Test av kokesystemer

Disse duger best til å koke vann

Denne typen kokesystem passer best til å koke vann, men det er de sannelig gode til også!

BEST TIL VANN: Ingen av settene egner seg spesielt godt til noe annet enn å koke vann eller suppe.
BEST TIL VANN: Ingen av settene egner seg spesielt godt til noe annet enn å koke vann eller suppe. Foto: FOTO: John Arne Tungen
Publisert Oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Kjøpetips

EGNETHET: Disse kokesettene fungerer best til å koke vann. Om du liker å lage flere retters middag når du er på tur, bør du gå for en annen løsning.

DRIVSTOFF: Gass har helt klare begrensninger med tanke på kulde - til vinterbruk er bensin- eller parafinbrenner et sikrere valg.

STØTTE: Støttebein som kan settes på gassboksen, gir bedre stabilitet. Om dette ikke følger med som standard, anbefaler vi å kjøpe til dette.

TENNER: Piezotenner er kjekt å ha når den først virker, men vi har erfart at de kan være litt «humørsyke» på flere av brennerne, så ta med fyrstikker for sikkerhets skyld.

KULDE: Om du har med flere gassbokser, så bruk den som har igjen mest gass om det er kaldt i lufta.

Noe av det spesielle med settene i denne testen, er at de er utstyrt med en eller annen form for varmeveksler. Dette gjør at mindre av varmen fra brenneren går til spille.

Varmeveksleren fungerer enkelt forklart slik at en øker arealet på området hvor varmen fra brenneren kan overføres til kjelen. Dette gir kortere oppkokingstid og mindre forbruk av drivstoff, nyttig både for brukeren og miljøet.

Testvinneren

MSR Reactor Stove System skilte seg ut som den beste brenneren, både med tanke på vind og temperatur ned til -1 grad. Beste resultat med tanke på koketid, så godt som identiske kokeresultater i vindstille og i vind.

JetBoil SOL Aluminium er testens beste lettvekter, med en totalvekt på 290 gram. Den er også nest best samlet sett.

JetBoil ZIP er testens tredje beste og den som gir mest igjen for pengene. Jevnt over gode delkarakterer, og en pris på 899. De øvrige varierer fra 999 til 2299 kroner.

Best til å koke vann

Størrelse og utforming på settene setter unektelig noen begrensninger med tanke på praktisk bruk. Ingen av settene egner seg spesielt godt til noe annet enn å koke vann eller suppe.

Toppmonterte brennere blir også ganske høye når kjelen er satt på, noe som gjør at de trenger et plant underlag for å stå støtt. Enkelte av settene leveres med støttebein som kan settes på gassboksen for å gi bedre stabilitet.

Den lave vekten og kompakte utformingen i sammenpakket tilstand er en stor fordel om en sammenligner med andre typer brennere. De tar liten plass i sekken, og gass er veldig enkelt og renslig i bruk dersom en sammenligner med for eksempel en bensinbrenner.

Enkle i bruk

I motsetning til en bensinflaske er det ikke noe fare forbundet med å oppbevare en gassboks i kjelen under transport.

Settene vi har testet, er veldig enkle i bruk, men les bruksanvisningen og følg de henvisningene som blir gjort med tanke på f.eks. maksimal vannmengde. Om du fyller kjelen for full, kan risikerer du at vannet nærmest støtkoker, noe som lett kan føre til forbrenninger.

Slik ble testen gjennomført

I denne testen har vi tatt inn kokesystem med varmeveksler hvor brenner og kjele er spesialtilpasset til hverandre, og som bruker gass som drivstoff. Vi satte også som krav at kokesystemene skulle være kompakte og at brenner og helst gassboks skulle kunne oppbevares i kjelen under transport.

For å få så like systemer som mulig har vi også kun tatt med systemer der brenneren skrus direkte på gassboksen. Vi har brukt brennerne aktivt på turer over en periode på fire måneder, og de er kun brukt til vannkoking.

Før settene ble tatt i bruk på tur, ble de testbrent med fem 230-grams gassbokser, hvor de ble tent og slukket regelmessig.

Med tanke på koketid, oppgir de fleste produsentene koketid under optimale forhold.

Under vår testing av koketid gjorde vi en tredelt test, hvor alle brennerne startet med full boks og beholdt denne gjennom alle tre testene. For å simulere praktisk bruk målte vi koketid for 0,5 liter vann ved lufttemperatur 10 grader og vindstille, 10 grader og vind på 2,5 m/s og ved -1 grad og vindstille.

Fem testere har deltatt, og settene er rotert innad i testteamet. Testerne har rapporter hver for seg med tanke på praktisk bruk og soliditet.

Slik er karakterene gitt

Vannkoking er vektlagt med 60%, soliditet er vektlagt med 20% og praktisk bruk er vektlagt med 20%. Delkarakterene ser du ved å klikke deg inn på hver enkelt test nedenfor.

Totalkarakteren er en samlet vurdering (uavhengig av pris) av effektivitet ved oppkok av vann, soliditet og praktisk bruk.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Stor test av dagstursekker

Disse fleecejakkene holder deg varm

Stor test av årets ullundertøy

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning