Test av hansker og såler med «varmekabler»

Disse hanskene kan du slå av og på

Fungerer hansker og såler med elektrisk oppvarming? Ja, men det koster!

TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet hansker og såler med innlagt varmetråder for elektrisk oppvarming.
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet hansker og såler med innlagt varmetråder for elektrisk oppvarming. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet hansker og såler med innlagt varmetråder for elektrisk oppvarming.
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet hansker og såler med innlagt varmetråder for elektrisk oppvarming. Foto: FOTO: Produsenten

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Det finnes hjelpemidler som holder hender og føtter varme i vinterkulda.

Enkelt forklart fungerer varmeproduktene slik at de genererer varme ved hjelp av integrerte varmeelementer som er koblet til batteri. Sålene har kabel som trekkes opp av skoene, og kobles så til batteri som festes til f.eks. skaftet på skoene.

Det er også mulig å få kjøpt forlengelser til kablene slik at man kan ha batteriene i en lomme eller f.eks. i beltet. Hanskene har egne lommer til batteripakkene.

Det er ikke så mange slike varmeprodukter på det norske markedet. Én årsak kan nok være de høye prisene, spesielt på batteripakkene.

Testresultater

Vi har testet tre par hansker og tre par såler. Hansker og såler er vurdert etter ulike kriterier (se avsnitt om delkarakterer lenger ned).

Sålen ThermicSole Perform får toppkarakter for batterilevetid og generert temperatur, og nest beste karakter for utformingen av batteripakken og selve sålen. Totalt beste karakter.

Volcano H får sammenlagt en femmer på terningen, med full pott for generert temperatur.

Blant hanskene kommer Therm-ic PowerGloves og Heatex Varmehansker GL805 likt ut totalt sett, terningkast fem. Begge får fem poeng for passform, mens de andre delkarakterene (soliditet, batterilevetid og generert temperatur) er forskjellige for de to hanskene.

Klikk på hvert enkelt produkt lenger ned på siden for å se hvilke delkarakterer de får.

Ingen tvil om komfort

Vi var spesielt begeistret for sålene. De fungerer utmerket på posteringsjakt på kalde jaktdager sent på høsten, der man veksler mellom å gå og bli svett for så å sette seg ned på post. Vi har stort sett valgt å ta av batteriene for å legge dem i en jakke- eller sekkelomme under marsjen. Det tar ikke mange sekundene å koble dem av eller på.

Batterilevetida er en begrensning. Merk at oppgitt batterilevetid er maksimalverdier med laveste effekt. Ved høyeste effekt må man påregne betraktelig lavere batterilevetid.

Et godt brukertips med tanke på å spare batteriene, er å slå av varmen helt så lenge man ikke fryser. Merk at hanskene ikke kan vaskes i maskin. Om de blir møkkete, må du bruke en fuktig klut og tørke av etter beste evne.

Prisnivået er høyt, men ser man bort fra det, er det ingen tvil om at disse hanskene og sålene gir økt komfort for den som er mye ute i den kalde årstida.

Slik er testen gjennomført

Vi har testet ett til to par av hver modell i tre måneder. Av praktiske årsaker er de ikke testet i sprengkulde. Laveste temperatur i testperioden har vært minus 5 C.

Hanskene og sålene har vært brukt til ulike typer friluftsaktiviteter og til daglig bruk.

Ikke med: Hanskespesialisten Hestra har også slike hansker, men de klarte ikke å skaffe oss hansker tidsnok til testperioden.

Delkarakterer for hanskene

Passform og utforming: Hvordan hanskene sitter på hånden, fingerfølelse de gir, hvordan batteripakkene er plassert og hvordan de er å operere med tanke på justering av effekt. Vektlagt med 25 %.

Soliditet: Slitestyrke på hanskene, soliditet på batteripakker, ledninger og eventuelt andre bestanddeler. Vektlagt med 25 %.

Batterilevetid: Batterilevetid med de oppladbare batteripakkene er vurdert. Både maksimal batterilevetid og batterilevetid med tanke på variert praktisk bruk er tatt med. Vektlagt med 25 %.

Generert temperatur: Makstemperatur, hvor raskt elementene responderer. Vektlagt med 25 %.

Totalt: Total vurdering, uavhengig av pris.

Delkarakterer for sålene

Utforming: Den anatomiske utformingen på sålene samt støtdempende egenskaper. Vektlagt med 25 %.

Batterilevetid: Batterilevetid med de oppladbare batteripakkene, både maksimal batterilevetid og batterilevetid med tanke på variert praktisk bruk. Vektlagt med 25 %.

Utforming på batteripakke: Hvor enkle er batteripakkene å feste under praktisk bruk og hvor sikre er de mot å bli slått av/på? Her har vi også vurdert soliditet på batteripakkene. Vektlagt med 25 %.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning