Test av ryggsekker:

Vanskelig å skille de beste sekkene fra hverandre

Vi har testet 14 sekker som rommer fra 65 til 95 liter.

STORE: Vi har testet 14 sekker. Noen av dem rommer så mye som 95 liter om lokket tas i bruk.
STORE: Vi har testet 14 sekker. Noen av dem rommer så mye som 95 liter om lokket tas i bruk. Foto: FOTO: John Arne Tungen/Aktivt Testteam.
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Når du kjøper sekk:

- For stor sekk (i volum) gir mer å bære på, er dyrere i innkjøp og kan gi dårligere bærekomfort hvis du ikke pakker den riktig.

- Gå for den minste sekken som fyller dine behov. Pakk lurt, ikke stort!

- Gode justeringsmuligheter er viktig på store sekker.

- Mulighet til å justere rygglengden er smart, spesielt om flere skal bruke sekken. Men du sparer vekt, og det er mindre som kan gå i stykker på en sekk uten denne muligheten.

- Deling av sekkerommet er praktisk.

- To - tre utvendige lommer er som regel nok. Tilgang til sekkerommet gjennom f.eks. en vertikal glidelås kan være praktisk.

- Et godt komprimeringssystem gjør mye for bærekomforten.

- Utvendige festepunkter som passer til spade, ski, liggeunderlag, fiskestang, osv. er kjekt å ha.

- Lyst stoff innvendig gjør det enkelt å finne/se ting som ligger i sekkerommet.

Tidligere har vi testet 12 dagstursekker fra 25-30 liter. I denne testen har vi vurdert 65-75-literssekker fra de mest kjente leverandørene.

Enkelte sekker kan ha et annet volum, da det er litt forskjell på hvordan de ulike produsentene oppgir dette. Noen oppgir volum med lokket i «normal» stilling.

På sekker med f.eks. flytende topplokk, oppgir enkelte produsenter hva som er mulig å få til med lokket hevet maksimalt og om man bruker «snølåsen » som sekkepose. Dette er selvsagt mulig og «legitimt», men vil forårsake at sekken blir mindre stabil.

Testvinnere

To av sekkene får toppkarakter. Det ene er modellen Altra fra Arcteryx.

Den andre er sekken fra Norrøna, Svalbard Synkron Pack.

Berghaus Bioflex 75 + 10 blir vurdert som beste lettvekter, mens sekken Mercury 75 fra Black Diamond får merkelappen "mest for pengene".

Hva skiller sekkene?

Det er ikke bare bærekomfort som skiller de ulike ryggsekkene.

De har forskjellig design, ulike praktiske løsninger, egenvekt, vekttoleranse og bruksområder.

Noen er best egnet til relativt tunge bører på lange turer i flatt terreng, mens andre fungerer best på toppturer eller raske turer langs lette stier uten altfor mye vekt i sekken.

Kanskje ønsker du en stor sekk for å gå fra hytte til hytte, eller en sekk som kan romme litt ekstra klær og mat fordi du har med små barn på tur. Da vil en forholdsvis lett sekk med et noe enklere og lettere bæresystem fungere bedre enn en av de absolutt mest solide sekkene.

Hvilke sekker vi har testet:

Det er vanskelig å skille de beste sekkene fra hverandre.

Her har vi styrt unna de enkleste og absolutt billigste modellene, og resultatene avspeiler dette.

Sekkene som er med i denne testen, er stort sett solide, godt utstyrt, har gode tilpasningsmuligheter og ser bra ut. Så er da også prisnivået relativt høyt.

Hvis du ikke vil bruke to-tre tusenlapper på en sekk, er det verd å merke seg at de fleste leverandørene også har rimeligere sekker. De er ikke direkte dårlige, men er gjerne noe enklere utstyrt, og har ikke de siste tekniske løsningene.

Et godt tips er uansett å ta en runde i ulike sportsforretninger for å prøve ulike sekker for å sjekke passform, rygglengde etc. Noen vil gjerne ha mange lommer og festemuligheter, mens andre foretrekker en helt ren sekk uten mye «fiksfakseri».

Dette har vi vurdert:

Bærekomfort: Vi anser at bærekomfort er noe av det viktigste med en sekk, og har tillagt dette stor vekt i testen.

Praktiske løsninger: Enkel tilgang til innholdet i sekkeposen, komprimeringsmuligheter, lommer, justerbart lokk, drikkesystem og festeanordninger.

Justeringsmuligheter: Justering på rygglengde, hoftebelte, bærereimer, toppstrammere og brystreim. I tillegg til å se på hva som kan justeres har vi sett på hvor enkelt dette er å utføre.

Konstruksjon: Kvalitet på materialer, produksjon, fuktbeskyttelse, klips, glidelås, snølås, egenvekt, sømmer og reimer samt en del tekniske løsninger.

Totalvurderingen er uavhengig av pris.

Slik er testen gjennomført:

Sekkene er brukt til fots og på ski i variert terreng i tillegg til ulike reiser med bil (liggende bak på pickup) og fly. Sekkene er rotert innad i testteamet.

Seks erfarne sekkebrukere har vært engasjert i testingen.

Bærekomfort er testet med 10 og 20 kg. Vi har hatt fokus på å finne sekker som kan brukes på barmark og med ski på beina og lagt vekt på enkle, funksjonelle løsninger.

Sekkene er blitt prøvd av personer med ulik høyde og kroppsbygning for å prøve ulike justerings- og innstillingsmuligheter.

Egenvekt på sekkene som er oppgitt, er målt av oss, og kan avvike noe fra det leverandørene oppgir.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning