene etter Thelma og EN-13537. Etter Thelma har Helsports modell Raudfjorden en nedre komforttemperatur på -25 grader. Etter EN-13537 ligger komforttemperatur mellom -9 og -16. En differanse i anbefaling på opp til 16 grader er mye!

Vår påstand er at Thelma viser hva som er praktisk mulig for vante brukere, mens EN-13537 fungerer bedre for gjennomsnittsbrukere og tar mer hensyn til bl.a. alder og kjønn.

TEST: Montane Extreme Smock jakke og Salopette selebukser

Utmerket for tøff bruk i kaldvær

Skal brukes direkte på kroppen uten noe isolerende lag under.

En sovepose til vinterbruk bør være god og varm og komfortabel å ligge i. Den bør dessuten ikke veie for tungt i sekken. Men den som er villig til å betale prisen, kan få både i pose og sekk!

Del

  • Den som kommer best ut i denne testen er Ajungilak Tyin Winter, som får 6 på terningen. Det den scorer mest på er komfort, slitestyrke og fukttoleranse.
  • Er du ute etter en sovepose som er enkel å ta med seg, er Helsport Raudfjorden soveposen - den får full pott for godt pakkevolum.

Du får hva du betaler for

Det er ikke uten grunn at en vinterpose er tyngre enn soveposer for sommer og tidlig høst.

Jo mer isolasjon, desto tyngre pose. Det finnes ulike typer fibrer, posefasonger og produksjonsteknikker som gir god isolasjon med lavere vekt, men dette koster mer.

En sovepose med mumiefasong gir bedre isolerende effekt enn f.eks. en teppepose med tilsvarende vekt/kvalitet.

Du kan spare penger på å kjøpe en billig pose, men da må du regne med å gå opp i vekt og pakkevolum for å få tilsvarende isolerende effekt.

Opplevd komforttemperatur

Vi har opplevd at vintersoveposer som i utgangspunktet skal være like varme, ikke oppleves slik. Min forklaring på dette - som jeg selvsagt ikke kan bevise - er at laboratorietestene utføres med en dukke som ligger helt stille. Man får dermed ikke med seg varmetap og ubehag som skyldes at et menneske blir liggende oppå/i berøring med glidelåsen, luft som byttes ut når man rører seg pga. f.eks. brystklaffer som ikke fungerer optimalt, hvordan isolasjonsmaterialet håndterer fukt osv.

Dette taper de gode posene på, da de er konstruert slik at de takler praktisk bruk bedre enn teknisk enklere soveposer. Dette kan som nevnt ikke dokumenteres, men er tanker vi har gjort oss gjennom utprøving av de ulike soveposene.

Et annet moment er at en kan justere komforttemperatur med ulike typer liggeunderlag, hvor mye klær en har på, om en bruker lue, nok og riktig mat, osv. Dette gjør at en erfaren bruker kan tyne komforttemperaturen som er oppgitt etter EN13597 kanskje med så mye som opp mot 10 grader under praktisk bruk.

Slik ble testen gjennomført

Vi har testet to eks. av så godt som alle modellene. Vi har tatt inn poser med oppgitt nedre komforttemperatur rundt -15 grader etter EN-standard og rundt -25 etter Thelma-verdi. Soveposene er brukt aktivt gjennom høst og første del av vinteren.

Alle posene har minimum 10 bruksdøgn og er brukt i minimum -15 grader. Vi har vært nede i -25 enkelte testdøgn. «Proffe» brukere av soveposer vil som regel ha en høyere terskel for å fryse enn de som sjeldent sover i pose. Det samme gjelder også med tanke på bredden på posen.

En som er vant til å ligge i sovepose, vil finne seg til rette i en trangere modell. Våre resultater er et snitt av det testerne rapporterer. Våre testere er vant til å bruke soveposer.

Vekt er kontrollveid av oss og kan avvike noe fra det produsenten oppgir.

Flere leverandører oppgir at vekten på fibermassen kan variere fra 5 % til 10 %. På en pose som veier mellom 2 og 3 kg kan dette utgjøre fra 200 til 300 g.

Vi har gjort målingene på alle soveposene under samme forhold, med samme vekt og med soveposetrekket som følger med.

LES OGSÅ:

Vi testet 19 solide lommelykter

Disse støvlene skal tåle 100 minusgrader

Stor test av lette dunjakker

Disse hodelyktene er best i test

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også